Fortați să cânte imnul Rusiei. Copiii ucraineni deportați povestesc prin ce chinuri au trecut după ce au fost luați de lângă familii
Vieţile copiilor şi adolescenţilor ucraineni au fost total afectate de invazia Rusiei în ţara lor. Atunci când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin în martie, cea mai importantă acuzaţie împotriva sa a fost legată de o presupusă campanie de deportare a copiilor ucraineni în centre de detenţie ruseşti. CNN, preluat de News.ro, a vorbit cu adolescenţi ucraineni care susţin că au fost deportaţi cu forţa în Rusia înainte de a fi găsiţi şi aduşi acasă de membrii familiei.
Întoarcerea lor a fost posibilă datorită organizaţiei Salvaţi Ucraina, care se ocupă de returnarea copiilor deportaţi la familiile lor.
"Am fost acolo timp de patru luni. Şi pe parcursul acestor patru luni, a trebuit să cânt imnul naţional rusesc. Era obligatoriu", a declarat Nastya Motychak, o fată în vârstă de 15 ani care a spus că a fost luată din regiunea Herson din sudul ţării şi trimisă în Crimeea ocupată de Rusia. "Am întrebat: De ce nu suntem luaţi? Când vor veni autobuzele? De ce nu ni se permite să ieşim?"
Gărzile ruseşti i-au spus lui Motychak că "autobuzele erau prea scumpe". Aşa că ea a rămas în centru în timpul Crăciunului din 2022 şi până la începutul anului - şi a spus că i s-a permis accesul la obiecte de strictă necesitate doar dacă îndeplinea acte de patriotism rusesc.
"Au fost livrate pentru noi nişte haine la mâna a doua şi produse de igienă. Când le-am cerut, ne-au spus: "Cine nu place Rusia nu mă place pe mine şi nu va primi aceste lucruri".
“Dacă nu intonaţi imnul Rusiei, nu veţi primi nimic'", a declarat Motychak că i-a spus un ofiţer.
Motychak spune că a reuşit să vorbească cu mama ei la telefon o dată pe săptămână. Mama ei a contactat un voluntar care lucrează pentru a aduce acasă copiii ucraineni privaţi de libertate. Împreună, au reuşit să călătorească în Crimeea în februarie şi să o aducă pe Motychak acasă, împreună cu alţi adolescenţi cu care fusese închisă.
Săptămâna aceasta, Kievul a deschis peste 3.000 de dosare penale privind presupusele crime ale Rusiei împotriva copiilor din ţară, inclusiv zeci de cazuri de tortură, au declarat joi procurorii ucraineni. Rusia a negat în mod repetat aceste acuzaţii de tortură şi de încălcare a drepturilor omului.
În iulie, autorităţile de la Moscova au afirmat că aproximativ 700.000 de copii au ajuns în custodia Rusiei de la începutul războiului. Guvernul rus a apărat această practică, spunând că salvează copiii şi negând că deportările sunt forţate. Cu toate acestea, Ucraina susţine că acei copii au fost deportaţi ilegal şi că este vorba de fapt un număr mult mai mic de copii - aproximativ 19.500.
CNN a vorbit, de asemenea, cu Ksenia Koldin, în vârstă de 19 ani, care a ajutat la recuperarea fratelui ei de 12 ani dintr-un centru de detenţie rusesc. După ce au fost despărţiţi timp de câteva luni, Koldin a spus că reîntâlnirea a fost dură, deoarece a putut vedea că fratele ei a fost "chinuit".
"Nu numai că au fost aproape o mie de kilometri între noi şi nu ne-am văzut timp de nouă luni - dar ne-am şi îndepărtat din cauza presiunii psihologice exercitate asupra lui", a spus ea.
Fratelui ei i s-a arătat, în timpul detenţiei, propagandă rusă, ceea ce l-a făcut să se îndoiască de propria ţară şi să fie reticent în a se întoarce acasă, a declarat Koldin. Koldin a spus că, cu ajutorul unui voluntar, a reuşit să îşi convingă fratele să părăsească centrul şi să plece cu ea.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News