Ce se întâmplă când birocrația germană întâlnește improvizația daneză? Exemplul primarului din Rostock
Rostock, port german la Marea Baltică, a ajuns în centrul atenției astă-vară după ce a devenit primul oraș din țară care a ales un primar non-german. Claus Ruhe Madsen, cetățean danez, a fost ales din postura de candidat independent. Întrebarea este: cum se descurcă, oare, cu localnicii? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei
Cea mai mare piață de Crăciun din nordul Germaniei și un danez în mijloc: este primarul orașului Rostock, Claus Ruhe Madsen.
„Acum pot deschide piața de Crăciun ... în cinci minute. Sper că nu mai durează mult. Mai bine încep înainte să dau de greu”, spune Claus Ruhe Madsen. „A apărut și Moș Crăciun! Bună ziua, Moșule”, îl salută edilul.
„Bună ziua. Veți spune și câteva cuvinte mai târziu?” - vrea să știe Moș Crăciun.
„Așa, dintr-odată? Nu am pregătit nimic...” - recunoaște primarul.
„Important e să spuneți ceva de genul: Și acum piața de Crăciun din Rostock este deschisă” - îl instruiește Moș Crăciun.
„În regulă. Mă sună cei de la birou. Probabil sunt nerăbdători să afle dacă am ... Alo?”
Primarul a venit nepregătit la inaugurare - iar angajații din primărie sunt cam îngrijorați...
„Nu e mare lucru, sunt aici cu Moș Crăciun, nici nu aș fi putut avea un consilier mai bun” - își liniștește subalternii primarul Claus Ruhe Madsen.
Funcționarii încă nu s-au obișnuit cu stilul lui relaxat. Birocrația germană întâlnește improvizația daneză.
De aceea, alegerile au fost pentru el un test de curaj. La fel de curajoși au fost și alegătorii din Rostock.
„Rostock poate fi mândru că este primul mare oraș din Germania cu un primar străin, ceea ce dovedește cât de cosmopolit e. Aşa de fain este când oamenii spun: Aici e vorba despre conținut, nu despre pașaport” - mărturisește Claus Ruhe Madsen.
Nu veți găsi stive de dosare pe biroul lui.
Se orientează după modelul Copenhaga. La fel ca în metropola daneză, Rostock va deveni şi un oraș al bicicletelor.
„E loc suficient să inventăm ceva cu adevărat inteligent. Poate lansăm un concurs de proiecte sau ceva similar să avem infrastructură pentru biciclete”, spune Claus Ruhe Madsen, primarul orașului Rostock.
Cu o politică apropiată de cetățeni, Rostock vrea să contracareze tendința către populismul de dreapta, cu care Madsen însuşi s-a confruntat.
- Sunt câțiva care îmi scriu direct că asta sau ailaltă nu le place, spune primarul.
- Așa scriu?
- Ei bine, sunt ceva mai la obiect.
- Ca de exemplu?
- Există și un comentariu sau două despre faptul că nu sunt german.
„Aplauze pentru primarul nostru!”
Înapoi în piața de Crăciun - și nu-i deloc ușor. În trecut, Madsen a vândut mobilă, nu știe ce înseamnă să fii amfitrion.
Claus Ruhe Madsen, primarul orașului Rostock: „Să spun ceva? Deci, dragi copii! Trebuie să deschid piața de Crăciun - nu-i grozav?
Copii: „Da!”
Claus Ruhe Madsen, primarul orașului Rostock: „Cred că e grozav. Dacă nu aș fi fost primar, mi-ar fi plăcut să fiu Moș Crăciun. De ce? Pentru că el trebuie să lucreze doar o dată pe an!”
A fost ales pentru că votanții au crezut că va putea să rezolve problema administrației germane greoaie. Faptul că e danez e văzut de unii ca un avantaj. Alții nu sunt de acord.
„E o schimbare. Trebuie să fii dispus să accepți schimbarea. Nu știu dacă Rostock e pregătit pentru asta”, spune un localnic.
„Nu poți spune german sau străin, cred că e prostesc”, este de părere un altul.
„Nu prea înțeleg. Există persoane care au două pașapoarte, unul german și unul străin. Habar n-am de ce nu are și pașaport german” - spune o femeie.
„Nu schimb nimic. Am pașaportul danez și niciun altul. Și cred că e bine așa”, spune, în replică primarul Claus Ruhe Madsen. De ce? „Pentru că așa stau lucrurile, dacă cineva s-a născut în Germania și s-a mutat la Londra, nu devine englez”, argumentează primarul.
Funcția de primar are capcanele sale. Nu reușește să găsească intrarea pentru următoarea sa întâlnire. În cele din urmă, ajunge înăuntru, la o discuție într-un liceu, pe tema educației.
„În Danemarca, elevii primesc note abia din clasa a VIII-a. Aici, stresul notelor apare din clasa a II-a: Ce fel de note au Peter și Hans? Nici măcar nu știu denumirea tuturor acestor exerciții și teste zilnice și examene, e o nebunie!” - spune primarul.
Când vine vorba de educație, germanii pot învăța cu siguranță de la danezi - sunt mult mai avansați. Dar în ceea ce privește piețele de Crăciun, spune primarul Madsen, Rostock este cel mai tare!
Citiți și: Povestea românului care a făcut istorie în Germania: „A fost situația în sine extrem de neobișnuită”
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News