Live

Germania nu vrea ca Rusia să fie scoasă din sistemul de plăți SWIFT. „Ar afecta afacerile noastre”

Data actualizării: Data publicării:
Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin: „Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii” cu privire la eliminarea Rusiei din SWIFT. Colaj foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit, a explicat motivele pentru care Germania a refuzat să excludă Rusia din sistemul de plăți interbancare SWIFT și a respins criticile ucrainenilor care cereau acțiuni mai dure ale Occidentului împotriva Rusiei după ce Moscova și-a trimis forțele militare în Ucraina.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. „Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el. De cealaltă parte, Marea Britanie este una dintre statele care ar vrea ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT.

Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc, scrie Agerpres. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.

Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summit asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT.

Hebestreit a respins criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Cuvinte ca 'tigru fără colţi' sau 'totul e prea puţin' nu corespund în întregime faptelor”, a apreciat purtătorul de cuvânt, arătând că sancţiunile aplicate până acum au afectat imediat volumul schimburilor efectuate de Rusia.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei

Partenerii noștri