Live

Greta Thunberg a încercat să blocheze, împreună cu un grup de protestatari, activitatea unei uzine norvergiene de prelucrare a gazelor

Data publicării:
Activista de mediu Greta Thunberg, la poarta unei uzine de prelucrare a gazelor și petrolului din Norvegia. Foto: Profimedia Images

Activista suedeză Greta Thunberg şi un grup de protestatari, membri ai Extinction Rebellion, au încercat sâmbătă să blocheze o uzină de prelucrare a gazelor şi petrolului aparţinând gigantului energetic norvegian Equinor, în sud-vestul ţării, relatează AFP, preluată de news.ro.

Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Extinction Rebellion Norway a susţinut că opt caiace şi trei bărci cu motor au intrat într-o zonă de siguranţă în afara uzinei de prelucrare Karsto pentru a „împiedica funcţionarea normală a petrolierelor”.

Activiştii, inclusiv Greta Thunberg, s-au adunat, de asemenea, pe teren pentru a bloca porţile fabricii. „Nu putem sta cu mâinile în sân în timp ce industria combustibililor fosili jefuieşte oamenii de vieţile lor şi destabilizează sistemele noastre de susţinere a vieţii”, a declarat Thunberg, citată în mesaj.

Uzina Karsto este operată de compania norvegiană Equinor. Este cea mai mare de acest tip din Europa, potrivit companiei. Aproximativ 30 de câmpuri de petrol şi gaze sunt conectate la instalaţie.

„Există activişti care încearcă să blocheze terminalul nostru petrolier pe mare şi unele intrări pe uscat”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Equinor este un gigant energetic care a înregistrat rezultate peste aşteptări în al doilea trimestru, în ciuda scăderii preţului gazelor naturale. Este uşor în urmă în ceea ce priveşte energia electrică regenerabilă.

Profitul său net s-a ridicat la 2,08 miliarde de dolari, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat de grup în iulie. Vânzările trimestriale s-au ridicat la 25,53 miliarde, faţă de 22,87 miliarde în urmă cu un an.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima ţară care are mai multe maşini electrice decât pe benzină

Niveluri ridicate de cesiu radioactiv detectate de Norvegia lângă frontiera cu Rusia, din zona arctică. Care poate fi sursa

Un bărbat a fost dat dispărut de familie, după zece ani de când a anunțat că pleacă în Norvegia

Minerii sunt revoltați după recalcularea pensiilor și amenință cu proteste

Partenerii noștri