Live

„Elicopter la pâmânt”, varianta Mariupol. Cum a încercat armata ucraineană să stabilească un pod aerian pentru apărătorii Azovstal

Data publicării:
Imagine de ansamblu a uzinei Azovstal, supusă bombardamentelor armatei ruse, 2 mai 2022. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană recunoaşte că a încercat să stabilească un pod aerian prin care să livreze muniţii, alimente şi întăriri pentru ultimii apărători baricadaţi în uzina Azovstal din Mariupol. Misiunile de reaprovizionare au încetat după ce ucrainenii au pierdut trei din cele 16 aparate implicate în operaţiune, după cum a dezvăluit şeful informaţiilor militare de la Kiev, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat publicaţiei de specialitate The War Zone.

Misiunile de reaprovizionare pe calea aerului a luptărilor din Azovstal s-au dovedit a fi extrem de riscante: pentru a putea ajunge în zona combinatului, piloţii elicopterelor ucrainene au trebuit să treacă prin reţeaua extrem de densă de sisteme antiaeriene concnetrate de armata rusă în jurul portului Mariupol.

În total, au fost executate şapte misiuni, în care apărătorii Azovstal au primit arme, muniţii, hrană, medicamente, dar şi un număr suplimentar de 72 de luptători din cadrul regimentului Azov.

În cadrul misiunilor, două elicoptere au fost distruse în apropiere de Azovstal. Un al treilea elicopter ucrainean, plecat într-o misiune de salvare-recuperare spre locul unde un elicopter se prăbuşise, a fost la rândul său doborât de antiaeriana rusă, a precizat Budanov.

„Toate livrările au avut succes. În ceea de-a 5-a şi a 7-a misiune, două elicoptere au fost doborâte. Un al treilea elicopter, venit în misiune de salvare, a fost şi el doborât”

Pe reţelele sociale au apărut imagini cu un elicopter Mi-8 ucrainean prăbuşit în apropiere de Mariupol pe 31 martie. Conform presei chineze, 17 persoane au fost ucise în urma prăbuşirii aparatului. 

Conform oficialului ucrainean, în misiunile de reaprovizionare, elicopterele Mi-8 au zburat în formaţie de două sau patru aparate.

Forţele ucrainene au reuşit să reziste aproape trei luni asediului armatei ruse asupra oraşului Mariupol. În ultimele săptămâni, câteva mii de militari şi civili ucraineni s-au adăpostit în uzina Azovstal, transformată într-o adevărată fortăreaţă.

La jumătatea lunii mai, ultimii apărători ai combinatului Azovstal s-au predat forţelor ruse. Conform Pentagonului, rezistenţa militarilor ucraineni de la Azovstal a ţinut blocate în jurul Mariupolului 12 batalioane ale armatei ruse, care nu au putut fi desfăşurate în alte zone ale frontului.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri