Echipa lui Trump acuză Iranul după ce mai multe mesaje interne au fost piratate de hackeri
Echipa de campanie prezidențială a lui Donald Trump a transmis sâmbătă că unele dintre comunicările sale interne au fost piratate și dă vina pe guvernul din Iran, invocând ostilitățile din trecut între Trump și Iran, fără a furniza dovezi directe.
Declarația a venit la scurt timp după ce Politico a raportat că a început să primească e-mailuri în iulie de la o sursă anonimă cu documente din campaniei lui Trump, inclusiv un raport despre „potențialele vulnerabilități” ale celui care i-a devenit partener în cursa pentru Casa Albă, JD Vance, scrie Reuters.
„Aceste documente au fost obținute ilegal din surse străine ostile Statelor Unite, menite să interfereze cu alegerile din 2024 și să semene haos pe tot parcursul procesului nostru democratic”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, într-un comunicat.
Sâmbătă târziu, Trump a postat în aplicația sa Truth Social că Microsoft tocmai a informat echipa că Iranul a spart unul dintre site-urile sale. Republicanul a spus că „au putut doar să obțină informații disponibile public”. Nu a detaliat mai mult despre atacul cibernetic.
Echipa lui Trump s-a referit la un raport de vineri al cercetătorilor Microsoft care spunea că hackeri cu legături cu guvernul iranian au încercat să pătrundă în contul unui „funcționar de rang înalt” într-o campanie prezidențială a SUA în iunie. Hackerii au preluat un cont aparținând unui fost consilier politic și apoi l-au folosit pentru a-l viza pe oficial, se arată în raport. Raportul respectiv nu a oferit detalii suplimentare cu privire la identitățile țintelor.
Un purtător de cuvânt al Microsoft a refuzat să numească oficialii vizați sau să ofere detalii suplimentare după publicarea raportului.
Misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite la New York a comunicat într-un e-mail că „guvernul iranian nu are nicio intenție sau motiv de a interveni în alegerile prezidențiale ale Statelor Unite”.
„Nu acordăm niciun fel de credit unor astfel de rapoarte”, a adăugat el, ca răspuns la acuzațiile campaniei Trump.
Vineri, ca răspuns la constatările Microsoft, misiunea ONU a Iranului a declarat pentru Reuters că capabilitățile sale cibernetice sunt „defensive și proporționale cu amenințările cu care se confruntă” și că nu are de gând să lanseze atacuri cibernetice.
„Iranienii știu că președintele Trump le va opri domnia terorii”
Fostul președinte a avut relații tensionate cu Iranul în timpul mandatului. Sub Trump, Statele Unite l-au ucis pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani în 2020 și s-au retras dintr-un acord nuclear multilateral cu Iranul.
„Iranienii știu că președintele Trump le va opri domnia terorii la fel cum a făcut-o în primii săi patru ani la Casa Albă”, a spus Cheung.
Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat în iulie. Deși nu au existat sugestii că suspectul ar fi legat de Iran, CNN a raportat luna trecută că SUA dețin informații despre un complot iranian împotriva lui Trump. Iranul a negat astfel de acuzații.
La sfârșitul lunii trecute, un înalt oficial de informații le-a spus reporterilor într-un briefing că Teheranul și Moscova își mențin aceleași preferințe prezidențiale ca în ciclurile trecute, respectiv că agenții iranieni vor încerca să nu aibă parte de un republican care să câștige alegerile, în timp ce Rusia depune eforturi pentru a-i defăima pe democrați, potrivit unor evaluări anterioare ale comunității de informații.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News