Live

Fitch a retrogradat rating-ul de țară al Statelor Unite

Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

Rating-ul de țară al Statelor Unite a fost retrogradat de agenția Fitch, pe fondul îngrijorărilor cu privire la starea finanțelor țării și a poverii datoriei publice, relatează BBC. Fitch, una dintre cele trei agenții mari independente care evaluează economiile țărilor a retrogradat economia americană de la cel mai mare nivel, „AAA” la „AA+”. Fitch a mai precizat că a observat o „deteriorare accentuată” în guvernarea economică a țării din ultimii 20 de ani.

De cealaltă parte, secretara americană a trezoriei, Janet Yellen, a calificat decizia drept „arbitrară” și spune că se bazează pe „date depășite” din perioada 2018-2020.

Investitorii se folosesc de rating-ul de țară pentru a-și da seama cât de riscant este să ofere bani împrumut guvernelor. SUA este considerată, deobicei, o țară în care investițiile sunt foarte sigure, datorită dimensiunii și stabilității sale.

Totuși, și anul acesta, la fel ca în ultimii, politicienii au continuat să aibă dispute dure pe tema bugetului și finanțelor țării. Ruptura partizană profundă dintre democrați și republicani afectează de ani de zile funcționarea economiei.

În iunie, guvernul american a reușit să ridice plafonul datoriei publice la 31,4 trilioane de dolari, dar doar după o bătălie politică dură între majoritatea republicană din Camera Reprezentanților și administrația democrată de la Casa Albă. A existat inclusiv riscul intrării SUA în incapacitate de plată.

„Retrogradarea rating-ului SUA reflectă deteriorarea fiscală așteptată pentru următorii trei ani, o povară a datoriei publice mare și în creștere și erodarea capacității de guvernare.

Din perspectiva Fitch, există o deteriorare accentuată a standardelor de guvernare în ultimii 20 de ani, inclusiv în materie de chestiuni fiscale și de datorie publică, fără a lua în considerare acordul bipartizan de a suspenda plafonul datoriei până în ianuarie 2025”, a transmis Fitch.

Yellen a spus că este într-un dezacord „ferm” cu decizia Fitch. „Titlurile americane rămân cele mai importante și mai sigure active din lume, iar economia americană este puternică în mod fundamental”, a spus ea.

Momentul și rațiunea din spatele acestei retrogradări i-a luat pe mulți economiști prin surprindere, mai scrie BBC.

Fostul secretar american al trezoreriei, Larry Summers, a spus că decizia Fitch este „bizară și ineptă”, mai ales în condițiile în care economia SUA „arată mai puternică decât se aștepta”.

Mohamed El-Erian, consilierul economic principal al Allianz a spus că anunțul Fitch este „o mișcare ciudată”. „Acest anunț are un potențial mai mare de a fi ignorat decât de a avea un impact perturbator de durată asupra economiei americane și piețelor”, a spus el.

Fitch a mai precizat, de asemenea, că se așteaptă ca SUA să intre într-o recesiune ușoară în acest an.

În același timp, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, spune că „cea mai mare știre economică din ultimul an este succesul remarcabil al Americii de a micșora inflația fără să intre în recesiune”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei. „E o tradiție veche, din comunism”

Musk, cel mai bogat om din lume, și lunga listă de conflicte de interese dacă ajunge în administrația lui Trump. „E ridicol de corupt”

Elon Musk vrea să le dea „delete” unor părți din guvernul SUA. Ce agenții federale au intrat în vizorul lui Donald Trump

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Partenerii noștri