Focar de infecție cu varianta Gamma la o mină de aur din Guiana Franceză. Rata de infectare de 60% în rândul minerilor vaccinați
Varianta Gamma a virusului SARS-CoV-2, identificată prima dată în Brazilia, a devenit în iulie 2021 varianta predominantă în Guiana Franceză, un departament de peste mări al Franței situat în Nordul Americii de Sud. Noua tulpină a provocat un al treilea val pandemic, care a pus din nou presiune pe sistemul sanitar din această regiune. Un studiu publicat recent de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) evidențiază faptul că, față de precedentele valuri de infectare cu noul coronavirus, noul val este mult mai puternic, deoarece vaccinurile aplicate rezidenților din Guiana Franceză nu mai au o eficacitate foarte mare împotriva COVID-19, virusul infectând chiar și persoanele complet vaccinate.
Un focar de coronavirus cauzat de varianta "Gamma" a infectat aproape 55% dintre angajații unei mine de aur din Guiana Franceză, 87% dintre aceștia fiind simptomatici, dar fără forme severe. Rata de infectare a fost de 60% în rândul minerilor complet vaccinați și de 75% în rândul minerilor nevaccinați, care nu mai fost în trecut infectați cu SARS-CoV-2.
La 31 mai 2021, un miner din Guiana Franceză a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2 la centrul de sănătate din orașul Cacao. Acesta lucra într-o mină de exploatare a aurului situată la 72 km de orașul Cayenne și la 13 km de pădurea amazoniană. De asemenea, mai mulți colegi de muncă ai minerului au prezentat simptomatologii ale COVID-19, deși o mare parte din această categorie a populației a beneficiat cu doar o lună înainte de imunizare împotriva SARS-CoV-2 prin vaccin.
Investigarea, examinarea și verificarea celor 44 de angajați ai minei de aur
O echipă medicală a CDC a fost trimisă la fața locului pentru a investiga, examina și verifica cei 44 de angajați ai minei, care au fost infectați cu varianta "Gamma" a SARS-CoV-2. Toți minerii au fost examinați medical prin testarea rapidă nazofaringiană, însă le-a fost efectuat și câte un test RT-PCR pe data de 2 iulie. Ulterior, toți angajații minei au fost reevaluați pe 8 și 15 iunie.
Lucrătorii erau în mare parte bărbați, 42 de persoane dintr-un total de 44, iar vârsta medie era de 53,3 ani. 18 dintre mineri prezentau factori de risc care puteau conduce la forme severe ale COVID-19. La 11 dintre aceștia s-a descoperit că sufereau de hipertensiune arterială, patru dintre ei aveau diabet zaharat, iar alți patru sufereau de obezitate.
Primele cazuri simptomatice au fost descoperite pe 29 mai la trei operatori de mașini miniere și un miner. Aceștia au fost testați pozitiv pe 2 iunie. Vârful focarului a avut loc, însă, la distanță de zile după primele cazuri, pe data de 31 mai. După o investigație mai amănunțită, cinci mineri asimptomatici, care au fost testați negativ, au fost carantinați. Dintre aceștia, patru au devenit simptomatici în perioada 6-8 iunie și au fost testați pozitiv cu SARS-CoV-2 pe 8 iunie.
Una din cauzele răspândirii virusului, potrivit studiului, constă în faptul că minerii locuiau în aceeași zonă, luau masa împreună și împărțeau zonele de lucru, precum cabine utilajelor din mină. Totodată, minerii lucrau la suprafață fără măști de protecție.
Rata generală de infectare a fost de 54,5%, adică 24 din 44 de mineri au fost afectați. 87% dintre cei infectați au prezentat simptomatice, 65% de febră și 22,6% cu dispnee, adică au avut o respirație scurtă, cunoscută și ca „foamea de aer”. La niciunul dintre pacienți nu s-a observat o formă clinică severă de COVID-19 și niciun pacient nu a fost internat în spital.
În ceea ce privește starea imunitară a celor 44 de mineri, 25 dintre aceștia, reprezentând un procent de 56,8%, au fost complet vaccinați cu serul împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Rata de infectare în rândul acestora a fost de 60%, în timp ce rata de infectare în rândul minerilor vaccinați cu o singură doză a fost de 40%. Totodată, s-au infectat 75% dintre cei care nu au fost deloc vaccinați împotriva COVID-19.
Vaccinurile împotriva COVID-19 construite pe baza tehnologiei ARN-mesager, cum ar fi serul produs de Pfizer/BioNTech, au demonstrat o eficiență ridicată atât în studiile clinice, cât și în situațiile din lumea reală împotriva tuipinilor SARS-CoV-2, cum ar fi varianta "Alpha", detectată prima dată în Marea Britanie. Cu toate acestea, alte variante ale SARS-CoV-2, precum tulpinile "Beta" sau "Gamma", au mutații care conferă o potențială evitare a răspunsului la virus indus fie de anticorpii ulteriori unei infecții anterioare fie de anticorpii produși de imunizara prin vaccin.
Studiul CDC susține că astfel de focare de infecție, precum cel descoperit la mina din Guiana Franceză, rămân rare la populațiile complet vaccinate, iar acolo unde se întâmplă, personele sunt în mare parte asimptomatice sau moderat simptomatice.
Experții remarcă, spre exemplu, că dintre cele 10.262 de infecții descoperite în SUA în perioada ianuarie-aprilie după administrarea vaccinului COVID-19, doar 28 au fost cauzate de varianta Gamma. În plus, eficacitatea reală împotriva oricărei infecții cu o variantă "Beta", depistată inițial în Africa de Sud și care dezvoltă o mutație asupra genei care codifică proteina spike, a fost estimată la 75% din totalul de 10.262 de cazuri de reinfectare în rândul cetățenilor americani.
De asemenea, experții mai susțin că, având în vedere rata de infectare surprinzător de mare, există ipoteza unor potențiale disfuncții de conservare sau administrare a vaccinurilor anti-COVID, însă utilizarea diferitelor loturi de vaccin pare să infirme această ipoteză.
Izolarea relativă a sitului minier și urmărirea atentă a contactelor au sugerat un număr limitat de noi infectări în această comunitate. În plus, experții susțin că una din concluziile studiului sugerează că schemă completă de vaccinare cu serul Pfizer/BioNTech nu este suficientă pentru a preveni infecția simptomatică a SARS-CoV-2 și transmiterea acesteia într-un mediu în care nu sunt purtate măști și nu sunt respectate restul măsurilor de prevenție.
Totodată, în ceea ce privește cazul minerilor din Guiana Franceză, condițiile de lucru ale acestora, precum căldura, umiditatea și aerosolii, ar fi putut contribui, spun experții, la transmisia virusului SARS-CoV-2. De asemenea, studiul prevedere că absența cazurilor severe de COVID-19 într-o comunitate cu risc crescut sugerează, dar nu dovedește protecția vaccinurilor împotriva cazurilor grave de COVID-19.
Citește și: De ce vaccinurile chinezești sunt o chinezărie
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News