Galerie Foto Funeraliile exorbitante pentru fostul premier Shinzo Abe stârnesc furie în Japonia. Mii de oameni protestează în timpul ceremoniilor
În Japonia au loc funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe. Peste 20.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi pentru acest eveniment. În timp ce cei îndoliați fac coadă pentru a depune flori pentru Abe, mii de persoane protestează nemulțumite de organizarea acestor ceremonii pe care le consideră mult prea costisitoare în această perioadă de criză.
Îmbrăcată într-un kimono negru şi întâmpinată de premierul japonez în funcţie, Fumio Kishida, Akie Abe, văduva lui Shinzo, a adus urna care conţinea cenuşa soţului ei la Nippon Budokan, locul de înmormântare, în faţa câtorva mii de invitaţi japonezi şi străini.
Premierul japonez Fumio Kishida i-a adus un omagiu lui Abe, în timp ce în afara locului în care se desfăşoară evenimentul s-au strâns sute de persoane care protestează, subliniind că nu sunt de acord cu funeraliile, din cauza costului ridicat.
Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a fost împuşcat mortal în 8 iulie, la un miting electoral, şi, deşi serviciile funerare au fost oficiate în scurt timp, Japonia a decis să organizeze funeralii de stat în 27 septembrie, la arena Nippon Budokan din Tokyo.
Guvernul premierului Fumio Kishida, un protejat al lui Abe, a decis ca funeraliile de stat să fie achitate doar cu fonduri de la stat, ceea ce a provocat furie în țară.
Funeraliile costă aproximativ 12 milioane de dolari
În timp ce mii de oameni au venit în această dimineață să depună flori și să își aducă un ultim omagiu, la câțiva kilometri distanță, mii de japonezi protestează și își exprimă indignarea că Abe primește onoarea foarte rară a unei înmormântări de stat.
Aproximativ 60% dintre oameni spun că nu susțin organizarea funeraliilor de stat. Mulți sunt supărați că guvernul cheltuiește aproximativ 12 milioane de dolari din banii contribuabililor pentru eveniment, fără a avea măcar acordul parlamentului.
„Sunt împotriva funeraliilor de stat pentru Abe”, a declarat unul dintre ei pentru BBC, subliniind faptul că acestea sunt de obicei rezervate familiei imperiale din Japonia.
Bărbatul a adăugat că motivele pentru organizarea unei astfel de ceremonii ar trebui să se bazeze „pe contribuția și politicile sale”, nu „doar pe durata mandatului său ca prim-ministru”.
„Faptul că a fost asasinat – nici acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru a organiza funeralii de stat, deoarece asta înseamnă că un atac terorist a reușit să schimbe istoria”, a adăugat el.
Costul înmormântării este estimat la 1,67 milioane de yeni (10,96 milioane de lire sterline, 11,4 milioane de dolari), despre care protestatarii spun că ar putea fi direcționat către probleme economice mai presante.
Măsuri sporite de securitate la ceremonie
Între timp, la arena Nippon Budokan, a fost desfășurat un cordon uriaș de securitate. La eveniment au venit peste 700 de invitați străini, inclusiv aproximativ 50 de actuali sau foști lideri de stat.
Printre demnitari se numără vicepreședintele SUA Kamala Harris, premierul Indiei Narendra Modi, premierul din Singapore Lee Hsien Loong, prim-ministrul australian Anthony Albanese, președintele vietnamez Nguyen Xuan Phuc, premierul sud-coreean Han Duck-soo, vicepreședintele Filipinelor Sara Duterte-Carpio, vicepreședintele Indoneziei Președintele Ma'ruf Amin și președintele Consiliului European Charles Michel.
La ceremonii sunt prezenţi şi premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Biroul primului ministru Fumio Kishida a postat pe Twitter imagini cu întâlnirile la care a participat până acum. Azi el urmează să se întâlnească cu peste 40 de lideri de stat.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News