Live

Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

Data actualizării: Data publicării:
Cei doi militari ruși l-au acuzat pe noul lor comandant că a desființat echipa lor de operatori de drone, după ce aceștia s-au certat cu el. Capturi foto: X

Moartea a doi dintre cei mai buni operatori de drone din armata rusă în Ucraina a stârnit furia bloggerilor militari pro-Kremlin care spun că specialiștii au fost trimiși la luptă ca infanteriști de rând, scrie Business Insider. Într-un videoclip înregistrat cu puțin timp înainte să moară, cei doi ruși spun că au fost trimiși într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă pentru că s-au certat cu comandantul lor.

Înregistrarea cu cei doi specialiști ruși - Dmitri „Goodwin” Lîsakovski și Serghei „Ernest” Grițai - a fost publicată după moartea lor, apărând vineri pe canalul de Telegram „North Wind”.

Soldații au fost identificați drept membri ai Regimentului 87 Pușcași care luptă în apropiere de orașul Pokrovsk din Donețk.

Cei doi l-au acuzat pe noul lor comandant, Igor Puzik, ca a desființat echipa lor de operatori de drone, după ce aceștia s-au certat cu el, fiind mai apoi integrați în alte plutoane de infanteriști.

Puzik ar fi permis traficul de droguri în unitatea sa și ar fi mințit în privința câștigurilor teritoriale înregistrate de unitatea aflată sub comanda sa.

Într-un alt videoclip, Lîsakovski susținea că Puzik este influențat de un ofițer ce are legături cu serviciile de informații ucrainene.

Doi militari ucrianeni pregătesc o dronă de recunoaștere Poseidon în regiunea Sumî. Foto: Profimedia Images

„Minciunile sunt la ordinea zilei”, a spus Lîsakovski. „Înregistrez asta în caz că nu mă mai întorc din asalt și numai atunci va avea greutate acest mesaj.”

Într-o altă filmare, Lîsakovski îi sfătuia pe bărbații ruși să nu se alăture armatei. „Misiunea voastră este să muriți aici, astfel încât comandantul regimentului, care le raportează superiorilor, să arate bine. Sunteți sclavii lui personali.”

Potrivit unor rapoarte din presa rusă, Lîsakovski era o persoană cunoscută și înainte de războiul din Ucraina, lucrând ca avocat și finanțist înainte de a se alătura armatei separatiștilor proruși din Donețk.

Lîsakovski a devenit șeful unității de recunoaștere aeriană a facțiunii separatiste Republica Populară Donețk în 2016, potrivit Kommersant, care a precizat că bărbatul a fost acuzat de afaceri ilegale în Moscova.

În filmarea în care apar ambii ofițeri ruși, cei doi au spus că au respectat ordinele comandantului pentru că au făcut „un jurământ pentru patrie”.

Furia bloggerilor ruși a fost cu atât mai mare cu cât unii analiști spun că cei doi erau unii dintre cei mai buni operatori de drone de pe linia frontului.

Lîsakovski a cerut de mai multe ori ajutor pentru a fi transferat într-o altă unitate. „Nu există provizii, hărți, planuri pentru terenuri minate. Nimic”, a scris el într-un mesaj din 10 septembrie.

Drona kamikaze Lancet este una dintre cele mai eficiente arme folosite de armata rusă în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Apărării a raportat moartea lui Grițai și Lîsakovski la finalul săptămânii trecute, precizând că o să investigheze circumstanțele în care și-au pierdut viața.

Pokrovsk este un oraș în apropierea căruia se dau acum unele dintre cele mai aprigi lupte din estul Ucrainei. După mai multe luni de zile în care armata rusă a înregistrat câștiguri teritoriale lente, trupele ruse încearcă acum să cucerească acest centru logistic.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Soțul celei mai bogate femei din Rusia este acuzat de omor, după un atac armat la „Amazonul rusesc”, lângă Kremlin

CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034. Implementarea Pactului Civil privind Apărarea, aprobată

Partenerii noștri