Live

Live Text Rușii au atacat Kievul cu drone iraniene, ucrainenii au doborât 13. Rusia: Sistemul american Patriot ar fi o ţintă legitimă în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Dronă iraniană, doborâtă în Ucraina FOTO: Profimedia Images

Mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în centrul Kievului, a anunțat primarul Vitali Klitschko. Oamenii au fost sfătuiți să stea în adăposturi. Ministrul ucrainean de Externe a declarat într-un interviu că Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023. Kremlinul a transmis că nu a primit nicio propunere pentru o „încetare a focului de Crăciun” și că subiectul nu e pe ordinea de zi. Pe de altă parte, a afirmat că sistemul american de apărare antiaeriană Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile armatei ruse împotriva Ucrainei, dacă Statele Unite vor autoriza livrarea acestuia către Kiev.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI  

UNICEF: 7 milioane de copii din Ucraina, ameninţaţi de distrugerile din sectorul energetic

ACTUALIZARE 15.45 Bombardamentele ruseşti care distrug infrastructura energetică a Ucrainei provoacă riscuri tot mai mari pentru „aproape toţi copiii din Ucraina - aproape şapte milioane de copii”, avertizează UNICEF, în condiţiile în care temperaturile din timpul iernii continuă să scadă în toată ţara.

Fără acces stabil la electricitate, căldură sau apă, „copiii nu numai că se confruntă cu un frig extrem - temperaturile iarna pot ajunge până la minus 20 de grade Celsius - dar nu se pot bucura de posibilităţile învăţământului online, care reprezintă singurul mijloc de acces la educaţie pentru mulţi copii, în condiţiile în care numeroase şcoli sunt avariate sau distruse”, a precizat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

În plus, spitalele ar putea să nu mai fie în măsură să ofere servicii esenţiale, iar sistemele de alimentare cu apă defecte cresc riscurile deja extrem de mari de pneumonie, gripă sezonieră, boli transmise prin apă şi COVID-19, adaugă organizaţia.

Un american și 64 de ucraineni au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia

ACTUALIZARE 15.25 Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că Ucraina a obținut eliberarea a 64 de militari ucraineni, precum și a unui cetățean american, în cadrul celui mai recent schimb de prizonieri cu forțele rusești, relatează The Guardian

Americanul a fost numit Suedi Mureksezi, în vârstă de 35 de ani. „Șaizeci și patru de soldați ai forțelor armate ucrainene care au luptat în Donețk și Lugansk – în special au participat la apărarea orașului Bakhmut – se întorc acasă”, a afirmat Yermak.

Murekezi i-a „ajutat pe oamenii noștri” înainte de a ajunge în custodia Rusiei, a adăugat el.

Kremlin: Sistemul american Patriot ar fi o ţintă legitimă în Ucraina

ACTUALIZARE 14.45 Kremlinul a afirmat miercuri că sistemul american de apărare antiaeriană Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile armatei ruse împotriva Ucrainei, dacă Statele Unite vor autoriza livrarea acestuia către Kiev, scrie Reuters.

Washingtonul finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie care ar putea fi anunţată chiar în această săptămână, au declarat marţi trei oficiali americani pentru Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat miercuri că sistemul Patriot ar fi 'în mod cert' o ţintă pentru Rusia, menţionând însă că nu va comenta informaţii neconfirmate din media.

Patriot este considerat unul din cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană ale SUA, incluzând rachete care pot doborî avioane şi intercepta rachete de croazieră şi balistice. În mod tipic, include lansatoare, radare şi alte vehicule-suport.

Rusia spune că n-a primit nicio propunere pentru o „încetare a focului de Crăciun”: Nu e pe ordinea de zi 

ACTUALIZARE 14.25 Rusia nu a primit nicio propunere privind o "încetare a focului de Crăciun" în Ucraina, a transmis Kremlinul miercuri dimineață, scrie Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Rusiei săptămâna aceasta să înceapă retragerea trupele până la Crăciun, ca prim pas către un acord de pace după aproape 10 luni de război.

Întrebat miercuri de reporteri dacă Moscova a primit propuneri pentru o "încetare a focului de Crăciun", purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Nu, nu s-au primit astfel de oferte de la nimeni. Acest subiect nu este pe ordinea de zi".

Papa Francisc îndeamnă la cheltuieli mai mici de Crăciun și la economii pentru a-i ajuta pe ucraineni

ACTUALIZARE 13.30 Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun anul acesta, iar economia pe care o fac să o trimită ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă peste foamea și frigul iernii, scrie The Guardian.

„Frați și surori, vă spun, este atât de multă suferință în Ucraina, atât de multă. Este frumos să sărbătorim Crăciunul, dar haideți să reducem cheltuielile de Crăciun. Să avem un Crăciun mai modest, cu cadouri mai modeste și să trimitem ce economisim poporului ucrainean, care are nevoie”, a spus papa, în aplauzele celor care îl ascultau.

„Suferă atât de mult, le este foame, le este frig și mulți mor pentru că nu sunt destui medici și asistenți disponibili”, a mai spus papa Francisc.

„Să nu uităm. Crăciun, da. În pace cu Domnul, da. Dar cu ucraineni în inimile noastre. Să facem acest gest concret pentru ei”, a adăugat suveranul pontif.

Ukrenergo: Nu a fost afectată infrastructura energetică din Kiev după atacul de dimineață

ACTUALIZARE 12.50 Furnizorul de energie de stat al Ucrainei a declarat că niciuna dintre infrastructurile sale energetice din Kiev nu a fost avariată după atacul cu drone din această dimineață, scrie CNN.

„Datorită muncii depuse de forțel de apărare aeriană, instalațiile de infrastructură energetică nu au fost avariate – toate cele 13 drone au fost doborâte”, a declarat Ukrenergo într-un comunicat.

Compania a oferit, de asemenea, o scurtă actualizare a situației aprovizionării cu energie la nivel național.

În estul țării, reparațiile sunt lente și devin din ce în ce mai periculoase de întreprins „din cauza bombardamentelor aproape zilnice”, a spus Ukrenergo.

„Instalațiile energetice sunt deteriorate în mod constant. Lucrările de reparații încetinesc din cauza pericolului pentru viețile reparatorilor”, mai explică compania.

Cum arată luptătorul de la Azovstal căruia rușii i-au smuls cu clești dispozitivul care-i fixa brațul. Mihailo a fost operat în SUA 

ACTUALIZARE 12.35 Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean cu brațul sfârtecat devenit simbolul rezistenței de la oțelăria Azovstal, a fost operat în Statele Unite ale Americii. Chirurgii amercani încearcă să îi refacă brațul, după ce rușii i-au smuls cu clești dispozitivul metalic care îi fixa brațul.

Pe rețelele sociale au fost publicate imagni cu Mihailo într-un spital din SUA. În spatele său pot fi observate radiografii cu brațul său înainte și după intervenția chirugicală.

Citește continuarea și vezi galerie FOTO aici

Un rus a fost amendat pentru că a povestit pe Instagram că l-a visat într-o noapte pe Zelenski 

ACTUALIZARE 12.15  Un tribunal din orașul siberian Chita l-a amendat pe un blogger pentru că a povestit pe Instagram că a avut un vis în care a apărut și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Tribunalul Districtual Central a transmis pe 12 decembrie că a stabilit pentru Ivan Losev o amendă de 30.000 de ruble, aproximativ 470 de euro, după ce l-a găsit vinovat de discreditarea forțelor armate ale Rusiei, potrivit Meduza. Losev a declarat pentru RFE/RL că decizia instanței a fost pronunțată pe 8 decembrie și a numit cazul împotriva lui un semn de „idioțenie”, mai cu seamă că hotărârea a fost luată fără ca el să fie audiat, pentru că nu a fost citat în timp util. 

"Maniaci, le place să ucidă. Au violat mame și fiice". Dezvăluirile unui dezertor rus care a luptat sub comanda "măcelarului din Bucha" 

ACTUALIZARE 9.50 Nikita Chibrin, fost soldat din orașul rusesc Yakutsk, a povestit pentru CNN că a luptat în Brigada 64, unitatea militară rusă acuzată că a comis crime de război în timpul ofensivei din Bucha, Borodianka și alte orașe și sate de la nord de Kiev. El a dezertat din armata rusă în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și Kazahstan. Chibrin spune că își amintește încă de soldații ruși care au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în timpul atacului din martie, de la nord-vest de Kiev. „I-am văzut alergând, apoi am aflat că sunt violatori. Au violat o mamă și o fiică”, a spus el. Comandantii lor, a spus Chibrin, au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Presupușii violatori au fost bătuți, spune el, dar niciodată nu au fost pedepsiți penal pentru crimele lor. 

Trupele brigăzii în care a luptat Chibrin au fost etichetate drept criminali de război de către Ministerul Apărării ucrainean în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavrele abandonate pe străzi în urma retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev. Documentele militare prezentate de Chibrin și văzute de CNN arată că brigada era condusă de Azatbek Omurbekov, cunoscut sub numele de „Măcelarul din Bucha”, sancționat de Uniunea Europeană și Marea Britanie. De altfel, Statele Unite au sancționat întreaga brigadă.

Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă și a susținut că imaginile cu cadavrele civile nu sunt adevărate. De altfel, Vladimir Putin a acordat unității distincții militare onorifice și a lăudat-o pentru „eroismul” și „acțiunile îndrăznețe”. Chibrin spune însă că nu a văzut niciun act de eroism, ci doar multe crime. 

Citește continuarea AICI

Comandant pro-rus din Donețk: Următoarea spirală a escaladării nu poate fi decât cea nucleară. Este singura opțiune 

ACTUALIZARE 9.40 Un comandant al milițiilor pro-ruse din Donețk a declarat că Rusia nu poate câștiga războiul pe care îl duce cu întreaga lume occidentală doar cu ajutorul armelor convenționale și că următoarea fază a războiului va fi cea nucleară. „Avem arme nucleare pentru asta. Le-am construit special pentru astfel de situații”, a spus comandantul Alexandr Kodakovski. 

„Suntem conștienți de capacitățile noastre actuale. Avem un număr de unități care sunt rotite, pentru a se putea recupera în baze din Rusia, avem acolo batalioane formate sau în curs de formare. De exemplu, batalionul Ural-1, care a fost format la Ecaterinburg, se îndreaptă acum spre front. Sunt în jur de 500 de oameni, 95% dintre ei trupe de șoc, băieți foarte motivați. Sunt echipați nu doar cu căști și veste antiglonț, ci și cu vehicule blindate Typhoon.  

Zelenski: 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt contaminaţi cu mine sau alte dispozitive neexplodate

ACTUALIZARE 8.30 Într-un discurs video adresat parlamentarilor din Noua Zeelandă, Volodimir Zelenski a declarat că atacurile ruseşti au contaminat apele şi pădurile, provocând moarte a mii de vieţuitoare şi a acuzat Rusia de comiterea unui ecocid.

"Zeci de râuri sunt poluate, sute de mine de cărbune sunt inundate, zeci dintre cele mai periculoase întreprinderi, inclusiv cele chimice, au fost distruse de atacurile ruseşti. Toate acestea... vor avea un impact direct asupra a milioane de oameni", a spus el, referindu-se la scurgerile de substanţe chimice periculoase şi la situația generată de mine şi muniţie.

Preşedintele ucrainean a cerut comunităţii internaţionale sprijin pentru ca ţara sa să scape de mine şi alte dispozitive neexplodate, despre care a spus că sunt distribuite pe o suprafaţă echivalentă cu cea a Cambodgiei sau a Uruguayului, scrie Agerpres.

"Până acum, 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean sunt contaminaţi cu mine sau alte dispozitive neexplodate", a spus preşedintele Zelenski.

Şeful statului ucrainean a îndemnat Noua Zeelandă, un susţinător ferm al Kievului, să conducă eforturile la nivel ONU şi în alte instanţe pentru a restabili securitatea de mediu în Ucraina şi pentru deminare.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat un ajutor umanitar în valoare de 1,94 milioane de dolari şi l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că războiul din Ucraina "nu este un război uitat".  

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege a presei controversată

ACTUALIZARE 8.20 O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei marţi, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Jurnaliştii ucraineni au criticat prerogativele extinse pe care legea le acordă Consiliului Naţional pentru Televiziune şi Radiodifuziune, format din opt membri. Consiliul va putea nu doar să aplice amenzi, dar şi să blocheze mass-media online timp de 30 de zile fără o decizie judecătorească în cazul unor încălcări repetate a regulilor.

Interdicţiile permanente şi retragerea licenţelor vor continuă să fie posibile doar recurgând la instanţă. Cu toate acestea, justiţia din Ucraina nu este considerată independentă.

Membrii Consiliului sunt numiţi, în număr egal, de preşedinte şi parlament.

"Odată cu adoptarea legii mass-media se pune în aplicare clauza privind armonizarea legislaţiei naţionale din sectorul audiovizual cu legislaţia europeană", a anunţat marţi Consiliul. Această armonizare a fost una din cele şapte solicitări adresate Ucrainei după ce i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE.

Unul din motivele invocate pentru noua lege, care reglementează televiziunile, posturile de radio, presa scrisă şi cea online, a fost adaptarea acesteia la noile posibilităţi tehnice ale erei internetului. Înaintea invaziei ruse, preşedintele Volodimir Zelenski a închis posturi de televiziune considerate pro-ruse şi a blocat site-urile de ştiri ocolind procedurile legale. După începerea războiului a fost limitată distribuţia canalelor de ştiri controlate de opozantul preşedintelui Zelenski, fostul şef de stat Petro Poroşenko.

ACTUALIZARE 8.10 Două clădiri administrative din cartierul central Shevchenkivskyi, din Kiev, au fost avariate de o dronă căzută, a transmis administrația orașului, pe Telegram.

Nu au fost victime.

Kuleba: Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023 

ACTUALIZARE 8.00 Rusia se pregăteşte să organizeze o ofensivă majoră în primele două luni ale anului 2023, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, citat de Ukrinform. 

"Capacitatea Rusia de a desfășura o ofensivă de amploare ar putea fi refăcută undeva până la sfârşitul lunii ianuarie, februarie, cred că asta încearcă să facă. În cel mai optimist scenariu [pentru Rusia], luând în considerare mobilizarea, recrutarea pe care au anunţat-o şi antrenarea noilor recruţi şi deplasarea armelor grele în întreaga ţară, cu siguranţă că ei încă mai păstrează speranţa că vor putea să străpungă liniile noastre şi să avanseze mai adânc în Ucraina", a declarat Kuleba, într-o declarație dată reporterilor dintr-un adăpost antiaerian din centrul Kievului.  

Potrivit acestuia, preocuparea imediată a Ucrainei este restabilirea sistemului de electricitate în întreaga ţară, după şase atacuri cu rachete care au fost lansate de Rusia începând cu 10 octombrie 2022.  

13 drone Shahed doborâte în regiunea Kiev

ACTUALIZARE 7.50. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a postat pe Telegram un mesaj în care transmite că 13 drone Shahed au fost doborâte în regiunea Kiev în această dimineață.

Iranul a furnizat dronele Rusiei, care le-a folosit pentru a viza infrastructura și ținte civile din Ucraina.

Explozii în Kiev

ACTUALIZARE 7.20 Mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în centrul Kievului. La fața locului au fost trimise serviciile de urgență, a declarat primarul Kievului, pe Telegram. Oamenii s-au adăpostit în stațiile de metrou.

Oleksiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a spus că sistemele de apărare aeriană sunt active.

Ambasadorul Marii Britanii a transmis că a auzit explozii afară și că „stă departe de ferestre”.

Sirenele de raid aerian s-au auzit în capitala Kiev și zonele cu aproximativ 20 de minute înainte de explozii.  

Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko a precizat că au fost auzite trei explozii.

Isobel Koshiw, corespondent The Guardian în Ucraina, a transmis din Kiev: „Sirenele de raid aerian au sunat la 05.57, iar prima explozie a fost raportată la 06.08. Deci, 11 minute. Recent, a existat un interval de cel puțin 30 de minute între un avertisment și o explozie.”

Corespondentul a postat pe rețelele sociale imagini filmate în centrul Kievului, în videoclip auzindu-se explozii.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri