Live

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Data publicării:
Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Miliardarul Elon Musk, numit consilier special al preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a detaliat pentru prima dată miercuri, în Wall Street Journal, proiectul său „radical" de reformare a statului federal, proiect ce presupune concedieri masive de funcţionari, suprimări de subvenţii şi descentralizare, informează AFP, potrivit Agerpres. 

„Pe 5 noiembrie, alegătorii i-au dat lui Donald Trump un mandat clar pentru o schimbare radicală, şi ei au dreptul la aceasta", scrie cel mai bogat om al lumii în acest articol cosemnat de omul de afaceri Vivek Ramaswamy, cu care el va conduce o nou înfiinţată „comisie pentru eficacitate guvernamentală".

Patronul Tesla, SpaceX şi X, el însuşi beneficiar al unor importante contracte federale, se sprijină pe recente jurisprudenţe ale Curţii Supreme americane, căreia preşedintele republican ales i-a imprimat o majoritate durabilă de judecători conservatori în timpul primului său mandat (2017-2021).

Deciziile celei mai înalte jurisdicţii „sugerează că o mulţime de reglementări federale existente" nu sunt fundamentate legal, pentru că nu au fost validate în mod explicit de Congres, şi că ele vor putea fi „imediat suspendate" prin decret prezidenţial, scrie Elon Musk.

Multimiliardarul promite „reduceri masive de personal în birocraţia federală", asigurând că funcţionarii demişi „vor fi susţinuţi în tranziţia lor spre sectorul privat" sau vor beneficia de condiţii de plecare „decente".

El sugerează să se renunţe la principiul telemuncii, ceea ce „va duce la un val binevenit de plecări benevole".

Elon Musk avansează cifra de „500 de miliarde de dolari" cheltuieli, minimum, ce ar putea fi suprimate foarte rapid prin tăierea de subvenţii pentru audiovizualul public sau pentru organizaţii „progresiste" precum Planning familial.

„Vom face lucrurile diferit. Suntem oameni de afaceri, nu politicieni. (...) Vom reduce costurile", scriu cei doi semnatari ai articolului, amintind că rolul lor ar trebui să se încheie pe 4 iulie 2026.

Această dată va marca cea de-a 250-a aniversare a Declaraţiei de Independenţă.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Partenerii noștri