Financial Times: Țara europeană care ține în șah SUA, Rusia, China și UE
În timp ce se apropie tot mai mult de SUA și UE, Serbia lui Aleksandar Vucic păstrează o relație apropiată și cu cei mai mari rivali ai Occidentului - Rusia și China. Acum, președintele sârb caută să dezvolte o relație strânsă cu aliații lui Trump, în așteptarea alegerilor din noiembrie, relatează Financial Times.
Timp de 25 de ani, într-o intersecție aglomerată din centrul capitalei Serbiei, Belgrad, peisajul a fost dominat de ruinele fostului Minister al Apărării din Iugoslavia. A fost lăsat în mod deliberat în starea în care a ajuns după ce NATO a bombardat clădirea în timpul războiului din Kosovo din 1999.
Acum, însă, acest simbol al naționalismului sârbesc urmează să fie demolat și refăcut într-un hotel elegant și un complex de apartamente.
Investitorii sunt din America, vechiul adversar al Serbiei, care a condus două intervenții militare NATO în anii '90 pentru a combate acțiunile agresive ale sârbilor în regiune.
Și nu este vorba de vreun finanțator american cu vechime în domeniu: Jared Kushner, ginerele și fostul consilier al lui Donald Trump, conduce Affinity Partners, fondul de investiții susținut de Arabia Saudită care se află în spatele acordului, iar Richard Grenell, un fost consilier important din administrația Trump, care are legături apropiate cu fostul președinte, a participat la semnarea acordului.
Este un studiu de caz despre cum un stat mic nealiniat politic se poate pregăti pentru posibila revenire a lui Trump la Casa Albă, potrivit analiștilor.
Cazul reflectă, de asemenea, o atenție sporită îndreptată înspre Serbia, într-o perioadă în care ruperea țării balcanice din sfera de influență a Rusiei a devenit una dintre prioritățile Occidentului.
Aleksandar Vucic, președintele Serbiei din 2017, insistă că acordul este doar o afacere și nimic mai mult.
„Sunt foarte mândru de [acest acord]”, a spus Vucic pentru Financial Times. „Va aduce mai mulți investitori și oameni în Belgrad. Apoi, vom avea un hotel Trump, un hotel Ritz-Carlton... le vom avea pe toate cât de curând. Acei oameni care negociază din partea americanilor au fost foarte profesioniști. Cerințele lor nu au fost simple.”
Dar, acordul are și o aură politică; una dintre părți este până la urmă statul sârb. Îi va permite lui Vucic să mențină o legătură apropiată cu Casa Albă în eventualitatea unei victorii pentru Trump, un populist ca Vucic, în alegerile din noiembrie.
Oamenii implicați în această înțelegere spun că afacerea face parte dintr-o viziune mai largă de încurajare a investițiilor americane în Serbia, în încercarea de a o integra în sfera de influență a Occidentului și de a slăbi relația veche pe care o are cu Rusia.
Grenell compară relația SUA-Serbia cu investițiile făcute de americani în Japonia după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
„Cred că am făcut pași importanți înspre îndepărtarea Serbiei de influența Rusiei și a Chinei și apropierea ei de SUA”, a spus Grenell pentru FT. „Recunosc, de asemenea, că mai sunt multe lucruri de făcut și mă angajez să fac întocmai asta.”
Aliații lui Trump plănuiesc să investească în hoteluri de lux și în Albania, o țară din vecinătatea Serbiei, acolo unde Kushner este cel care conduce inițiativa.
Vucic, „un jucător de șah” într-o lume multipolară
La Washington, anunțul înțelegerii a ridicat semne de întrebare despre un posibil conflict de interese, în cazul în care Trump se va întoarce la Casa Albă.
În Europa, acordul cu Belgradul este văzut drept o manevră politică clasică din partea lui Vucic, căruia îi place să joace la două capete și să încurajeze o competiție între UE și America, de-o parte, și Rusia și China, de partea cealaltă.
„El este văzut ca un jucător de șah”, a spus Milan Antonijevic, un avocat și expert în drepturile omului din Serbia, care consideră că Vucic are o strategie ambivalentă ce ar avantaja interesele pe termen lung ale Serbiei într-o lume tot mai multipolară.
„Și el știe că nu avem așa de mulți jucători pe tabla de șah globală”, a spus Antonijevic.
În timp ce lucrează cu aliații lui Trump - și tot mai mult și cu administrația Biden - Vucic a format o legătură strânsă și cu marele rival al Americii, China, pentru a atrage investiții.
Vucic a păstrat și legătura sentimentală a Serbiei cu Moscova, dar, în mare parte, prin intermediari și ținându-l pe președintele rus, Vladimir Putin, pe cât posibil, la distanță. Naționaliștii sârbi, o forță puternică în politicile interne, văd Rusia ca pe un vechi aliat din lumea slavă.
Sârbii au o dragoste „calculată” față de China, potrivit lui Srdan Bogosavljevic, director al principalei companii care se ocupă de sondajele de opinie în Serbia, și o dragoste „irațională” pentru Rusia.
Serbia este una dintre puținele țări europene care nu au susținut sancțiunile împotriva Moscovei - cealaltă este Belarus.
Azi se vede cu Xi, mâine cu Zelenska, poimâine ține un discurs revizionist la centrul cultural rus. Apoi, este în discuții cu UE
Cât despre Beijing, Serbia și Ungaria sunt singurele țări din Europa pe care liderul chinez Xi Jinping le-a vizitat în luna mai, după ce a efectuat o vizită oficială în Franța. China a investit mult în Serbia și se găsește de multe ori în topul țărilor străine în opinia sârbilor.
Cu toate acestea, Vucic are relații apropiate și cu președintele francez Emmanuel Macron și încearcă să lucreze cu UE pentru dezvoltarea a ceea ce ar putea deveni cea mai mare mină de litiu din Europa, în vestul Serbiei - un proiect de miliarde de euro.
Deși Vucic insistă că obiectivul său este aderarea Serbiei la UE, principalul partener comercial al țării, Belgrad a făcut puține progrese în ultimii 12 ani, de când s-a alăturat statelor candidate la aderare, în special în privința respectării statului de drept și a statutului incert al fostei provincii, Kosovo.
„Vucic are o politică atotcuprinzătoare”, a explicat Ivan Vejvoda, cercetător al Institutului pentru Științe Umane de la Viena.
„Într-un moment, îl ai pe Xi în vizită. Apoi, câteva zile mai târziu, vin Zelenska și Dmitro Kuleba. Apoi se duce la centrul cultural rus și susține un discurs revizionist. Și apoi, două zile mai târziu, este în discuții cu UE, vorbind despre planuri de dezvoltare.”
„Nu sunt o persoană care să apere sau să atace [Uniunea Europeană]”, a declarat Vucic pentru FT. „Dacă mergi la întâlnirile UE, este o mare demonstrație pro-ucraineană. Dacă cineva nu zice ceea ce se așteaptă toată lumea, este că și când ești un intrus... nimeni nu vrea să audă opinii diferite.”
În același timp, Vucic povestește cum a refuzat propunerea unui șef de stat din BRICS - grupul de puteri emergente condus de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - ca Serbia să se alăture organizației, în baza faptului că Occidentul este în cădere. „I-am spus că noi suntem pe calea noastră UE.”
„Vucic nu este niciun agent rus, nici un mic Putin, așa cum este uneori descris”, a spus Vejvoda. „Îl iubesc cei mai mulți sârbi pe Putin? Da. O iubesc ei pe Rusia? Da. Dar când îi întrebi unde vor să călătorească, ei toți vor să plece în vestul Europei.”
Vucic ar putea fi descris cel mai bine drept un cameleon. Și-a început cariera politică în tabăra naționaliștilor extremiști și, cu toate că s-a apropiat mai mult de centru, el continuă să joace cartea naționalistă pentru a atrage sprijinul susținătorilor dreptei.
Pentru critici, Vucic nu este prea diferit de Viktor Orban, premierul autoritar al Ungariei și un fan al lui Trump care critică UE și poziția NATO față de Ucraina.
În ciuda susținerii sentimentului naționalist în privința regiunii Kosovo, dar și a Bosniei, diplomații occidentali cred că prioritatea lui Vucic rămâne dezvoltarea economică.
Principalul său proiect, care va coincide cu finalul celui de-al doilea mandat al său de președinte, în 2027, este Expo - târgul mondial despre care Vucic speră că va împinge Serbia pe o nouă cale economică.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News