Live

Forumul economic mondial revine la Davos după doi ani de pauză. Pe listă nu se află oficiali sau companii guvernamentale din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Forumul economic mondial revine la Davos după doi ani de pauză. FOTO: Profimedia Images

Forumul economic de la Davos a început astăzi, după doi ani de pauză provocată de pandemie. Unii dintre cei mai cunoscuţi lideri și oameni de afaceri revin aici - printre ei, cancelarul german Olaf Scholz, emirul Qatarului și trimisul american pentru climă, John Kerry. Pe listă nu apare în acest an niciun oficial rus sau companie guvernamentală rusească.

Cu toții trebuie să fie vaccinați anti-COVID și să facă un test înainte şi după sosirea în oraş. Cinci zile durează evenimentul, la care vor participa aproximativ 2.500 de persoane. 

E de aşteptat ca războiul din Ucraina să domine discuțiile - de altfel, președintele Volodimir Zelenski li se va adresa mâine celor prezenţi, prin videoconferință.

Vor fi, totodată, dezbateri privind schimbările climatice, creșterea prețurilor la energie și temerile legate de o criză alimentară globală.

La finele anului trecut, organizatorii Forumului economic mondial (WEF) au anunţat că o reuniune cu participare fizică se va desfăşura în staţiunea montană Davos, în perioada 22-26 mai, după mai multe ediţii care au avut loc online din cauza pandemiei.

Ce s-a schimbat de la ultima reuniune cu prezență fizică, din ianuarie 2020

Ultima reuniune cu participare fizică a Forumului economic mondial (WEF) a avut loc în staţiunea de ski elveţiană în luna ianuarie 2020. Atunci participanţii începeau să se îngrijoreze de misterioasa epidemie din China, dar erau interesaţi mai mult de schimbul de replici dintre preşedintele SUA, Donald Trump şi Greta Thunberg.

Între timp, virusul Covid-19 s-a răspândit în întreaga planetă, afectând economia mondială. Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden. Lanţurile logistice mondiale au fost date peste cap, inflaţia a explodat iar Rusia a invadat Ucraina.

Reapariţia pandemiei a împiedicat desfăşurarea obişnuită, în luna ianuarie, a ediţiei din 2022 Forumului de la Davos. Însă pentru fondatorul WEF, Klaus Schwab, este vorba de o reuniune "care vine la cel mai oportun şi mai important moment" de la crearea forumului, în urmă cu peste 50 de ani.

Volodimir Zelenski, discurs online la Davos

"Agresiunea Rusiei...va fi văzută în cărţile de istorie ca prăbuşirea ordinii apărute după cel de Al Doilea Război Mondial şi Războiul Rece", a apreciat Klaus Schwab cu prilejul unui briefing de presă care a avut loc în cursul acestei săptămâni, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susţine Ucraina şi reconstrucţia sa.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi, luni, primul şef de stat care va ţine un discurs la Forumul economic mondial de la Davos, discurs care va fi unul online, dar va fi urmat de numeroşi oficiali ucraineni care vor fi prezenţi fizic la Davos.

Fără delegați ruși

În schimb, la ediţia din acest an a forumului de la Davos nu vor mai fi prezenţi delegaţii ruşi. Excluderea Rusiei a fost "decizia corectă", susţine preşedintele WEF, Borge Brende.

"Sperăm totuşi că Rusia va urma un alt drum...în anii care vor veni, pentru a respecta carta ONU şi obligaţiile sale internaţionale", a spus Borge Brende.

Chiar dacă războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos, programul anunţat de organizatori anunţă de asemenea dezbateri cu privire la diferite subiecte, variind de la schimbările climatice la explozia preţurilor la energie şi temerile referitoare la o criză alimentară mondială, alături de inegalităţile dintre sexe, fotbal sau metavers.

Însă Davos este renumit în special pentru discuţiile care au loc alături de programul oficial. Printre cele mai renumite momente figurează primele reuniuni ministeriale între Coreea de Sud şi Coreea de Nord în 1989, sau discuţiile cu privire la apartheid între preşedintele Africii de Sud, Frederik De Klerk şi dizidentul de atunci, Nelson Mandela.
 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cristian Păun, replică pentru Câciu: Un incompetent. Optimist, dar incompetent. Ascunde-te și bucură-te de sinecură

Adrian Câciu: La fiecare sfârşit de an apar falşii profeţi ai crizei, toţi plăvanii, glăvanii, păunii. Nu vă mai uitați în gura lor

Guvernul vrea să înființeze „Departamentul pentru eficiență guvernamentală”. Ținta: economisirea a 1% din PIB

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri