Live

Exporturile farmaceutice ale Elveţiei spre Rusia au crescut la niveluri record, în ciuda sancțiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Exporturile Elveţiei spre Rusia nu au cunoscut decât o uşoară scădere de la declanşarea războiului din Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse de guvernul de la Berna, în timp ce exporturile de produse farmaceutice au crescut la niveluri record, conform unor date făcute publice duminică.

Deşi schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt oprite în unele sectoare-cheie precum maşinile şi ceasurile, exporturile de produse farmaceutice spre Rusia au atins un nivel record, subliniază cotidianul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, după ce a analizat date ale Biroului federal pentru vamă şi securitatea frontierelor (OFDF), conform Agerpres.

Medicamentele sunt considerate produse umanitare şi, prin urmare, sunt exceptate de la sancţiuni. Exporturile elveţiene spre Rusia au atins o valoare de 2,9 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari) în perioada martie 2022 - februarie 2023.

Această sumă este mai mică decât cele 3,5 miliarde de franci elveţieni înregistrate în cele 12 luni precedente, însă exporturile elveţiene spre Rusia nu au depăşit valoarea de 2,9 miliarde decât de trei ori în cursul ultimilor ani, scrie NZZ am Sonntag.

„Dată fiind lista lungă de produse care nu mai pot fi livrate acestei ţări în război, impactul pare slab”, scrie publicația elvețiană.

Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu 40%, ajungând de la 1,4 miliarde de franci elveţieni la aproximativ două miliarde după invadarea Ucrainei de către ruși, şi reprezintă, în prezent, în jur de o treime din exporturile Elveţiei spre Rusia.

Elveţia găzduieşte numeroase grupuri farmaceutice, printre care Novartis şi Roche.

Conform companiei Novartis, citată de NZZ am Sonntag, „vânzările în Rusia au fost favorizate de numeroşi factori, printre care afluxul de pacienţi care şi-au amânat tratamentele medicale din cauza pandemiei”.

„Unul dintre factori a fost stocarea de către pacienţi şi spitale pentru a anticipa posibile blocaje” din cauza războiului, conform Novartis.

Elveţia s-a aliniat la sancţiunile adoptate de ţările din UE împotriva Rusiei, însă pe planul livrărilor militare ea respectă o neutralitate strictă.

În ciuda apelurilor Ucrainei şi a aliaţilor săi, Elveţia a refuzat până acum să le permită ţărilor care deţin armamente de producţie elveţiană să le exporte mai departe spre țara invadată.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

Sute de protestatari au luat cu asalt clădirea Parlamentului în regiunea separatistă prorusă Abhazia din Georgia

România are numai avantaje în piața de energie electrică, dar nu profită de ele: „Este o ruptură între stat și firme”

Partenerii noștri