Live

Live Text Ucrainenii au atacat cu drone Moscova și flota rusă din Marea Neagră. Rusia și China fac exerciții navale comune în Pacific

Data actualizării: Data publicării:

Ucrainenii au atacat cu o dronă o clădire din Moscova, provocând o explozie care a fost auzită în cartierul de afaceri al oraşului. Apărarea aeriană a distrus drona care nu a provocat pagube sau victime, au declarat autorităţile vineri dimineaţa. Și flota rusă din Marea Neagră a fost atacată cu drone de către armata Kievului.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Zelenski: Pregătim lucruri puternice pentru Ucraina, întărim statul nostru, războinicii noştri

ACTUALIZARE 23:47 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus vineri seară că se pregătesc „lucruri puternice” pentru ţara sa, pentru întărirea statului şi a războinicilor. „Facem totul ca în ajunul Zilei Independenţei ţării noastre să putem spune că Ucraina a mai făcut un pas către cercul celor mai puternice state din lume”, a declarat el.

„Pregătim lucruri puternice pentru Ucraina, întărim statul nostru, războinicii noştri. Astăzi şi în această săptămână în general este principala sarcină. Arme pentru războinicii noştri. Noi oportunităţi pentru apărarea noastră. Noi pachete de sprijin de la partenerii noştri. Facem totul ca în ajunul Zilei Independenţei ţării noastre să putem spune că Ucraina a mai făcut un pas către cercul celor mai puternice state din lume”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis vineri seară.

Rusia sancționează alți 54 de britanici

ACTUALIZARE 23:45 Rusia a anunţat vineri sancţionarea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin la jumătatea lunii martie, precum şi a unor miniştri şi jurnalişti britanici, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, ministerul rus de Externe a justificat aceste noi sancţiuni prin „sprijinul militar de neclintit al Londrei” pentru Kiev şi „punerea în aplicare agresivă (...) a unei politici antiruseşti ostile”, după aproape un an şi jumătate de conflict în Ucraina.

În total, 54 de persoane au fost adăugate pe lista de sancţiuni a Rusiei care îi vizează pe britanici, a precizat diplomaţia rusă.

Procurorul CPI Karim Khan se află în vizorul Moscovei de când a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, la jumătatea lunii martie, acuzându-l pe preşedintele rus de crime de război pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni în cadrul conflictului dintre Moscova şi Kiev. Moscova respinge aceste acuzaţii.

La mijlocul lunii mai, ministerul rus de Interne l-a plasat pe lista persoanelor căutate de Rusia.

Printre alte persoane vizate de aceste noi sancţiuni se numără „secretarul de stat britanic pentru cultură, media şi sport, Lucy Fraser, care face lobby activ pentru izolarea sportivă internaţională a Rusiei, şi ministrul adjunct britanic al apărării Annabel Goldie, care este responsabilă de livrarea de arme către Ucraina”, se precizează în comunicat.

De asemenea, sunt sancţionaţi jurnalişti britanici de la BBC, The Guardian şi Daily Telegraph, acuzaţi de Moscova că sunt „implicaţi” în „difuzarea de informaţii false” despre Rusia.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, în februarie 2022, Londra este unul dintre principalii susţinători financiari şi militari ai Kievului, o poziţie denunţată puternic de Moscova, cu care relaţiile sunt foarte tensionate.

Ucraina se basează pe noul ajutor din partea aliaților pentru a impulsiona contraofensiva în sudul țării

ACTUALIZARE 20:25 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri anunţurile privind noi pachete de ajutor militar din partea aliaţilor, necesare pentru a impulsiona contraofensiva ucraineană pe frontul de est şi mai ales în sud, unde armata Kievului a reuşit să avanseze în ciuda rezistenţei ruseşti, transmite EFE, citată de Agerpres.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Inquam Photos / George Călin

„Partenerii îşi onorează acordurile. Sosesc echipamente militare grele, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană. Continuăm să lucrăm la următoarele pachete. Mai multe informaţii în curând”, a postat liderul ucrainean pe Telegram, relatând despre întâlnirea sa cu reprezentanţi ai guvernului şi armatei.

Mai multe arme pentru Ucraina

Zelenski a comentat astfel sosirea recentă a încă două sisteme antiaeriene germane IRIS-T SLS, a zece radare Ground Observer 12 şi transporturi de marfă.

Marea Britanie s-a angajat să consolideze apărarea antiaeriană a Ucrainei prin semnarea a trei contracte pentru furnizarea de astfel de arme în valoare de peste 114 milioane de dolari, inclusiv sisteme UAS şi CORTEX Typhon.

La rândul său, Republica Cehă şi-a anunţat intenţia de a furniza Kievului elicoptere de asalt Mi-24B de fabricaţie rusă, fără a preciza cantitatea.

Ucrainenii au salutat, de asemenea, aprobarea de către Washington a furnizării de avioane de vânătoare F-16 din Ţările de Jos şi Danemarca. Singura condiţie impusă de SUA pentru livrarea avioanelor F-16 a fost pregătirea piloţilor ucraineni, un proces care, potrivit ziarului american The Washington Post, ar urma să fie finalizat abia la jumătatea anului 2024.

New York Times: Numărul militarilor ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina se apropie de 500.000

ACTUALIZARE 20:00 Numărul militarilor ucraineni şi ruşi ucişi sau răniţi de la începerea războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a informat vineri cotidianul New York Times, citând oficiali americani sub rezerva anonimatului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii citaţi au avertizat însă că numărul victimelor este dificil de estimat, deoarece se consideră că Moscova prezintă un număr mai mic decât cel real al morţilor şi răniţilor în război, în timp ce Kievul nu publică date oficiale, a precizat ziarul.

Numărul militarilor ruşi ucişi sau răniţi în război se apropie de 300.000, între care 120.000 de decese şi între 170.000 până la 180.000 de răniţi, precizează ziarul.

Decesele în rândul trupelor ucrainene se ridică la aproape 70.000, în timp ce numărul militarilor răniţi este între 100.000 şi 120.000, a adăugat New York Times.

Oficialii citaţi de NYT au afirmat că bilanţul victimelor a fost actualizat după ce Ucraina a lansat un contraatac la începutul acestui an.

Exerciţii navale comune Rusia-China în Oceanul Pacific

ACTUALIZARE 13.40 Rusia şi China efectuează manevre navale comune în Oceanul Pacific, care se axează în special pe exerciţii de salvare şi de luptă împotriva loviturilor aeriene, a anunţat vineri Ministerul Apărării rus.

Moscova şi Beijingul şi-au întărit relaţiile militare în deceniul care s-a scurs. O cooperare care nu s-a diminuat după intervenţia militară rusă în Ucraina în februarie 2022. O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri rusă Tass arată nouă nave de mari dimensiuni navigând în formaţie, în timp ce membrii echipajelor se află pe punţi.

"Membrii forţelor navale ale celor două ţări au desfăşurat exerciţii anti-submarine, au respins un atac aerian al unui inamic fictiv, au efectuat exerciţii de salvare pe mare şi au perfecţionat tehnici de decolare şi de aterizare cu elicoptere pe puntea navelor de război", potrivit Ministerului Apărării rus.

"Un detaşament de nave ale marinei ruse şi ale marinei Armatei populare (chineze) de eliberare operează în prezent în apele Mării Chinei de Est", mai informează sursa citată.

Această zonă maritimă este cuprinsă între peninsula coreeană, Japonia, insula Taiwan şi China continentală. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian a declarat luni că cele două ţări au desfăşurat recent exerciţii "în apele din vestul şi nordul Oceanului Pacific".

"Această operaţiune nu vizează nicio terţă parte şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală la nivel internaţional şi regional", a subliniat el.

Explozii și un incendiu uriaș în cel mai mare port al rușilor de la Marea Neagră 

ACTUALIZARE 13.05 Un incediu uriaș a izbucnit în portul Novorossiysk din Rusia, unul dintre cele mai mari porturi de la Marea Neagră, la aproximativ 172 de kilometri de Crimeea, potrivit The Guardian. 

Incendiul a izbucnit la un terminal petrolier din port. Deocamdată nu este clar dacă incendiul a fost cauzat de o lovitură cu dronă ucraineană. Terminalul, care are o capacitate de 119.000 de metri cubi și un debit de 5 milioane de tone pe an, este principalul centru de export de petrol al Rusiei în regiune. 

Plajele din Odesa s-au redeschis chiar dacă în larg sunt plasate mine 

ACTUALIZARE 10.40 Ucrainenii încearcă să revină pe cât posibil la viața dinaintea războiului. Guvernatorul regiunii Odesa a permis redeschiderea parțială a plajelor de la Marea Neagră, în ciuda minelor plasate în larg atât de ucraineni, pentru protecție, cât și de ruși, pentru a împiedica ambarcațiunile ucrainene să iasă din porturi. 

VIDEO și Galerie FOTO AICI

SUA vor aproba trimiterea de avioane F-16 în Ucraina

ACTUALIZARE 9.12 Statele Unite vor aproba trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Olanda în Ucraina de îndată ce se va finaliza instruirea piloţilor ucraineni pentru a zbura pe acest tip de aparate, a declarat joi un oficial american.

Ucraina a cerut cu insistenţă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.

Washingtonul a transmis Danemarcei şi Olandei asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloţii vor fi antrenaţi, a spus oficialul american citat de Reuters.

Prima navă care a folosit coridorul ucrainean de pe Marea Neagră a ajuns la Istanbul - Reuters

ACTUALIZARE 8.55 Prima navă care a folosit coridorul ucrainean instituit în Marea Neagră traversează strâmtoarea Bosfor din Turcia, a declarat vineri un martor Reuters.

Nava de containere Joseph Schulte, sub pavilion Hong-Kong, care a părăsit la începutul acestei săptămâni portul ucrainean Odesa, blocat de Rusia, se afla în Ucraina din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei ruse în Ucraina. Ucraina a anunţat săptămâna trecută un "coridor umanitar" în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale după ce Rusia a ieşit luna trecută din acordul care permitea exportul în siguranţa al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

Moscova nu a transmis dacă va respecta coridorul de transport maritim anunţat de Ucraina, dar surse din transportul maritim şi din asigurări îşi exprimaseră îngrijorarea cu privire la siguranţă.

Ucraina a declarat că acest coridor - care trece prin apele teritoriale ale României - va fi folosit în principal pentru a evacua navele care au rămas blocate în porturile ucrainene.

Presa locală din Turcia afirmă că nava va ancora în portul Ambarli din sudul Istanbulului.

Centrul de afaceri din Moscova, lovit cu o dronă ucraineană

ACTUALIZARE 8.25 "În această noapte, în timpul unei încercări de a atinge Moscova, forţele de apărare aeriană au distrus o dronă. Carcasa dronei a căzut în zona Centrului expozițional şi nu a provocat pagube semnificative clădirii", a declarat primarul Serghei Sobianin.

La faţa locului se află serviciile de urgenţă ale capitalei şi, conform primelor informaţii, nu a fost identificată nicio victimă, a adăugat primarul Moscovei.

Filmări neverificate care au apărut pe reţelele sociale par să arate un fum dens şi gri care se ridică pe cerul nopţii deasupra Moscovei.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, atacul a fost efectuat de Kiev la ora locală 04:00 (01:00 GMT) şi a vizat "obiective situate în Moscova şi regiunea Moscovei".

This photo shows damaged on an Expocentre building following a drone attack in Moscow on August 18, 2023. Russia's defence ministry said its air force downed a Ukrainian drone over the capital at about 04:00 (0100 GMT) on August 18. Russian forces have destroyed Ukrainian drones targeting Moscow and its Black Sea Fleet, officials said, the latest in a surge of attacks on the capital and the flashpoint waterway.,Image: 798146684, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

"Zidul exterior al unuia din pavilioanele Centrului expozițional s-a părbușit parțial", a informat agenţia de ştiri TASS, citând serviciile de urgenţă. Potrivit TASS, spaţiul aerian din apropierea aeroportului internaţional Vnukovo din Moscova a fost închis, iar plecările şi sosirile de pe acest aeroport au fost întârziate.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de atacuri asupra capitalei Rusiei.

Atacurile cu drone în interiorul teritoriului rus sunt în creştere de câteva săptămâni, cel mai adesea fără a provoca pagube sau victime, şi vizează în special capitala Rusiei.
Armata rusă a anunţat pe 11 august că a distrus o dronă ucraineană într-o zonă de pădure la vest de Moscova. La sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august au fost distruse drone deasupra cartierului de afaceri din vestul capitalei ruse, provocând uşoare avarii faţadei a două turnuri. În mai, două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat la sfârşitul lunii iulie faptul că "războiul soseşte pe teritoriul Rusiei". 

Rusia spune că a dejucat un atac ucrainean asupra flotei sale la Marea Neagră

Rusia a anunţat că a dejucat joi seară un atac ucrainean efectuat cu o dronă navală împotriva flotei sale din Marea Neagră, unde numărul atacurilor a crescut de la retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale din Ucraina.

Joi, "la ora 22:55 (19:55 GMT), forţele armate ale Ucrainei au efectuat o încercare nereuşită de a ataca ambarcaţiunile Flotei Mării Negre cu o barcă fără echipaj", a scris pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Navele vizate, potrivit Moscovei,"îndeplineau sarcini de control al navigaţiei în partea de sud-vest a Mării Negre, la 237 km sud-vest de Sevastopol", sediul flotei ruse. În momentul ripostei, "nava inamică fără echipaj a fost distrusă de tirurile (...) navelor Flotei Mării Negre - nava de gardă Pitlivii şi nava de gardă Vassili Bikov -, a adăugat ministerul rus.

Ambarcaţiunea ucraineană nu şi-a atins ţinta, potrivit aceleiaşi surse, iar "navele continuă să îşi îndeplinească sarcinile".

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri