Live

Giorgia Meloni: ”Nu voi permite ca Italia să devină tabăra de refugiați a Europei”

Data publicării:
Giorgia Meloni spune că „viitorul Europei este în joc”, dacă țările UE nu lucrează împreună pentru a găsi „soluții serioase”. Foto: Giorgia Meloni / Sursa foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, spune că țara sa este „sub o presiune incredibilă” din cauza numărului mare de migranți veniți din Africa de Nord și a declarat la Adunarea Generală a ONU de la New York că nu va permite ca Italia să devină „tabăra de refugiați a Europei”, transmite The Guardian.

Giorgia Meloni a declarat în plenul Adunării Generale a ONU de la New York că numărul uriaș de solicitanți de azil care sosește în Lampedusa, o mică insulă siciliană care de ani de zile a fost primul port de escală pentru migranții care traversează o porțiune periculoasă a Mării Mediterane din nordul Africii, a plasat Italia „sub o presiune incredibilă”.

Lampedusa a devenit, din nou, punctul fierbinte al imigrației în Europa

Lampedusa a devenit din nou punctul fierbinte al imigrației în Europa, după ce peste 11.000 de persoane au sosit în ultima săptămână, în timp ce aproape 500 de persoane, salvate de o navă a unui ONG, au fost aduse marți la Brindisi, în Puglia, ceea ce a dus ca numărul debarcărilor în Italia până în acest an să ajungă la peste 127.000, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2022.

Majoritatea refugiaților care sosesc în Lampedusa sunt transferați în centre de primire supraaglomerate din Sicilia. Luni, sute de persoane au evadat dintr-un centru din Porto Empedocle în căutarea disperată de mâncare.

Mulți oameni încearcă să se îndrepte spre nord până la granița cu Franța, unde de ani de zile poliția franceză a folosit tactici nemiloase pentru a face trecerea frontierei de nepătruns. Franța a înăsprit controalele asupra trenurilor care circulă între orașul de graniță italian Ventimiglia și Cannes, Franța, pe măsură ce numărul sosirilor a crescut în Lampedusa, dar a negat informațiile din presa italiană că ar fi desfășurat o misiune de „anti-terorism” pentru a opri intrarea oamenilor în țară.

Giorgia Meloni spune că „viitorul Europei este în joc”

În timpul unei vizite la Lampedusa duminică, Meloni, care a preluat puterea în octombrie anul trecut, jurând că va opri imigrația ilegală, a spus că „viitorul Europei este în joc”, dacă țările UE nu lucrează împreună pentru a găsi „soluții serioase”.

Meloni a fost protagonista cheie al unui controversat acord de 1 miliard de euro semnat în iulie între UE și Tunisia, de unde pleacă marea majoritate a refugiaților, pentru a opri migrația ilegală. Cu toate acestea, nici un ban nu a circulat încă, iar numărul persoanelor care trec spre Italia a crescut cu aproape 70% de la semnarea acordului.

Săptămâna trecută, unui grup de deputați europeni i sa refuzat intrarea în Tunisia, stârnind noi îngrijorări cu privire la angajamentul președintelui tunisian Kais Saied de a aborda preocupările legate de încălcările drepturilor omului. El a declarat anterior că Tunisia nu va fi poliția de frontieră a Europei.

La începutul acestei săptămâni, a reieșit că statele membre ale UE și-au exprimat „lipsa de înțelegere” cu privire la circumstanțele din jurul pactului cu Tunisia. Într-o scrisoare, diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a declarat că statele UE și-au exprimat preocupările verbal și în scris în iulie, dar nu le-au făcut publice din cauza sensibilității politice a problemei.

Miercuri, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că acordul este unul bun. „Nu te poți aștepta să distrugi rețeaua de contrabandişti în două luni”, a spus el pentru La Stampa în Italia.

Várhelyi a spus că roadele pactului au început să apară, în ciuda celor 114.000 de sosiri în primele opt luni ale anului. „În 2022, paza de coastă tunisiană a interceptat 9.376 de migranți, anul acesta suntem deja la 24.000. Anul trecut, au mai salvat 32.459 de oameni pe mare, iar anul acesta deja 50.000. Și-au dublat eforturile, dar, din păcate, traficanții și-au triplat și ei transporturile”, a spus el.

Meloni a respins criticile la adresa acordului cu Tunisia, spunând la Adunarea Generală a ONU că „este un model de folosit și cu alte națiuni”

Italia și UE au un acord similar cu Libia, unde oamenii au raportat abuzuri grave ale drepturilor omului în lagărele de detenție, inclusivfaptul că au fost bătuți, torturați și violați. Alții au raportat crime în lagăre și, așa cum a spus un tânăr din Sudan pentru The Guardian în Lampedusa, oamenii mor de boli și de foame.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a însoțit-o pe Meloni în timpul vizitei la Lampedusa, unde ambele au promis deportarea rapidă a celor respinși pentru azil, a îndemnat statele membre UE să utilizeze un mecanism care le permite să primească voluntar migranți, pentru a ajuta la despovărarea Italiei.

Dar, până acum, nici un mecanism nu a fost prezentat, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, afirmând marți că, deși Franța este pregătită să asiste la deportarea persoanelor în țările lor de origine, „nu va primi” persoanele care sosesc via Lampedusa.

Meloni a criticat politica de redistribuire a UE, spunând că imigrația „nu va fi niciodată rezolvată vorbind doar despre redistribuire” și că singura modalitate de a rezolva problema este „oprirea plecărilor”.

Peste 2.000 de oameni au murit în largul Mediteranei în timp ce încercau să treacă în Europa, până acum, conform Organizației Internaționale pentru Migrație. La sfârșitul lunii februarie, 98 de persoane au murit într-un naufragiu lângă o plajă din regiunea Calabria, din sudul Italiei. Doi bebeluși au murit săptămâna trecută în timpul unei traversări spre Lampedusa.

La zece ani după ce Papa Francisc a făcut o vizită de referință la Lampedusa pentru a arăta solidaritatea cu migranții, el se va alătura episcopilor catolici din bazinul mediteraneean, în acest weekend, în orașul francez Marsilia, pentru a face un apel la solidaritate.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Giorgia Meloni îi ia apărarea lui Elon Musk, miliardarul fiind tot mai criticat în UE: „Este un om genial”

Slovacia amenință Ucraina cu oprirea exporturilor de curent și tăierea ajutoarelor pentru refugiați

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Guvernul italian cere eliberarea jurnalistei Cecilia Sala din Iran. Ambasadorul iranian a fost convocat la MAE

Partenerii noștri