Giorgia Meloni a numit în guvernul italian fani ai lui Mussolini și activiști neofasciști
Noua șefă a guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, a numit în guvern fani ai dictatorului fascist, Benito Mussolini, printre care și un ministru-junior care a fost fotografiat în trecut purtând o banderolă cu svastica, relatează Politico.
Numirile au declanșat un nou val de furie din partea activiștilor anti-fasciști, iar scandalul riscă să submineze încercările lui Meloni de a se afișa drept o lideră moderată pe scena internațională.
Problema este cu atât mai delicată pentru Meloni, având în vedere că prim-ministra Italiei urmează să facă prima vizită la Bruxelles, pentru a se întâlni cu ceilalți lideri de state europene.
Meloni și-a numit noii miniștri, luni, urmând ca ei să fie învestiți în funcții miercuri. În cadrul conferinței de presă, ea a spus că ei au fost aleși pe baze „meritocratice”. Multe dintre numiri au provocat, însă, critici și proteste din partea opoziției și organizației anti-fasciste ANPI.
Galeazzo Bignami, noul ministru adjunct pentru infrastructură, a fost fotografiat, în 2016, purtând un tricou negru și o banderolă cu svastica pe braț. Politicianul s-a scuzat spunând că fotografia a fost făcută „în glumă” în timpul unei petreceri.
Bignami a spus într-un comunicat, luni, că vrea să „reitereze rușinea profundă” pe care o simte când privește acele fotografii, despre care spune că au fost făcute într-un „context privat”. El a spus că își exprimă „condamnarea totală și necondiționată a oricărei forme de totalitarism, mai ales răul absolut pe care îl reprezintă nazismul”.
Bignami nu este, însă, singura numire controversată. Claudio Durigon, și el unul dintre aleșii lui Meloni, parte a ligii anti-imigrație, a demisionat din guvernul Draghi, anul trecut, după ce a sugerat că un parc numit după doi judecători anti-mafie ar trebui să fie redenumit după fratele dictatorului fascist, Benito Mussolini.
Noua ministră adjunctă a educației, Paola Frassinetti, a fost și ea fotografiată în 2017 în timp ce participa la un marș interzis prin care erau onorați voluntarii italieni din SS, organizația paramilitară nazistă care a ucis milioane de oameni.
O altă adjunctă din guvernul Meloni, Augusta Montaruli, a fost fotografiată în timpul unui „pelerinaj” al neofasciștilor la locul de naștere al lui Mussolini, făcând parte dintr-un grup care purta un steag cu crucea neagră, simbol al mișcării neofasciste și al grupărilor de suprematiști albi din toată lumea.
Giorgia Meloni încearcă să se afișeze ca moderată
Meloni este lidera partidului Frații Italiei, un partid care-și are originile în Mișcarea Socială Italiană, „formațiunea” succesoare a Partidului Fascist. Totuși, în ultimele luni, ea a încercat să se distanțeze tot mai mult de fascism. În primul său discurs în fața parlamentului de la Roma, Meloni a spus că „nu a simpatizat niciodată cu vreun regim anti-democratic, inclusiv cu fascismul”.
Șeful partidului Stânga Italiană nu s-a arătat dispus să o creadă pe Meloni, însă - „Aceștia sunt oamenii care nu au simpatizat niciodată cu dictaturile? Să fim serioși. Ridicol și periculos”, a spus Nicola Fratoianni.
„Deci un ministru adjunct care poartă svastica pe braț poate să jure pe constituția anti-fascistă? Am atins cel mai de jos nivel”, a spus și Lorenzo Tombelli, de la organizația anti-fascistă ANED.
Este puțin probabil ca aceste scandaluri și critici să afecteze popularitatea în sondaje a guvernului sau a Giorgiei Meloni.
„În Italia, aceste lucruri nu contează foarte mult. Majoritatea votanților de dreapta asumă că Mussolini este în trecut și că aceste lucruri nu vor fi luate în serios, iar abordarea va fi una de iertare. Teoretic, ea s-a distanțat de fascism”, spune și Daniele Albertazzi, profesor de științe politice la Universitatea din Surrey, în Marea Britanie.
În afara Italiei, însă, aceste scandaluri îi vor face probleme Giorgiei Meloni pentru că subminează mesajul că ea este o moderată.
„Ea are nevoie de o comunitate internațională care să fie relaxată în privința Italiei. Dar aceste episoade sunt constante și există, nu sunt inventate. Cred că ar trebui să adopte o poziție ceva mai dură pentru că aceste scandaluri îi fac un deserviciu mare în afara Italiei și mai puțin în interior”, a concluzionat Albertazzi.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News