"E prima oară când văd asta. Sunt nebuni". Americanii care s-au dus să facă plinul au rămas șocați de prețul benzinei
Americanii sunt disperați că au ajuns să plătească pentru prima oară în istorie 5 dolari pe un galon de benzină, echivalentul a 6 lei pe litru. Prețul barilului de petrol a crescut constant în 2022. În ultima perioadă a fost în jur de 120 de dolari, dar Financial Times avertizează că va ajunge la 175 de dolari, ceva ce nu s-a mai văzut până acum.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Carburanții se scumpesc accelerat
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Ce spune poliția despre atacul de la Parlament
Rețeaua româno-bulgară care a păgubit SUA cu 1 milion de dolari a fost prinsă. Cum acționau
"Este șocant. Acesta este cel mai mare preț pe care l-am plătit vreodată pentru benzină. Poate că este timpul să ies mai des cu bicicleta, cu trotineta. De câte ori voi putea, voi alege alt mijloc de transport. Ne gândim să trecem la mașini electrice", spune o femeie.
"Este prima dată când văd că prețul trece de cinci dolari. Șase dolari și 3,9 cenți! Un galon! Sunt nebuni! Este o situație dificilă. Războiul. Săracii oamenii de acolo, din Europa, sunt sub asediu. Companiile petroliere sunt sub presiune să producă mai multă benzină, oamenii conduc mai mult. Deci sunt atât de mulți factori, nu poți da vina pe un singur lucru. Este o situație nefericită", a afirmat un bărbat.
"Nu dau vina pe președinte. Cred că este o misiune imposibilă. Parțial dau vina pe dependența noastră de combustibili fosili", a adăugat o femeie.
"Vom trăi cu această inflaţie o vreme. Va scădea treptat, dar vom trăi cu ea pentru o vreme", a spus Biden la un eveniment de strângere de fonduri pentru democraţi în Beverly Hills.
Administraţia şi mulţi economişti au crezut iniţial că presiunile inflaţioniste vor fi "tranzitorii" și că se vor atenua pe măsură ce redresarea după pandemia de COVID-19 va continua.
Presiunile asupra preţurilor s-au extins la bunuri şi servicii suplimentare la nivel global, deoarece invazia rusă în Ucraina a redus rezervele de petrol şi alimente pe o piaţă globală deja tensionată.
Biden a vizitat vineri portul Los Angeles, unde a încercat să rezolve problema blocajului de mărfuri şi a acuzat industria petrolieră din SUA că valorifică deficitul de aprovizionare pentru a-şi mări profiturile.
Joe Biden: "Sunt conștient că inflația este o provocare serioasă pentru familiile americane. Raportul despre inflație confirmă ceea ce americanii știu deja. Creșterea prețurilor, provocată de acțiunile lui Putin, afectează puternic America.
Prețurile de la pompă. Prețurile pentru energie și alimente reprezintă jumătate din creșterile lunare ale prețurilor din luna mai.
Vreau să spun un lucru despre companiile petroliere. Au 9.000 de licențe pentru forări. Nu forează. De ce nu forează? Pentru că astfel câștigă mai mulți bani din faptul că nu produc mai mult petrol. În primul rând, crește prețul barilului. În al doilea rând, nu forează pentru că își cumpără propriile acțiuni, care ar trebui să fie impozitate, sincer. Își cumpără propriile acțiuni și nu fac investiții noi.
De ce nu le spui care au fost profiturile Exxon anul acesta? Trimestrul acesta? Anul acesta, Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu!"
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News