Live

Germania înăsprește controalele asupra angajaților guvernamentali și al oamenilor de afaceri, pe fondul mai multor cazuri de spionaj

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Guvernul Germaniei a declarat că statul va înăspri controalele de securitate pentru personalul din domeniile sensibile ale executivului și din afaceri. Măsura vine după o creștere a cazurilor de suspiciuni de spionaj raportate, scrie Deutsche Welle.

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat miercuri că un proiect de lege va extinde măsurile de verificare a personalului din domenii sensibile, cum ar fi IT și comunicații, în guvern și în „infrastructura critică”.

Germania a înregistrat o creștere a cazurilor de spionaj suspectat legat de Rusia, de la începutul invaziei în Ucraina și, de asemenea, a cazurilor legate de China.

Ministrul german de interne Nancy Faeser a explicat că amenințarea la adresa democrației din partea spionajului și sabotajului a atins „o nouă dimensiune”.

„Agresiunea rusă în Europa a schimbat fundamental situația de securitate. Germania este, de asemenea, în centrul atenției serviciilor de informații din alte țări”, a avertizat Faeser.

„Pentru a reduce riscurile de securitate, va trebui să ne uităm și mai atent la persoanele cărora le încredințăm sarcini importante și informații confidențiale în domeniile relevante pentru securitatea statului și a infrastructurilor noastre critice”, a adăugat ea.

Proiectul de lege introduce măsuri obligatorii extinse de control pentru personalul care ocupă posturi relevante din punct de vedere al securității, cum ar fi IT și comunicații.

Mai exact, acesta vizează infrastructurile critice, cum ar fi căile ferate și centrele de control al alimentării cu energie electrică - plus cele mai înalte niveluri ale guvernului federal.

De asemenea, includ ministerele, cancelaria și biroul președintelui federal.

Verificările ar include dacă cei vizați au făcut declarații problematice în rețelele online.

„Nu vom permite extremiștilor să saboteze din interior statul nostru constituțional democratic”, a declarat Faeser.

Cabinetul a aprobat proiectul de lege miercuri și trebuie acum să fie adoptat de parlamentari înainte ca noile măsuri să devină lege.

De ce sunt trase semnale de alarmă?

Mai multe cazuri de presupus spionaj pentru Moscova au zguduit Germania de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Într-unul dintre cazuri, un fost ofițer de informații german a fost acuzat că a transmis Rusiei informații care arătau că Berlinul avea acces la detalii privind operațiunile mercenare ale Moscovei în Ucraina.

Spionajul chinez a fost, de asemenea, o preocupare tot mai mare. În aprilie, în cel mai mediatizat astfel de caz, un consilier al unui deputat german de extremă dreapta din Parlamentul European, Alternativa pentru Germania (AfD), a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Beijing.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Haos în UE de Revelion, din cauza petardelor și artificiilor. Oficialii nemți cer restricții după ce cinci oameni au murit de Anul Nou

Liderul social-democraților germani vrea ca Scholz să-l sune mai des pe Putin, deși apelul din 2024 a fost criticat de Zelenski

Doi polițiști români au participat la misiuni operative desfășurate în zonele Târgurilor de Crăciun din Germania

Cinci persoane din Germania au murit de Anul Nou, încercând să aprindă focuri de artificii

Partenerii noștri