Live

Frica de trădare îl poate face pe Putin să resusciteze KGB. Șef al spionajului rus, bănuit ca s-ar întoarce împotriva Kremlinului (RLI)

Data actualizării: Data publicării:
Serviciului rus de Informații Externe a început să dea rateuri mari. Foto: Profimedia

Cadrul legal există, iar Serviciului rus de Informații Externe s-a dovedit în ultimul timp din ce în ce mai puțin util. O analiză a Robert Lansing Institute vorbește despre absorbția acestei structuri de către FSB și formarea unui nou colos, după modelul vechiului KGB.

În cadrul elitei de la Kremlin crește nemulțumirea față de Serghei Narîșkin, șeful Serviciului rus de informații externe (SVR). Declarațiile sale publice sunt din ce în ce mai pline de dezinformare, ceea ce a devenit evident pentru mulți din cercul restrâns al președintelui Putin.

Se discută despre desființarea SVR și transferul activelor sale către Serviciul Federal de Securitate (FSB), revenind efectiv la un model de tip KGB. Propunerile de fuzionare a acestor agenții au fost deja luate în considerare în timpul amendamentelor din 2020 la Constituția Rusiei, iar acum Kremlinul ar putea reveni asupra acestei idei.

Totul se joacă la Kremlin

Din 2022, operațiunile de informații externe ale Rusiei au fost caracterizate mai degrabă de dorințe decât de realitate. Acest comportament al conducerii SVR reflectă o nesiguranță profundă în ceea ce privește păstrarea pozițiilor lor, în special în lumina pierderilor semnificative de active de informații în străinătate în urma expulzării în masă a spionilor ruși care lucrau sub acoperire diplomatică. Narîșkin și-a pierdut considerabil influența în cercul lui Putin de la invazia Ucrainei.

Este din ce în ce mai evident că afirmațiile SVR indică o pierdere de resurse umane, forțând agenția să simuleze achiziționarea de informații și să umfle credibilitatea surselor sale, câte au mai rămas. Acest lucru ridică îndoieli cu privire la faptul dacă serviciile de informații externe ale Rusiei servesc cu adevărat interesele Kremlinului.

Gafe de intelligence

În martie 2024, Narîșkin a afirmat că Franța se pregătește să trimită 2.000 de soldați în Ucraina, o declarație care s-a dovedit a fi dezinformare. În ultimul său anunț public, SVR a sugerat că nemulțumirea față de Zelenski crește în cadrul elitei americane și că SUA îi caută înlocuitor. Cu toate acestea, serviciile secrete rusești nu au probabil acces la informații de acest nivel, iar o astfel de idee pare absurdă înainte de alegerile din SUA.

Este plauzibil ca Moscova să încerce să semene panică la Kiev, dar nivelul de contact al Ucrainei cu administrația Biden este semnificativ mai ridicat decât cel al Rusiei. În consecință, este probabil ca Kievul să perceapă declarația SVR drept dezinformare, ceea ce duce la concluzia că Narîșkin ar putea induce în eroare Kremlinul, încercând să alinieze relatările sale propagandistice cu presupusele informații colectate.
În acest fel, el pare să confirme teoriile conspirației și speculațiile care domină Kremlinul, în special cele susținute de personalități cu o influență semnificativă, precum Nikolai Patrușev. Aceasta poate fi o mișcare strategică a lui Naryshkin de a-și consolida poziția și de a urca mai departe în ierarhia puterii, în conformitate cu ambițiile sale.

Cine este RL Institute

Robert Lansing a fost un avocat și diplomat american care a ocupat funcția de consilier al Departamentului de Stat la izbucnirea Primului Război Mondial, iar apoi pe cea de secretar de stat al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson între 1915 și 1920. Democrat conservator pro-business, a fost un susținător puternic al democrației și al rolului Statelor Unite în stabilirea dreptului internațional. A fost un dușman declarat al autocrației germane și al bolșevismului rus.

Institutul care îi poartă numele promovează o înțelegere în cunoștință de cauză a provocărilor globale cauzate de amenințările la adresa societăților democratice, a afacerilor politice și diplomatice prin cercetare fiabilă, analiză de încredere și educație inovatoare. "Ne-am angajat să îmbunătățim capacitatea euro-atlantică de a contracara operațiunile hibride și de a răspunde amenințărilor emergente pentru a atinge obiectivele strategice. Robert Lansing Institute for Global Threats and democracies Studies este o organizație nepartizană și non-profit de cercetare a politicilor publice. Înțelegerea noastră a geopoliticii este că aceasta transpune lecțiile trase din istorie și geografie în instrumente operaționale", scrie RL Institute în prezentarea sa.


Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum justifică Moscova decretul lui Putin prin care își mărește armata cu 180.000 de soldați

Putin ordonă să se termine avionul Baikal, dar există două probleme: nu există motor și este prea scump

Occidentul finanțează armata lui Putin prin creșterea achizițiilor de combustibil ieftin rusesc (Politico)

Putin își mărește iar armata. Câți soldați va avea acum Federația Rusă

Partenerii noștri