Live

Gropi comune și sute de cadavre cu urme de tortură, descoperite la spitalul Al-Shifa din Gaza după ce Israelul și-a retras trupele

Data publicării:
Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la descoperirea de gropi comune atât la spitalul Al-Shifa, cât și la spitalul Nasser din sudul Gazei. Sursa foto: Profimedia Images

După ce forțele israeliene s-au retras din cel mai mare complex spitalicesc din Gaza, Al-Shifa, la 1 aprilie, după al doilea raid, palestinienii care au examinat ruinele arse au spus că miroase a moarte. Sutele de cadavre găsite în gropile comune de aici contrazic afirmația armatei israeliene care a spus că nu au existat victime civile, scrie BBC.

În ultimele opt luni de război, spitalele au fost supuse atacurilor repetate, Israelul susținând că sunt folosite ca baze de Hamas, ceva ce gruparea teroristă neagă. Dar evenimentele de la Al-Shifa – cândva cea mai mare și mai bine echipată unitate medicală din Fâșia Gaza – au fost, probabil, cele mai dramatice.

Raidul de două săptămâni, lansat după ce Israelul a declarat că Hamas s-a regrupat acolo, a fost descris de guvernul israelian ca fiind „precis, chirurgical”.

Purtătorul de cuvânt al acestuia, Avi Hyman, a afirmat că s-a stabilit „standardul de aur al războiului urban”. El a spus că au fost eliminați peste 200 de teroriști și prinși peste 900 de teroriști, „fără nicio victimă civilă”.

Cu cadavrele în descompunere ieșind din nisipul îngrămădit de tancuri în curțile din Al-Shifa, afirmația că nu au existat victime civile a fost imediat pusă la îndoială.

În ultimele săptămâni, patru gropi comune au fost descoperite acolo, iar echipele palestiniene de căutare spun că au fost găsite câteva sute de cadavre.

„Am extras martiri, dintre care mulți sunt complet neidentificabili”, a spus pentru BBC un lucrător palestinian al Apărării Civile, Rami Dababesh, pe 8 mai, în timp ce stătea lângă un șir de pungi de plastic albe la Al-Shifa, purtând o mască și echipament de protecție complet.

„Am găsit cadavre de femei, copii și persoane fără cap, precum și părți ale corpului rupte”, a adăugat el.

Apărarea Civilă nu are echipament și expertiză criminalistică, dar echipele sale au folosit fotografii și videoclipuri pentru a documenta rămășițele. Dr. Mohamed Mughir a spus că au existat descoperiri suspecte, descriind modul în care „pe corpurile unor martiri s-au observat semne de execuții, urme care atestă că au fost legați, cu răni prin împușcătură în cap și urme de tortură pe membre”.

IDF spune că a exhumat cadavre ca să caute ostatici israelieni

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la descoperirea de gropi comune atât la spitalul Al-Shifa, cât și la spitalul Nasser din sudul Gazei și a cerut o anchetă independentă asupra posibilelor crime de război, cerere la care s-au alăturat SUA și Uniunea Europeană.

Forțele de Apărare a Israelului (IDF) spun că, în timpul raidurilor efectuate în spitalele din Gaza, soldații săi au exhumat cadavrele pe care palestinienii le îngropaseră înainte, ca parte a căutării rămășițelor a aproximativ 250 de ostatici capturați în timpul atacurilor mortale ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

IDF ausține că aceste cadavre au fost examinate cu respect și cele care nu aparțineau ostaticilor israelieni au fost puse la loc.

Cu toate acestea, cel puțin unele dintre cadavrele găsite recent la Al-Shifa sunt cele ale pacienților care au murit în timpul celei mai recente acțiuni militare a Israelului. Un paramedic implicat în căutare a spus că unii aveau încă atașate perfuzii.

Un palestinian a spus că mama sa în vârstă, Lina Abu Leila, era tratată pentru malnutriție și deshidratare severă când a murit. Trupul ei a fost găsit descompus, iar el a putut să o identifice doar după urmele rănilor avute în urma unui bombardament israelian de anul trecut.

La începutul zilei de 18 martie, IDF a ordonat miilor de civili care se adăposteau acolo și trăiau în apropiere să plece și să se îndrepte spre sud. Cu toate acestea, a transmis că spitalul ar putea continua să funcționeze. Până la sfârșitul celor două săptămâni de atacuri, au mai rămas acolo doar în jur de 140 de pacienți și medici.

Israelul neagă că ar fi ucis civili

Dr. Rik Peeperkorn de la OMS a spus că cei rămași la spital stăteau în unități care erau „complet improprii pentru tratament” și că au îndurat „condiții îngrozitoare”. După ce au fost mutați în mod repetat prin complex, spune el, „au ajuns de fapt în clădirea de resurse umane care era complet inaptă pentru tratament”. În cele din urmă, spune el, au murit 20 de pacienți.

Mai mulți pacienți supraviețuitori – toți răniți în atacurile anterioare israeliene – au spus că au primit doar cantități mici de alimente, cum ar fi conservele de ton. Ei au spus că este o lipsă gravă de apă potabilă și medicamente.

„Atacurile ne-au înconjurat 24/7”, a spus Mohamed al-Nadeem, care este pe jumătate paralizat. „Sunt bolnav și nu mă pot mișca. Dormeam pe jos fără pături.”

„Nu existau pansamente sau analgezice”, a spus și Rafif Doghmush, în vârstă de 15 ani, al cărui picior a fost amputat.

IDF susține însă că niciun medic sau pacient nu a murit ca „rezultat direct” al acţiunii sale, dar că unii ar fi putut muri din „cauze naturale”.

În timpul raidului, armata israeliană a spus că a ajutat pacienții, scoțându-i din calea pericolului și că au fost aduse la spital rechizite și dispozitive medicale, precum și alimente, apă și un generator.

IDF a informat jurnaliștii că acțiunea sa la spital a fost efectuată pe baza „informațiilor concrete” conform cărora Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au preluat părți ale complexului, sugerând că agenții lor îl foloseau pentru a accesa rezerve de bază, precum și energie electrică și servicii de internet.

În timp ce Hamas a negat folosirea Al-Shifa ca bază, oficialii săi nu au negat prezența unor membri în interiorul complexului, indicând că aceștia ar fi putut fi printre persoanele strămutate care se adăposteau acolo.

Israelul a spus că „peste 200 de teroriști” au fost uciși în și în jurul spitalului Al-Shifa, dar a dat doar câteva nume. Printre acestea se numără Faiq al-Mabhouh, descris ca șef al operațiunilor în serviciul de securitate internă al Hamas. Biroul de presă al Hamas a declarat că este un comandant al poliției care coordonase livrările de ajutoare în nordul Gazei.

Alții uciși acolo au fost identificați ca fiind un comandant superior Hamas, Raed Thabet, despre care se spune că ar fi fost șeful de recrutare și achiziție de aprovizionare, și Mahmoud Zakzouk, despre care se spune că ar fi fost comandant adjunct al unității de rachete Hamas din orașul Gaza. Alți doi agenți Hamas au fost numiți ca Fadi Dweik și Zakaria Najib, despre care se spune că ar fi fost implicați în organizarea de atacuri în Cisiordania ocupată.

În ciuda afirmației israeliene că „nu a existat o singură victimă civilă” în urma raidului său, BBC concluzionează că există mărturii puternice că au existat civili palestinieni uciși de bombardamentele israeliene.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Partenerii noștri