Live

Fondul Băncii Europene de Investiții pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei se extinde

Data actualizării: Data publicării:
Ajutor financiar pentru Ucraina FOTO: Profimedia Images

Banca Europeană de Investiții (BEI) și miniștri ai 16 țări membre UE au semnat joi un document comun prin care își exprimă intenția de a contribui la fondul EU4U, în sprijinul agendei Ucrainei pentru redresare și reconstrucție, transmite BEI într-un comunicat de presă.

Anunțat în primăvara anului 2023 ca parte a unei inițiative mai extinse a Uniunii Europene pentru Ucraina, Fondul EU4U al BEI va contribui la creșterea rapidă a sprijinului pentru cele mai urgente nevoi de infrastructură ale Ucrainei și la susținerea economiei. Angajamentele inițiale însumează 377,3 milioane EUR, sumă care este de așteptat să crească în continuare odată cu angajamentele viitoare.

Printre țările membre care își anunță intenția de a contribui la Fond se numără Franța (100 milioane EUR), Irlanda (7 milioane EUR), Italia (100 milioane EUR, anunțat în aprilie), Letonia (7 milioane EUR), Lituania (10 milioane EUR) , Luxemburg (1,3 milioane EUR), Polonia (25 milioane EUR), Slovacia (5 milioane EUR), Spania (până la 70 milioane EUR) și Țările de Jos (52 milioane EUR). În plus, un număr de state membre și-au confirmat sprijinul și intenția de a contribui la fond cu sume ce urmează să fie hotărâte ulterior. Acestea includ Belgia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia și Grecia.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat cu această ocazie că „Ucraina are nevoie urgentă de sprijin internațional pentru finanțarea unei redresări rapide. În special, am identificat energia, locuințele, infrastructura socială critică și sectorul privat drept priorități. Contăm pe sprijinul BEI și al acționarilor săi, statele membre ale UE, în refacerea infrastructurii critice. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru asistența rapidă și promptă petrecută în timpul războiului."

Banii strânși vor facilita implementarea proiectelor din sectorul public și privat, cu accent principal pe infrastructura municipală, cum ar fi școli și spitale, rețele de transport, instalații de tratare a apei și a apelor uzate, capacitatea digitală și de securitate cibernetică și accesul îmbunătățit la finanțare pentru antreprenorii ucraineni.

Președintele BEI, Werner Hoyer, a subliniat nevoia de a ajuta Ucraina și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul primit: „Având în vedere amploarea nevoilor din Ucraina, comunitatea internațională are un imperativ financiar de a oferi sprijin suplimentar pentru nevoile imediate și pentru reconstrucție. Sunt profund recunoscător statelor membre ale UE care și-au făcut deja angajamente BEI. Fondul UE pentru Ucraina, precum și tuturor celor care și-au exprimat sprijinul astăzi. Aceste angajamente și viitoarele angajamente vor ajuta economia Ucrainei și rezistența fermă a acesteia la invazia rusă. Sprijinul exprimat astăzi va ajuta, de asemenea, la deschiderea drumului pentru aderarea țării la UE. Noi am reconstruit înainte și, în solidaritate cu Ucraina și colegii noștri UE și partenerii internaționali, vom reconstrui din nou!"

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Dumei de Stat de la Moscova vorbește despre „isterie la Munchen” și spune că UE este deconectată de la realitate

UE vrea să introducă restricţii la anumite importuri de alimente, după modelul promovat de Trump. Care sunt primele „ținte”

De ce se tem ucrainenii de un acord cu Rusia negociat de Donald Trump

Dronele cu fibră optică și cu inteligență artificială, arme noi și rare pe frontul din Ucraina, dar care pot schimba războiul

Partenerii noștri