Live

Elveția refuză ca armamentul pe care îl produce să fie transferat de alte state către Ucraina

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Guvernul Elveţiei a anunţat vineri că nu renunţă la politica de a interzice transferul de armament de producţie elveţiană către terţe state, în ciuda presiunilor unor ţări europene pentru reexportarea unor astfel de arme către Ucraina, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Elveţia are de secole o tradiţie de neutralitate, care include şi interdicţia de înarmare a forţelor implicate în conflicte armate. După invazia Rusiei în Ucraina, s-au intensificat însă, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, apelurile pentru renunţarea la această restricţie.

Două comisii parlamentare au recomandat deja o abordare mai puţin strictă în legătură cu armamentul elveţian. Guvernul a respins însă ideea după ultima şedinţă.

"Consiliul Federal este legat de valorile neutralităţii elveţiene şi va continua să acţioneze pentru a asigura materializarea beneficiilor neutralităţii", se arată într-un comunicat al executivului. Documentul adaugă că guvernul va continua să monitorizeze dezbaterile, iar dacă va fi necesar va face o nouă declaraţie.

După ce Rusia a atacat Ucraina, Elveţia a primit cereri de aprobare a reexportării de material militar din Germania, Danemarca şi Spania către Ucraina; toate au fost respinse. Elveţienii s-au aliniat însă la sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, iar guvernul federal a cerut de mai multe ori retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Unda de șoc care a cutremurat sistemul financiar elvețian. Raportul prăbușirii băncii Credit Suisse a fost făcut public

Olaf Scholz şi Donald Trump sunt de acord că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”

Partenerii noștri