Live

Financial Times: Moldova sfidează Rusia și semnează un acord de securitate cu Uniunea Europeană

Data publicării:
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președinta Republicii Moldova Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la „niveluri fără precedent”, sfindând avertismentele Rusiei, scrie Financial Times, care prezintă în exclusivitate o propunere a Uniunii Europene.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au înrăutățit de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, cu temeri că agresiunea Rusiei s-ar putea răspândi în Transnistria, un teritoriu al Moldovei unde trupele ruse sunt staționate încă de la începutul anilor 1990.

Chișinăul s-a apropiat de Europa și pe fondul avertismentelor repetate că Kremlinul încearcă să desfășoare o campanie de destabilizare a statului.

Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare în martie, la câteva zile după ce agenția de informații a Republicii Moldova a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze țara în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.

Potrivit propunerii Uniunii Europene, consultată de FT , „Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.

În timp ce Constituția Moldovei exclude apartenența la NATO din cauza unei clauze de neutralitate, pactul ar „constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, scrie FT.

De asemenea, Moldova ar urma să fie integrată în inițiativele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale UE, potrivit propunerii.

Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times. Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.

În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”. Lavrov a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Actuala președinte Maia Sandu va candida pentru realege în octombrie. Sandu a pus țara pe un curs decisiv pro-UE, ajutând la asigurarea candidaturii de membru și a discuțiilor de aderare a Chișinăului .

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri