Live

FOTO Momentul în care Paza de Coastă chineză atacă nave filipineze. „Erau atât de aproape încât le vedeam fețele”

Data publicării:
O navă chineză atacă Paza de Coastă filipineză cu tunuri cu apă. Foto: Profimedia

O echipă BBC aflată pe o navă de Pază de Coastă filipineză a fost martora unui incident provocat de o navă chineză de dimensiuni mult mai mari. „Erau atât de aproape încât le vedeam fețele”, spune un reporter. Doi dintre militarii filmau nava filipineză.

Echipa BBC se afla la bordul navei filipineze BRP Bagacay când a fost abordată, marți, de nave chineze.

Echipajul filipinez s-a grăbit să atârne bariere de spumă galbenă în lateralul navei, pregătindu-se pentru o coliziune. Nava chineză a făcut o manevră bruscă, forțându-l pe căpitanul filipinez să încetinească brusc. Cele două nave se aflau la mai puțin de cinci metri una de cealaltă.

Ambarcațiunea filipineză naviga spre Scarborough Shoal, un mic atol de corali aflat la 220 de kilometri distanță de coasta de vest a Filipinelor, atol revendicat și de China.

Cel puțin 10 nave chineze au încercat să oprească din drum flota filipineză, formată dintr-o navă a Pazei de Coastă și o ambarcațiune care ducea provizii pentru pescarii din jurul atolului.

A doua navă a fost avariată mai grav de tunurile de apă pe care chinezii le-au folosit pentru a opri ambarcațiunile filipineze.

Nu este ceva neobișnuit în Marea Chinei de Sud. Dar aceste incidente au devenit mai dese și mai grave, de când președintele filipinez Bongbong Marcos a autorizat Paza de coastă să conteste prezența chineză în zonele aflate în litigiu mult mai puternic decât în trecut.

„Guvernul chinez a spus întotdeauna că există o linie roșie”, a spus comandorul Jay Tarriela, purtătorul de cuvânt al pazei de coastă pentru Marea Filipinelor de Vest, denumirea filipineză pentru zonele pe care le revendică.

„Au spus că nu putem depăși limita de 12 mile marine de la banc. Dar sub această administrație am depășit deja acea linie roșie, pentru a arăta că China nu respectă dreptul internațional”, adaugă el.

Misiunea de marți a avut același rol.

Oficial, scopul său a fost să furnizeze hrană și combustibil pescarilor filipinezi care au lucrat pe Scarborough Shoal timp de zeci de ani, dar care s-au plâns de hărțuire constantă de când Paza de coastă chineză a preluat controlul asupra acestuia, în 2012.

De asemenea, a avut și scopul de a demonstra hotărârea Filipinelor de a-și arăta pretenția asupra bancului, care se află în zona economică exclusivă recunoscută legal a țării și este mult mai aproape de Filipine decât de China.

O instanță internațională a decis în 2016 că elementele majore ale revendicărilor Chinei în Marea Chinei de Sud, cum ar fi limita de 9 mile marine, împreună cu o serie de activități în apele filipineze, sunt ilegale. China nu recunoaște însă hotărârea instanței.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi astronauți chinezi au bătut recordul SUA la plimbări spațiale. Câte ore a durat ieșirea lor în spațiu

Un înalt demnitar din China a fost executat. Ce acuzații i-a adus Curtea populară supremă

Deficitul bugetar al Chinei ar putea ajunge la un nivel record. Care sunt motivele

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

Partenerii noștri