Live

Extrema dreaptă din Austria câștigă alegerile, dar liderii celorlalte partide refuză orice coaliție cu FPÖ

Data actualizării: Data publicării:
Herbert Kickl, președintele Partidului Libertății din Austria (FPO), de extremă dreapta, vorbește cu membrii presei Foto: Profimedia

Extrema dreaptă austriacă obţine cele mai multe voturi în alegerile legislative, arată primele proiecţii de după închiderea urnelor.

ACTUALIZARE 22:00 Liderii partidelor politice austriece s-au unit pentru a respinge ideea formării unei coaliţii cu liderul Partidului Libertăţii (FPÖ) de extremă-dreapta, Herbert Kickl, după ce FPO a ieşit pe primul loc la alegerile parlamentare de duminică, relatează Reuters.

Proiecţiile au arătat că FPO a câştigat pentru prima dată şi cu cea mai mare cotă de voturi din istoria sa. Cea mai urmărită proiecţie, realizată de institutul de sondare Foresight pentru ORF, plasa FPO la 28,9 %, pe baza numărării a 82,8 % din buletinele de vot, Partidul Popular conservator (OVP) fiind al doilea, cu 26,3 %.

FPO ar trebui să formeze o coaliţie cu unul sau mai multe partide pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară şi a construi un guvern stabil, dar atunci când liderii partidului au avut o discuţie la ORF duminică seara, niciun potenţial partener nu şi-a manifestat disponibilitatea.

Dintre cele patru partide parlamentare, altele decât FPO, trei au exclus de mult timp o coaliţie cu acesta. Doar partidul de guvernământ OVP a lăsat uşa deschisă unei astfel de coaliţii, deşi liderul OVP, Karl Nehammer, a declarat că partidul său nu se va alătura unui guvern în care ar face parte Kickl, lucru pe care l-a repetat după publicarea rezultatelor.

Liderul social-democraţilor, Andreas Babler, a făcut, de asemenea, apel la o alianţă împotriva FPÖ.

Kickl a spus că aceştia ar trebui să-şi pună la îndoială credibilitatea democratică.

„Cred că este ceva ce nu aţi înţeles, şi acest lucru este valabil atât pentru Karl Nehammer, cât şi pentru dumneavoastră”, i-a răspuns el lui Meinl-Reisinger de la Neos. „Puteţi să vă continuaţi atacurile în direcţia mea, dar uitaţi ceva. Mă aflu aici doar în calitate de ambasador şi de reprezentant al multor, multor alegători din această ţară."

ACTUALIZARE 21.30 Liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) estimează că rezultatul alegerilor legislative de duminică, la care partidul său a revendicat o victorie istorică, semnalează o schimbare pentru această ţară, relatează dpa.

"Astăzi alegătorii au pus piciorul în prag", a declarat Herbert Kickl, calificând victoria indicată de rezultatele preliminare drept "o afirmaţie clară că lucrurile nu mai pot merge aşa în această ţară".

"Întindem mâna în toate direcţiile", a adăugat Kickl, a cărui formaţiune, eurosceptică şi pro-rusă, urmăreşte construirea unei "fortăreţe austriece" a politicii anti-migraţie.

Totuşi, deocamdată niciun alt partid austriac nu este dispus să formeze un guvern cu FPOe, notează dpa.

Kickl a mai spus că celelalte partide trebuie întrebate acum "ce părere au despre democraţie".

ȘTIREA INIȚIALĂ

Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) a obţinut în alegerile legislative de duminică cele mai multe voturi 29,1%), potrivit primelor proiecţii, şi se îndreaptă către o victorie fără precedent condus de către Herbert Kickl, urmat de ÖVP (26,2%) SPÖ (20,4%), Neos (8,8%) şi Verzi (8,6%), relatează The Guardian şi BBC News.

Proiecţiile, care au la bază primele rezultate, creditează partidul lui Kickl cu 29.1% dintre voturile exprimate, cu aproape trei puncte procentuale în faţa Partidului Poporului (ÖVP, conservator), creditat cu 26.2%, dar foarte departe de o majoritate.

FPÖ a făcut parte din coaliţii aflate la putere în trecut, însă ÖVP refuză să facă parte dintr-un guvern condus de către extrema dreaptă.

Rivalul lui Kickl, cancelarul în exerciţiu Karl Nehammer de la ÖVP, a subliniat că este ”imposibil să formezi un Guvern cu cineva care adoră teoriiile conspiraţiei”.

Aproximativ 6,3 milioane de austrieci cu drept de vot au fost chemaţi la urne, într-un scrutin dominat de problemele imigraţiei şi azilului, inflaţie şi Războiul din Ucraina.

Kickl le-a promis austriecilor să construiască ”fortăreaţa Austria”, să le restabilească securitatea, prosperitatea şi pacea.

El se vrea un ”Volkskanzler” (cancelarul poporului), un nume care le aminteşte unor austrieci de Adolf Hitler.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Bijuteria” de 500.000.000 $, devastată de inundații! Cel puțin 8 oameni au murit. FOTO Imaginile dezastrului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România. Extrema dreaptă este favorită în sondaje

Jennifer Lawrence explică de ce o susține pe Kamala Harris pentru Casa Albă. „Avortul este pe buletinul de vot”

Planul lui Orban sau fake news? Mister în jurul unei presupuse tabere pentru refugiați la frontiera Ungariei cu Austria

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și partidul său conservator ar putea face o alianță cu extrema dreaptă, după alegerile de duminică

Partenerii noștri