Economia din Gaza este în cădere liberă după 11 luni de război, crede ONU
Economia din Gaza se află în „ruine” și are mai puțin de o șesime din dimensiunea pe care o avea înainte ca Israelul să lanseze o campanie militară în această zonă în urmă cu mai bine de 11 luni, ca răspuns la atacurile mortale din 7 octombrie, a declarat joi într-un raport Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), anunță France24.
„Economia palestiniană este în cădere liberă”, a declarat reporterilor secretarul general adjunct al UNCTAD, Pedro Manuel Moreno.
Economia din Gaza s-a redus la mai puțin de o șesime din dimensiunea sa atunci când războiul dintre Israel și Hamas a început în urmă cu aproape un an, în timp ce șomajul în Cisiordania ocupată aproape s-a triplat, a declarat joi un raport al ONU, subliniind provocările reconstrucției.
Raportul Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) a descris economia din Gaza ca fiind „în ruine” la mai mult de 11 luni după ce Israelul a lansat o campanie militară care a redus o mare parte din Fâșie la ruine, ca răspuns la atacurile mortale din 7 octombrie ale militanților Hamas asupra sudului Israelului.
Organismul comercial al ONU a declarat că Autoritatea Palestiniană (AP), care exercită o autonomie limitată sub ocupația israeliană în Cisiordania, este supusă unei „presiuni imense” care îi pune în pericol capacitatea de a funcționa.
„Economia palestiniană este în cădere liberă”, a declarat secretarul general adjunct al UNCTAD, Pedro Manuel Moreno, reporterilor la Geneva.
„Raportul solicită comunității internaționale să oprească această cădere liberă economică, să abordeze criza umanitară și să pună bazele unei păci și a unei dezvoltări durabile”, a spus el, solicitând un plan cuprinzător de redresare.
Presiuni pe toate planurile
Diminuarea ajutorului internațional și deducerile și reținerile de venituri de către Israel - pe care UNCTAD le-a estimat la peste 1,4 miliarde de dolari începând cu 2019 - se adaugă la presiunea asupra palestinienilor, se arată în raport.
Documentul descrie „un declin economic rapid și alarmant” în Cisiordania ocupată, care a suferit o creștere a violenței de la războiul din Gaza.
Un total de peste 300 000 de locuri de muncă au fost pierdute în Cisiordania de la începutul războiului, a declarat UNCTAD, ceea ce a dus la creșterea ratei șomajului în această regiune de la 12,9% la 32%.
UNCTAD a pus declinul pe seama tulburărilor, care, potrivit ONU, au dus la moartea a peste 650 de palestinieni începând cu 7 octombrie, precum și a noilor restricții comerciale israeliene, cum ar fi punctele de control.
Israelul, care nu oferă un bilanț al deceselor palestiniene, afirmă că aproximativ 40 de israelieni au fost uciși în atacuri ale palestinienilor din afara Gazei începând cu 7 octombrie. Israelul afirmă că acțiunile sale din Cisiordania au fost necesare pentru a contracara grupurile militante susținute de Iran și pentru a preveni vătămarea civililor israelieni.
Războiul a fost declanșat atunci când Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1 200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene. Atacul ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis mai mult de 41 000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News