Live

FSB recrutează asasini din închisorile rusești pentru crime la comandă

Data actualizării: Data publicării:
Rușii au constituit o parte semnificativă a militanților ISIS, oferind Kremlinului o bază de recrutare din care să se inspire pentru operațiunile din Europa. Foto: Profimedia

FSB (Serviciul Federal de Securitate) recrutează asasini din închisorile rusești, pe care îi trimite în străinătate pentru a participa la operațiuni, inclusiv la asasinate la comandă, arată o analiză a Institutului Rober Lansing.

De exemplu, explică Institutul, Serviciul 2 al FSB (Serviciul pentru protecția ordinii constituționale și combaterea terorismului) l-a recrutat pe Baurzhan Kultanov, fost membru ISIS. După ce i-au furnizat documente sub numele Muhammad Usmanov, l-au trimis în Turcia pentru spionaj și organizarea de asasinate. Potrivit mărturiei lui Baurzhan (Usmanov) capturat, acesta a fost inițial pregătit să fie trimis în Ucraina. Cu toate acestea, planul s-a schimbat, iar el a fost trimis în schimb în Turcia, primind fonduri prin transferuri electronice, inclusiv de la un angajat al FSB.

În Ucraina, el ar fi trebuit să se infiltreze în unități militare formate din voluntari ceceni sau tătari din Crimeea, cu scopul de a susține relatările propagandei ruse despre teroriștii din armata ucraineană.

Între timp, Serviciul de informații de securitate al Finlandei (SUPO) a raportat că agențiile de informații ruse folosesc rețelele de socializare pentru a recruta persoane în vederea unor operațiuni de sabotaj în Europa. Potrivit SUPO, astfel de acțiuni ar putea include incendieri și acte de vandalism menite să creeze teamă și să destabilizeze diverse sectoare ale societății.

Teemu Liikkanen, șeful unității de contrainformații a SUPO, a subliniat că banii sunt o motivație principală în recrutarea sabotorilor și a infractorilor cibernetici. El a subliniat că scopul acestor atacuri este de a răspândi panica și de a perturba funcționarea normală a infrastructurii critice.

Celule adormite în întreaga Europă

SUPO crede că Rusia ar putea recruta sabotori prin intermediul canalelor legate de grupurile de extremă dreapta din Europa. Rușii au constituit o parte semnificativă a militanților ISIS, oferind Kremlinului o bază de recrutare din care să se inspire pentru operațiunile din Europa. Există o îngrijorare crescândă cu privire la utilizarea de documente falsificate pentru a facilita deplasarea acestor persoane în străinătate. Deși nu sunt complet falsificate, este posibil ca aceste documente să fi fost modificate după ce au fost eliberate pentru înscrierea la studii sau contracte de muncă în Rusia, ceea ce le face dificil de evaluat la punctele de trecere a frontierei UE.

Bănuim că acești agenți formează celule adormite în întreaga Europă.

Ceea ce iese în evidență este faptul că FSB este vârful de lance al acestor operațiuni, care, de obicei, intră în sfera de competență a serviciilor de informații militare ruse. Acest lucru sugerează că FSB a cultivat această bază de recrutare și utilizează informații compromițătoare pentru a facilita înrolarea lor, întrucât Lubyanka (sediul FSB) a fost implicat în plasarea acestor persoane în organizații teroriste sub pretextul eforturilor de combatere a terorismului în Rusia, creând astfel legături cu rețele teroriste străine.

De asemenea, este posibil ca aceste operațiuni ale serviciilor ruse de informații să necesite o utilizare mai extinsă a resurselor din străinătate, inclusiv a persoanelor din diaspora rusă.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri