Live

ECFR: „Scenariul Singapore”, metoda de „coșmar” pe care ar putea-o alege Trump la întâlnirea cu Putin

Data actualizării: Data publicării:

Pe 16 iulie, Donald Trump și Vladimir Putin se vor întâlni la Helsinki, într-un summit despre care analiștii au discutat în ultimele săptămâni ca fiind un semnal de alarmă în cancelariile europene. Care ar fi, totuși, cel mai nefast rezultat al întrevederii dintre cei doi lideri? Carl Bildt, expert din cadrul European Council of Foreign Relations (ECFR), ne oferă următorul exercițiu de imaginație.

Foto: Guliver/GettyImages

Întâlnirea de la Singapore dintre președintele SUA și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a fost interpretată de presa internațională drept un spectacol al concesiilor americane. Mai precis, subliniază Bild, în timp ce Trump a încasat procentele de imagine, liderul de la Phenian s-a ales cu partea adevărat importantă – miezul pragmatic al strategiei politice.

Iar acum, Bruxellesul pare a aștepta cu nervii încordați summitul de luni din capitala Finlandei. Cum ar arăta un „nor negru” în UE ca urmare a întâlnirii Trump-Putin? Un deznodământ după un „scenariu Singapore”, este de părere expertul ECFR.

Dacă Donald Trump va decide să meargă pe un astfel de scenariu, atunci lucrurile vor deveni subit „îngrijorătoare”. În spiritul întâlnirii cu Kim Jong-un, „am putea auzi că Putin este iubit de poporul rus, că el poate fi cu adevărat de încredere, că cei doi vor construi o relație formidabilă și că ne așteaptă zile pline de fericire. Președintele (american – n.r.) ar putea chiar adăuga că sunt câteva plaje excepționale (în Rusia – n.r.) unde ar putea fi construite (din investiții americane – n.r.) niște blocuri rezidențiale. Drepturile omului? Ei bine, în multe colțuri ale lumii viața e grea”.

Anexarea Peninsulei Crimeea, ghimpele geopolitic dintre UE și Rusia? „Asta nu e vina lui Putin. Este unul dintre multele chestiuni pe care președintele Barack Obama le-a făcut vraiște. Mai mult, i s-a spus că toți de acolo vorbesc rusă. Ca și în Belarus, precum și în multe zone din Kazahstan”, scrie Carl Bildt în analiza sa, ironizând un tip de argumentație de  „stand-up comedy” cu care Donald Trump a mai ieșit în întâmpinarea comunității internaționale pe diverse probleme delicate de politică externă.

Mai departe, dacă președintele american va folosi „scenariul Singapore”, nu ar trebui să ne șocheze o afirmație precum aceea că „exercițiile militare ale NATO sunt «provocatoare» și ar trebui oprite”. În plus, „contribuabilii americani ar economisi și niște bani”. Și, dintr-una într-alta, în interiorul acestei logici Donald Trump ar putea trimite și o săgeată spre Germania, care ar face bine „să nu mai vândă atâtea mașini și să concentreze mai degrabă pe tancuri”.

De cealaltă parte, atrage atenția Carl Bildt, Putin, văzând un Trump expansiv și împăciuitor, își va folosi „perspicacitatea”. „Va arunca câteva declarații despre cum Trump este un mare lider și că națiunile suverane au dreptul să facă ce doresc (...) De asemenea, și el va spune că se vorbește rusa în Crimeea și că, apropo, au niște plaje minutate acolo”, mai notează expertul ECFR.

„Să sperăm că acest scenariu de coșmar nu va deveni realitate”, spune Bildt, adăugând la final: „Dar în ziua de astăzi cine mai știe...”

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA. Acuzațiile împotriva sa

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri