Live

Este oficial: Comisia Europeană va boicota președinția Ungariei la Consiliul UE, din cauza vizitelor lui Orban în Rusia și China

Data publicării:
Premierul ungar, Viktor Orban. FOTO: Profimedia Images

Comisia Europeană a decis să boicoteze președinția de șase luni a Ungariei la Consiliul UE ca răspuns la controversatele vizite ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova și Beijing, văzute ca un afront la adresa unității politice a blocului european, relatează Euronews.

„În lumina evenimentelor recente care marchează începutul președinției ungare, președintele (Ursula von der Leyen) a decis că Comisia Europeană va fi reprezentată doar la nivel de înalt funcționar civil în timpul reuniunilor informale ale Consiliului,” a anunțat luni seară purtătorul de cuvânt principal al Executivului european, Eric Mamer.

Din ce în ce mai exasperat de obstrucționarea de către Viktor Orban a politicii externe a UE, Bruxellesul ia în considerare o măsură fără precedent de a boicota summitul afacerilor externe al Ungariei de luna viitoare, anunța Politico zilele trecute. Și iată că acest lucru se întâmplă.

Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc

„Vizita Colegiului la Președinție nu va avea loc,” a adăugat Mamer, confirmând că evenimentul major care marchează începutul fiecărei președinții rotative a fost anulat.

Miniștrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene sunt pregătiți să sancționeze Ungaria prin organizarea propriului summit al afacerilor externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orban.

Ungaria, care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, intenționa să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie excelentă pentru Orban de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de Externe Péter Szijjártó de a fi în centrul atenției.

Dar, după ce Orban a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și autointitulatele sale vizite de pace la Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de Externe au căutat o modalitate de a evita să devină protagoniști în ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orban.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru afaceri externe în același timp cu summitul lui Orban, scria Politico.

Decizia Comisiei confirmă zvonurile de zilele trecute

Decizia Comisiei, luată de președintele Ursula von der Leyen, confirmă zvonurile: Bruxellesul nu va participa la cel mai înalt nivel la numeroasele evenimente pe care Budapesta le plănuiește până la sfârșitul anului.

Întâlnirile ministeriale formale, care au loc la Bruxelles și Luxemburg, nu vor fi afectate, deoarece organizarea acestora nu depinde de președinția rotativă.

Vizita tradițională a Colegiului Comisarilor pentru a marca începutul unei noi președinții rotative nu va avea loc în niciun moment. Totuși, von der Leyen ar putea participa la summitul informal al liderilor UE de la Budapesta programat pentru noiembrie.

Reacția Ungariei

Reacționând la această veste, János Bóka, ministrul Ungariei pentru Afaceri UE, a declarat că președinția rămâne „angajată într-o cooperare sinceră” pentru a aborda „provocările comune”.

„UE este o organizație internațională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituție a UE,” a spus Bóka pe rețelele sociale. „Comisia Europeană nu poate selecta instituțiile și statele membre cu care dorește să coopereze. Sunt toate deciziile Comisiei acum bazate pe considerații politice?”

Solicitarea europarlamentarilor

Boicotul vine în contextul în care un grup de 63 de europarlamentari, condus de estonianul Riho Terras, a trimis o scrisoare cerând ca Ungariei să i se retragă drepturile de vot conform procedurii articolului 7, ca represalii pentru „abuzurile de putere” ale lui Orban, scrie Euronews.

„Acest tip de comportament echivalează cu uzurparea puterilor și prerogativelor statelor membre ale UE în domeniul politicii externe,” scriu legislatorii în scrisoarea adresată președinților Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola.

„Vă cerem să luați măsuri decisive cât mai curând posibil pentru a limita alte daune, nu doar asupra credibilității UE în ansamblu, ci și în ceea ce privește situația geopolitică actuală,” continuă aceștia. „Practica a arătat că simplele condamnări verbale ale acestei situații nu au efect.”

Președinția Ungariei a început pe 1 iulie și este programată să dureze până pe 31 decembrie.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri