Live

Gheața din oceanul Arctic se va topi mult mai repede decât se credea. Efectele ar putea fi devastatoare

Data publicării:
Gheața din oceanul Arctic se va topi mult mai repede decât se credea. Foto: Profimedia

Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață vara cu aproximativ 10 ani mai devreme decât se prevedea, avertizează oamenii de știință citați de CNN. Este un nou semn clar al repeziciunii cu care se agravează criza climatică.

Un nou studiu publicat marți în revista Nature Communications a constatat că gheața arctică ar putea dispărea complet în luna septembrie, încă din anii 2030. Chiar dacă lumea reduce astăzi poluarea care provoacă încălzirea planetei, Arctica ar putea avea totuși veri fără gheață până în anii 2050, au avertizat oamenii de știință.

Cercetătorii au analizat schimbările produse din 1979 până în 2019, comparând diferite date de la sateliți și modele climatice pentru a evalua modul în care gheața arctică se schimbă.

Ei au descoperit că scăderea gheții marine a fost în mare parte rezultatul poluării cauzate de om, iar modelele anterioare au subestimat tendințele de topire a gheții marine arctice.

„Am fost surprinși să aflăm că vom avea o Arctică fără gheață vara, indiferent de efortul nostru de a reduce emisiile, ceea ce nu era de așteptat”, a spus Seung-Ki Min, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud.

Gheața arctică se acumulează în timpul iernii și apoi se topește parțial vara, atingând de obicei cele mai scăzute niveluri în septembrie, înainte ca ciclul să înceapă din nou.

Concluziile studiului vin în contrast cu raportul din 2021 al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice, potrivit căruia Arctica va rămâne „practic fără gheață aproape de mijlocul secolului, în scenarii cu emisii de gaze cu efect de seră intermediare și ridicate”.

Acest nou studiu arată topirea gheții că s-ar putea întâmpla cu 10 ani mai devreme, indiferent de scenariile privind emisiile, a spus Min.

În ultimele câteva decenii, Arctica s-a încălzit de patru ori mai repede decât restul lumii, a arătat un studiu din 2022. A existat deja o pierdere rapidă de gheață marină în regiune, aceasta scăzând în septembrie cu o rată de 12,6% pe deceniu, potrivit NASA.

Dacă nu ar mai exista gheață marină în Arctica vara, efectele ar fi groaznice în întreaga lume. Gheața albă reflectă energia solară de pe Pământ. Când această gheață se topește, oceanul absoarbe mai multă căldură provocând o nouă încălzire, un proces numit „amplificare arctică”.

Declinul gheții marine poate avea, de asemenea, un efect asupra temperaturilor pe întreaga planetă.

„Trebuie să ne pregătim pentru o lume cu un ocean Arctic mai cald foarte curând”, a spus Min.

„Deoarece încălzirea arctică amenință să aducă condiții meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, incendii și inundații la latitudini medii și înalte nordice, acest studiu sugerează că vom experimenta evenimente extreme mai repede decât se prevedea”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Partenerii noștri