Live

Francezii renunță la Mirage, dar păstrează avioanele Rafale. De ce Franța nu trimite aparatele de generația a cincea în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Avioanele Rafale sunt din generația a cincea, comparabile cu F-35. Foto: Profimedia

Franța a promis ajutor militar substanțial Ucrainei, iar până acum donațiile au fost consecvente. Totuși, nimeni nu dă din mână cele mai bune cărți este concluzia mai multor publicații militare.

Conform informațiilor Defense Express, mai mulți diplomații francezi au propus trimiterea de avioane de luptă Rafale în Ucraina, dar ministrul francez al apărării Lecornu s-a opus planului.

Ce probleme și nuanțe însoțesc o anumită poveste despre asistența militară pentru Ucraina

Atunci când conducerea militară și politică a Franței analiza opțiunile de a se alătura „coaliției aviatice” pentru a sprijini Ucraina, diplomații francezi s-au oferit să furnizeze avioane Rafale armatei ucrainene. Cu toate acestea, această decizie a fost blocată de ministrul forțelor armate ale Franței, Sébastien Lecornu. Acest lucru a fost raportat de portalul francez Opex360 cu referire la un articol din Le Monde.

Esența argumentelor lui Sébastien Lecornu împotriva transferului de avioane de luptă Rafale către Forțele Armate ale Ucrainei este simplă: ar putea „submina capacitățile de luptă ale propriilor forțe armate ale Franței”.

Mai exact, în 2021, Forțele Aeriene Franceze aveau la dispoziție 102 aeronave Rafale, în timp ce această cifră a scăzut la 97 de unități la începutul anului 2024. În special, această scădere s-a datorat necesității de a îndeplini contractele cu Grecia și Croația, care prevedeau furnizarea de aeronave Rafale. În consecință, din cauza reducerii flotei Rafale, „volumul de lucru” per aeronavă a crescut de la 147 la 164 de ore de zbor pe an.

În același timp, se raportează că, dacă Franța ar decide să transfere Rafale Ucrainei, aceasta nu ar primi un înlocuitor din partea unor țări „terțe”, așa cum au făcut statele europene cu F-16 în serviciu. Acestea și-au predat avioanele de luptă Ucrainei și trec în schimb la F-35.

În același timp, potrivit Opex360, argumentele în favoarea propunerii diplomaților francezi de a transfera Rafale Ucrainei au fost următoarele: înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina își făcea oricum planuri pentru a achiziționa avioane moderne de fabricație occidentală, pentru a renunța definitiv la avioanele de fabricație sovietică până în anii 2030.

Se pare că problema unui posibil acord privind furnizarea de avioane Rafale Ucrainei ar fi fost discutată încă din 2021 și ar fi putut fi inclusă în programul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, în Ucraina.

Citește și

Până în luna martie, piloții ucraineni vor zbura pe avioanele de luptă franceze Mirage 2000

Mirage –da, Rafale – nu. Care este diferența între cele două avioane

Guvernul francez a agreat de mai multă vreme cedarea unor avioane Mirage către Ucraina, iar în acest moment are loc instruirea personalului militar de la Kiev. Dacă totul merge conform planificării, probabil prin martie vom vedea primii piloți ucraineni la manșa unor avioane Mirage, zburând deasupra Ucrainei.

Totuși, între Mirage și Rafale, ca tipuri de avioane, sunt diferențe semnificative.

În timp ce Mirage 2000 a stabilit o moștenire remarcabilă ca un avion de luptă multirol versatil și fiabil, Rafale marchează un progres tehnologic semnificativ în aviația militară franceză. Ca avion de vânătoare de a cincea generație (așadar un omolog pentru F-35), Rafale depășește Mirage în ceea ce privește capacitățile stealth, avionica și performanța general.

Un avionRafale este de trei ori mai scump decât un Mirage, este mai mare și are o autonomie de zbor cel puțin dublă. Mirage este deja o legend, Rafale râvnește la acest statut.

Citește și

Avioanele franceze Mirage destinate Ucrainei vor fi modificate pentru atac la sol

De ce Grecia are tot atâtea tancuri cât Franța și Marea Britanie la un loc. Câte tancuri are România

Grecia returnează 32 de avioane F-16 către SUA. Washingtonul le trimite Kievului

Norvegia va furniza Ucrainei șase avioane F-16 „în curând”


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Elon nu glumea!”. Mașina interzisă în Europa a explodat în fața hotelului lui Trump. Reacția autorităților

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Explicațiile ministrului Energiei despre exportul de gaze naturale și electricitate al țării noastre în Republica Moldova

„Un impact drastic asupra UE.” Avertisment dur al premierului slovac după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina

Un mort și cel puțin șase răniți la Kiev în urma atacurilor rusești. Peste 110 drone lansate în Ucraina în noaptea de Anul Nou

Tranzitul de gaze rusești care trec prin Ucraina spre Europa a fost oprit. România ajută Republica Moldova cu energie electrică

Partenerii noștri