Live

Echipa lui Aleksei Navalnîi spune că nu se mai știe nimic de el de o săptămână: „A fost mutat, refuză să ne spună unde l-au dus”

Data actualizării: Data publicării:
Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august. FOTO: Profimedia Images

Echipa lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, care este închis într-o colonie penală la est de Moscova, spune că nu a mai reușit să dea de el de o săptămână, iar locul unde se află este necunoscut, potrivit CNN și Reuters.

Navalnîi a fost mutat din colonia penitenciară IK-6 din regiunea Vladimir şi nu se ştie unde se află acum, au afirmat luni aliaţii disidentului.

Apropiaţi ai lui Navalnîi au indicat că se pregătesc pentru un posibil transfer al acestuia într-o colonie cu un regim mai dur, după ce în august a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a lui Navalnîi Kira Iarmîş, personalul coloniei IK-6 din oraşul Melehovo i-a declarat avocatului acestuia care aştepta afară că disidentul nu se mai află între deţinuţi.

„Unde anume l-au dus au refuzat să spună”, a scris purtătoarea de cuvânt pe platforma X.

Procesul de transferare a deţinuţilor pe calea ferată străbătând vastul teritoriu al Rusiei poate dura săptămâni întregi, iar apropiaţii lor nu pot afla informaţii despre ce se întâmplă cu aceştia decât după ce ajung la destinaţie.

Avocaţii lui Navalnîi nu l-au mai putut contacta de marţea trecută.

Asistenta sa Liubov Sobol a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că susţinătorii săi se tem că este pe cale să fie transferat într-un nou loc de detenţie şi că momentul ales este legat de începutul campaniei prezidenţiale în vederea alegerilor la care Vladimir Putin a anunţat că va candida pentru un nou mandat de şase ani în fruntea ţării.

„Atât de tare se tem de Navalnîi, care este în închisoare, are drepturi limitate de corespondenţă, nu-şi poate vedea familia şi aşa mai departe, încât în perioada când Putin urma să-şi anunţe candidatura au hotărât să-l izoleze pur şi simplu pe Navalnîi de lumea exterioară, Doamne fereşte să facă vreo declaraţie”, a comentat ea.

La începutul lunii decembrie, Rusia a formulat noi acuzaţii penale împotriva lui Aleksei Navalnîi.

Activistul anticorupţie, unul dintre cei mai mediatizaţi critici ai Kremlinului, a scăpat la limită de la moarte când a fost otrăvit în august 2020, petrecând câteva luni de convalescenţă în Germania. Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa din Germania, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a fost de atunci condamnat la pedepse grele cu închisoarea, dintre care cea mai recentă, în august, a fost de 19 ani pentru „extremism”.

Autorităţile ruse formulează noi acuzaţii penale împotriva lui Aleksei Navalnîi

Autorităţile îl acuză acum de „vandalism”, ceea ce ar putea adăuga încă trei ani la pedeapsa sa, a declarat el, citând o scrisoare a Comitetului rus de Anchetă rus, pe care a primit-o în închisoare.

Navalnîi are deja sentinţe care totalizează peste 30 de ani de închisoare pentru acuzaţii pe care le neagă. Închis într-o colonie penitenciară îndepărtată, el a petrecut o mare parte din ultimii doi ani în izolare pentru o serie de presupuse infracţiuni. În anunţul făcut prin intermediul asociaţilor săi, el a declarat că a fost acuzat acum în temeiul articolului 214 din codul penal, care se referă la vandalism.

„Nu am nicio idee despre ce este articolul 214 şi nu am unde să mă uit. Veţi şti înaintea mea”, a declarat el pe canalul său Telegram. „Ei chiar iniţiază un nou dosar penal împotriva mea la fiecare trei luni. Rareori un deţinut închis într-o celulă solitară timp de peste un an are o existenţă socială şi politică atât de vibrantă”, a comentat ironic disidentul.

Navalnîi este de departe cea mai cunoscută figură din opoziţia divizată a Rusiei, susţinătorii prezentându-l ca pe o figură în stilul lui Nelson Mandela, care într-o zi va fi eliberat din închisoare pentru a conduce ţara.

Mişcarea sa politică a fost scoasă în afara legii, iar figurile cheie ale acesteia au fost încarcerate sau au fugit în străinătate, ca parte a unei represiuni împotriva disidenţei care s-a intensificat de când preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis forţele armate în Ucraina, la începutul anului trecut, în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială”.

Navalnîi a fost declarat vinovat în august de noi acuzaţii legate de presupuse activităţi extremiste şi condamnat la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani şi jumătate pe care îi ispăşea deja. El respinge toate acuzaţiile ca fiind motivate politic şi menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa Kremlinului.

Luna trecută, trei dintre avocaţii săi au fost înscrişi într-un registru al „teroriştilor şi extremiştilor” de către un organism de supraveghere financiară, la cinci săptămâni după ce au fost arestaţi sub suspiciunea de apartenenţă la un „grup extremist”, notează Reuters, citată de News.ro.

Navalnîi şi-a câştigat admiraţia în întreaga lume pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă aproape fatală de otrăvire cu un agent neurotoxic în Siberia. Kremlinul a negat că ar fi încercat să îl ucidă.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Partenerii noștri