Fantoma lui Prigojin bântuie națiunile africane. Cum încearcă Putin să câștige influență în Africa
Burkina Faso este doar una dintre națiunile africane unde Putin vrea să câștige influență. Dovezile găsite de BBC arată că Rusia se folosește în Africa de o organizație înființată imediat după ce liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident aviatic, pentru a atrage jurnaliști, influenceri și studenți care răspândesc informații false prin canale Telegram.
Bine ați venit în Burkina Faso. Aici, adolescenții fotbaliști ascultă imnul național al Rusiei înainte de meci și artiștii pictează portretul președintelui rus Vladimir Putin pe un perete la un concurs de graffiti, scrie BBC.
Aceste evenimente sunt promovate de African Initiative (Inițiativa Africană), o organizație mass-media rusă nou înființată, care se definește ca o „punte de informare între Rusia și Africa”. Aceasta a moștenit structurile înființate anterior de grupul de mercenari Wagner și experții spun că are legături cu serviciile de securitate ruse.
Înregistrată în septembrie 2023, la o lună după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion, African Initiative a salutat foștii mercenari din gruparea desființată.
Eforturile organizației s-au concentrat în special asupra celor trei țări conduse de militari: Mali, Niger și Burkina Faso.
În urma loviturilor de stat recente, aceste națiuni din Africa de Vest s-au distanțat de aliații occidentali precum Franța, criticând intervențiile lor eșuate împotriva grupărilor jihadiste și a moștenirilor coloniale. În schimb, s-au orientat spre Rusia.
Pe lângă evenimentele culturale de pe teren, African Initiative are un site de știri cu povești în rusă, engleză, franceză și arabă, precum și un canal video și cinci canale Telegram, dintre care unul are aproape 60.000 de abonați.
Unele dintre canalele Telegram au fost „reciclate” din cele mai vechi care au fost create de grupuri legate de Wagner. Ei au fost primii care au promovat grupul paramilitar al Ministerului rus al Apărării „Africa Corps”, care a înlocuit efectiv aripa militară a lui Wagner din Africa de Vest.
Narațiuni pro-Kremlin și informații înșelătoare, în special despre SUA
Poveștile de pe site-ul web al Inițiativei Africane sugerează fără dovezi că SUA folosesc Africa ca teren de producție și de testare pentru arme biologice, bazându-se pe campaniile de dezinformare ale Kremlinului, care nu au absolut nicio bază reală și sunt deja discreditate.
O poveste face ecou afirmațiilor nefondate ale Kremlinului despre mutarea biolaboratoarelor americane din Ucraina în Africa. O alta susține fără dovezi că biolaboratoarele americane de pe continent sunt în creștere, susținând că „sub pretextul unor proiecte de cercetare și umanitare, continentul african devine un teren de testare pentru Pentagon”, sugerând că se desfășoară experimente biologice secrete.
În timp ce eforturile de propagandă ale lui Prigojin au vizat în principal Franța, Inițiativa Africană „țintește americanii într-o măsură mai mare”, spune cercetătorul Jedrzej Czerep, șeful Programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale. „Este mult mai anti-american”.
Canale Telegram și „tururi de presă” în zonele ocupate de Rusia în Ucraina
O jurnalistă din Ghana, Ivy Setordjie, a publicat o serie de rapoarte în care se referă la orașele ocupate de ruși din Ucraina drept „zone de conflict în Rusia”.
În iunie, un grup de bloggeri și reporteri din opt țări au fost invitați pentru un „tur de presă” de șapte zile în zonele ocupate de Rusia din Ucraina. Călătoria a fost organizată de presa de stat rusă și de oficiali ruși sancționați de Occident, iar jurnaliștii au vizitat sediul Inițiativei Africane din Moscova.
„Africa nu primea prea multe informații [despre război]”, a declarat pentru BBC Raymond Agbadi, un blogger și om de știință din Ghana care a studiat în Rusia și care a participat la „turul de presă”.
„Orice informație am primit nu a fost suficient de convingătoare pentru a înțelege despre ce era de fapt războiul”, spune acesta.
În vizită a fost și influencerul american Jackson Hinkle, un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin, care a răspândit mai multe afirmații false despre Ucraina.
După ce au vizitat Moscova, jurnaliştii au călătorit 1.250 km până la oraşul-port ucrainean Mariupol din regiunea Doneţk. Apoi au mers în orașele din regiunea Zaporojie, în toate zonele care au fost capturate de Rusia la începutul invaziei sale pe scară largă a Ucrainei.
Pe tot parcursul vizitei, reporterii au fost însoțiți de oficiali ruși și au călătorit cu armata rusă în vehicule marcate cu semnul Z – simbolul invaziei Rusiei în Ucraina.
În mai, African Initiative a organizat un „tur de presă” separat la Mariupol, ocupat de ruși, pentru o delegație de bloggeri din Mali.
Călătoriile de presă pentru jurnalişti sunt un instrument utilizat pe scară largă pentru a încerca să vândă punctele de vedere ale unei ţări. Dar, în timp ce „mass-media occidentală face o mulțime de pregătire progresivă [pentru jurnaliști] pentru a raporta subiecte cheie care au devenit preocupări globale, Rusia folosește aceste tururi ghidate ca o modalitate de a propaga anumite narațiuni”, spune Beverly Ochieng, analist la Control Risks și Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, menționând că China organizează turnee similare.
Faptul că jurnaliştii africani raportează despre călătoriile lor dă o „impresie de autenticitate” pentru că „se adresează publicului cu privire la limbile pe care le cunosc”, mai degrabă decât să pară ca parte a „o campanie mai amplă folosită pentru a prezenta Rusia într-o lumină pozitivă”, spune Ochieng.
În poveștile publicate despre călătorie, jurnaliștii africani se referă la orașele ucrainene ocupate de forțele ruse drept „zone de conflict în Rusia” și citează autoritățile instalate de Rusia, făcând ecou propagandei statului rus și prezentând viziunea Kremlinului asupra granițelor Ucrainei.
Într-un articol publicat pe JoyOnline, un site de internet de limbă engleză operat de Multimedia Group, jurnalista ghaneză Ivy Setordjie scrie că regiunea ucraineană Zaporiojie [a cărei capitală este sub controlul ucrainean], este „situată în sudul Rusiei europene”.
Ea spune pentru BBC că nu este de acord cu faptul că regiunile au fost anexate ilegal de Rusia, afirmând că rapoartele ei sunt reflectări ale propriei ei judecati și „nu sunt înclinate spre” această țară.
Fantoma lui Prigojin în Africa
Dincolo de turneele de presă, afiliații locali ai Inițiativei Africane din regiunea Sahel din Africa de Vest au fost implicați activ în eforturile de sensibilizare a comunității menite să îmbunătățească imaginea Rusiei.
BBC a monitorizat canalele Telegram și paginile de Facebook ale Inițiativei Africane, unde sunt distribuite videoclipuri, imagini și rapoarte despre munca lor pe teren. În Burkina Faso, sunt relatări despre o competiție de fotbal unde s-a cântat imnul național rus, „lecții de prietenie” în școli în care elevii sunt învățați despre Rusia, un concurs de arte marțiale sovietice „sambo”, ateliere de prim ajutor pentru cetățeni și polițiști și un festival de graffiti la care participanții l-au desenat pe președintele rus Vladimir Putin alături de fostul lider al Burkina Faso, Thomas Sankara, toate sponsorizate de African Initiative.
Imaginile arată, de asemenea, membri ai Inițiativei Africane care distribuie produse alimentare localnicilor și proiecții ale documentarului „The Tourist”, despre un grup de instructori Wagner din Republica Africa Centrală, unde Wagner și ramurile sale au ajutat guvernul să lupte împotriva rebelilor.
„Ideea inițială cu Inițiativa Africană a fost să ștergă tot ceea ce a dezvoltat Prigojin și să-l înlocuiască cu ceva nou. Mai târziu, în cadrul procesului, s-a părut că era mai rațional să fie reutilizate efectiv toate activele care erau deja acolo”, spune cercetătorul Czerep de la Institutul Polonez de Afaceri Internaționale.
Implicarea FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, în Africa
FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, joacă un rol important în noua organizație, notează el. Șeful și redactorul șef al Inițiativei Africane este Artiom Kureiev, identificat de experții din Rusia drept agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei. Kureiev are legături cu Clubul Valdai, un think-tank cu sediul la Moscova, apropiat de președintele Putin.
Site-ul internet al Inițiativei Africane o listează pe Anna Zamaraeva, un fost ofițer de presă Wagner, ca redactor-șef adjunct.
Viktor Lukovenko, cunoscut drept unul dintre „tehnologii politici” ai lui Prigojin, a fondat biroul Burkina Faso al Inițiativei Africane, dar a părăsit funcția în ultimele luni. Fost naționalist rus cu trecut criminal, Lukovenko a executat cinci ani de închisoare pentru un atac la Moscova asupra unui cetățean elvețian care a murit ulterior.
În februarie, ca răspuns la un raport al Departamentului de Stat al SUA, un articol de pe site-ul web al Inițiativei Africane a afirmat că redacția sa „insistă că scopul său este să răspândească cunoștințele despre Africa în Rusia și să popularizeze Rusia în țările africane”, oferind africanilor „ o oportunitate de a fi auziți, inclusiv criticile lor la adresa țărilor occidentale”.
Între timp, organizația continuă să își intensifice activitatea în Sahel. În ultima săptămână a lunii august, aproximativ 100 de studenți din Burkina Faso au participat la o discuție despre oportunitățile de formare în Rusia.
„Am aflat despre cultura Rusiei și despre relația dintre guvernele noastre”, a spus un adolescent zâmbind, purtând un tricou cu sigla Inițiativei Africane, într-un videoclip înregistrat după discuție.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News