Emmanuel Macron vrea ca eutanasia să fie marea reformă socială a mandatului său: „Moartea mea îmi aparţine?”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat, luni, cu Papa Francisc despre problema eutanasiei și sinuciderii asistate, un subiect pe care Biserica Catolică îl consideră delicat, mai ales în condițiile în care guvernul Franței se pregătește să lanseze o „convenție cetățenească” pentru a duce la schimbarea legii. Macron intenționează ca problema eutanasiei să devină principala reformă socială a celui de-al doilea mandat la președinția Franței.
„Pe tema sfârşitului vieţii, am vorbit despre această iniţiativă cu papa Francisc, spunându-i că nu-mi place cuvântul «eutanasie»”, a declarat președintele Macron pentru săptămânalul Le Point, spunând și că este de părere că „moartea este un moment al vieţii, nu un act tehnic”.
Papa Francisc, care l-a primit, luni, la Vatican, pe Emmanuel Macron, s-a exprimat, vineri, împotriva eutanasiei într-un discurs rostit în faţa unei delegaţii de aleşi francezi, cerând „continuarea vieţii până la sfârşitul ei firesc”.
Biserica Catolică consideră eutanasia o „crimă împotriva vieţii umane” şi sinuciderea asistată un „păcat grav”, iar cei care decid să recurgă la această metodă de a pune capăt vieţii nu pot primi împărtăşania.
O „convenţie cetăţenească” privind sfârşitul vieţii va începe, în decembrie, în Franţa pentru a oferi guvernului indicații din partea publicului, în vederea modificării legii existente. Alegerea celor 150 de francezi care vor dezbate acest subiect timp de câteva luni începe în cursul zilei de marţi, a anunţat organizatorul convenţiei cetăţeneşti, Consiliul Economic, Social şi de Mediu.
În septembrie, Comitetul naţional consultativ de etică a apreciat că „un ajutor activ pentru a muri” s-ar putea aplica în Franţa, însă „în anumite condiţii stricte”.
„Calea propusă de Comitetul de etică este interesantă”, a declarat Macron, menţionând cazul „persoanelor cu boli incurabile”, precum boala Charcot.
Emmanuel Macron, care intenţionează să facă din subiectul eutanasiei marea reformă socială a celui de-al doilea mandat al său, a dat asigurări că nu vrea să „aibă întâietate în dezbatere", pe care a considerat-o „uneori simplificată”.
„Moartea mea îmi aparţine? Este o întrebare intimidantă, nu sunt sigur că am răspunsul”, a declarat el pentru Le Point.
„Constituţional, sfârşitul vieţii nu este subiect de referendum”, a spus el, părând să privilegieze calea parlamentară pentru o eventuală modificare a cadrului legal.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News