Erdogan spune că Turcia „nu va satisface așteptările” Suediei
Erdogan spune că Turcia „nu va satisface” neapărat „așteptările” Suediei în ce privește aderarea acestei țări la NATO. Liderul turc a făcut afirmația în contextul în care se apropie summit-ul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie, iar Suedia încearcă să dezghețe negocierile pentru aderarea sa la Alianța Nord-Atlantică.
„Cu voia lui Dumnezeu, voi participa. Suedia are aşteptări, dar aceasta nu înseamnă că noi le vom satisface”, a spus Erdogan, care blochează de mai multe luni aderarea Suediei la NATO, reproşându-i că „găzduiește teroriști kurzi” pe teritoriul său.
„Pentru ca noi să ne putem conforma acestor aşteptări, trebuie mai întâi ca Suedia să facă partea care îi revine”, le-a declarat Erdogan jurnaliştilor care îl însoţeau în avionul prezidenţial la întoarcerea din vizita în Azerbaidjan.
O reuniune tripartită între Turcia, Suedia şi Finlanda este prevăzută, miercuri, la Ankara pentru discutarea situației aderării Suediei la NATO.
La începutul lunii iunie, la Istanbul, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a cerut Turciei să finalizeze aderarea Suediei „cât mai curând posibil”, apreciind că aceasta „şi-a îndeplinit obligaţiile”.
Simultan, o manifestaţie anti-Erdogan şi împotriva acestei aderări aveau loc la Stockholm, cu participarea inclusiv a comitetului Rojava, un grup de sprijin al grupărilor armate kurde în Siria, inamici ai Ankarei. „Nu putem să privim aceasta în mod pozitiv (...) Ce fac forţele de ordine? Treaba lor este să-i oprească”, a spus Erdogan.
„Dacă nu vă ocupaţi de aceasta, nu putem da un răspuns afirmativ la Vilnius”, a adăugat el, cerând, practic, noi concesii Suediei pentru a-i accepta aderarea.
Turcia, care a dat undă verde la sfârşitul lui martie pentru aderarea Finlandei la NATO, rămâne unul din cele două membre, împreună cu Ungaria, care nu au ratificat deocamdată aderarea Suediei.
Guvernul suedez a anunţat, luni, extrădarea în Turcia a unui partizan al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia pentru trafic de droguri, răspunzând de facto unei condiţii puse de guvernul turc pentru intrarea Suediei în Alianţă.
Autorităţile turce reclamă însă extrădarea a zeci de militanţi refugiaţi în Suedia şi pe care îi califică drept „terorişti”, o cerinţă pe care guvernul suedez o consideră imposibil de satisfăcut, dat fiind că ultimul cuvânt în aceste dosare îl au tribunale independente.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News