Filipine sunt „profund îngrijorate” de Beijingul care acaparează teritorii neocupate în Marea Chinei de Sud
Filipine s-au declarat miercuri „profund îngrijorate” de informaţiile conform cărora China a început să amenajeze teritorii neocupate în apele extrem de disputate din Marea Chinei de Sud, informează AFP.
Noi insule artificiale au fost observate în jurul arhipelagului disputat Spratleys, unde o navă chineză cu un excavator hidraulic a fost observată în funcţiune în ultimii ani, a informat Bloomberg, care face referire la imagini prin satelit furnizate de responsabili americani.
„Suntem profund îngrijoraţi, pentru că astfel de activităţi contravin Declaraţiei asupra conduitei în Marea Chinei de Sud în materie de reţinere şi de arbitraj din 2016”, a reacţionat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Manila, care a adăugat că a cerut altor agenţii să ancheteze acest aspect.
Ambasada Chinei la Manila a reacţionat, spunând că este vorba despre „fake news”, transmite Agerpres.
Beijingul revendică cvasitotalitatea căii navigabile prin care tranzitează în fiecare an mărfuri în valoare de miliarde de dolari.
China ignoră un verdict al Curţii permanente de arbitraj de la Haga, potrivit căreia revendicările sale istorice sunt lipsite de fundament.
Declaraţia ministerului filipinez intervine la o săptămână după ce Manila a protestat la adresa Chinei, în contextul în care o navă a Beijingului a confiscat „cu forţa” în noiembrie resturile unei rachete chineze recuperate iniţial de o navă a marinei filipineze.
Ambasada Chinei la Manila a negat folosirea forţei şi a afirmat că resturile navei, carena ei, îi fuseseră restituite după o „consultare amicală”.
Săptămâna trecută, Ministerul Apărării filipinez şi-a exprimat de asemenea „profunda preocupare” în faţa semnalării prezenţei mai multor nave chineze la Iroquois Reef şi Sabina Shoal, pe care Manila le revendică ambele ca făcând parte din teritoriul său.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a exprimat săptămâna aceasta sprijinul SUA pentru Filipine în cele două incidente, cerând Chinei „să respecte dreptul internaţional”.
Ambasada Chinei la Manila a ripostat marţi, când a acuzat Washingtonul că foloseşte acest diferend pentru „a semăna discordie”, recunoscând „divergenţe” cu Manila, însă fără a aborda în mod direct presupusul aflux de nave chineze.
În timp ce şi alte ţări îşi afirmă prezenţa în aceste ape contestate, China este cea mai agresivă, militarizând insule prin construirea de piste de aterizare, porturi şi sisteme radar, notează AFP.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News