Live

Fostul președinte din Coreea de Sud a fost condamnat definitiv la 22 de ani de închisoare pentru corupție

Data actualizării: Data publicării:
Park Geun-Hye, fostul președinte din Coreea de Sud, condusă în instanță. Sursa foto: Profimedia Images

Instanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată separată la doi ani de închisoare pentru încălcarea legilor electorale.

Park, prima femeie președinte din Coreea de Sud, a fost și primul lider ales democratic forțat să demisioneze.

Decizia de joi a menținut pedeapsa redusă primită după apelul din iulie, după ce fusese condamnată inițial la 30 de ani de închisoare.

Park Geun-hye a fost condamnată pentru abuz de putere și constrângere, după ce a fost pusă sub acuzare în 2017. Curtea supremă a menținut și amenda de 17 milioane de dolari stabilită de instanța inferioară.

Park, în vârstă de 68 de ani, a fost inițial condamnată la 30 de ani de închisoare și o amendă de 18,2 milioane de dolari, însă pedeapsa ei a fost redusă ulterior la 15 ani pentru corupție și 5 ani pentru abuz de putere.

Prietenia care a dus la punerea sub acuzare

În 2018, Park a fost găsită vinovată de 16 din cele 18 acuzații care i se aduceau, majoritatea legate de mită și constrângere.

Instanța a concluzionat că președintele a conspirat alături de prietena sa apropiată, Choi Soon-sil, pentru a constrânge mai multe companii, precum gigantul Samsung, să doneze milioane de dolari fundațiilor conduse de Choi.

Totodată, Park a fost condamnată pentru că a constrâns mai multe companii să semneze contracte cu companiile deținute de Choi și să doneze cadouri către Choi și fiica ei. În același timp, președintele a fost găsit vinovat că ar fi arătat documente confidențiale prietenei sale.

Park Geun-hye a negat toate acuzațiile și a refuzat să participe la proces.

Relația dintre Park Geun-hye și Choi Soon-sil a început să fie criticată de public și s-a considerat că aceasta din urmă influența politicile de stat prin relația sa cu președintele. După o serie de audieri și luni întregi de proteste de amploare pentru demiterea ei, Park a fost înlăturată din funcție în martie 2017 și arestată la scurt timp.

Șeful Samsung a petrecut 5 luni în închisoare

Unele dintre cele mai mari companii coreene au fost atrase în scandal. Lee Jae-yong, șeful de facto al Samsung și vicepreședinte al companiei, a fost condamnat la închisoare după ce i-ar fi dat un cal fiicei lui Choi. Pedeapsa lui a fost redusă ulterior și Lee a fost eliberat după cinci luni de închisoare.

Verdictul final în cazul lui Park deschide și calea grațierii, cerută insistent de susținătorii săi fideli. Un consilier al președintelui în funcție, Moon Jae-in, a declarat că șeful stat va luat o decizie în acest sens în funcție de dorința poporului, a anunțat agenția Reuters.

Un sondaj realizat săptămâna trecută a dezvăluit că 47,7% din cei intervievați erau în favoarea unei grațieri, în timp de 48% se opuneau.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți soldați nord-coreeni au fost uciși în războiul lui Putin în decembrie. „Sunt mai degrabă o povară decât un avantaj”

Coreea de Nord afirmă că preşedintele sud-coreean este „şeful rebeliunii”, după tentativa eșuată de a impune legea marțială

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, suspendat din funcție, nu a participat la audieri după ce a fost citat de procurori

Premierul sud-coreean promite o „guvernare stabilă” în timp ce mii de oameni protestează. Liderul opoziției: E o victorie pentru popor

Partenerii noștri