Live

După ce și-a pierdut un ochi, Salman Rushdie lansează o nouă carte. Mesajul principal: „Cuvintele sunt singurii învingători”

Data publicării:
Rushdie a declarat că, în opinia sa, libertatea de exprimare în Occident se află acum într-un moment critic. Foto de arhivă: Profimedia Images

La aproape şase luni după ce a fost atacat cu brutalitate, Salman Rushdie îşi revine şi lansează un nou roman intitulat „Victory City”, relatează The New York Times.

În „Victory City”, o povestitoare şi poetă talentată creează o nouă civilizaţie prin puterea imaginaţiei ei. Binecuvântată de o zeiţă, ea trăieşte aproape 240 de ani, suficient pentru a asista la ascensiunea şi căderea imperiului ei în sudul Indiei.

„Tot ceea ce rămâne este acest oraş al cuvintelor”, scrie poeta Pampa Kampana la finalul epopeei sale, pe care o îngroapă într-o oală ca mesaj pentru generaţiile viitoare. „Cuvintele sunt singurii învingători”.

Romanul „Victory City” este despre crearea de mituri, povestirea şi puterea durabilă a limbajului. Este, de asemenea, o întoarcere triumfătoare la scena literară pentru Rushdie, care s-a retras din viaţa publică mai multe luni, recuperându-se după ce a fost înjunghiat pe scenă, în timpul unui eveniment cultural din New York în luna august a anul trecut.

Atacul asupra lui Salman Rushdie a zguduit lumea literară. Timp de zeci de ani, scriitorul britanic de origine indiană a fost venerat nu doar ca un romancier foarte bun, ci şi ca un simbol al libertăţii de exprimare care s-a confruntat cu ameninţările cu moartea din cauza romanului său „Versetele satanice”. 

După ce a fost atacat vara trecută, alţi scriitori şi personalităţi culturale şi-au exprimat indignarea într-un eveniment la care au citit pasaje din romanele sale.

Odată cu lansarea „Victory City”, scriitorii se unesc din nou în jurul lui Rushdie pentru a-i susţine munca. Unii văd lansarea noului roman drept un moment pentru a celebra imaginaţia exuberantă a lui Rushdie.

Alții spun că mesajul general al cărţii - că poveştile vor supravieţui conflictelor politice, războaielor, prăbuşirii imperiilor şi civilizaţiilor – a căpătat o rezonanţă sporită în lumina a ceea ce a îndurat Rushdie.

„Este extraordinar de rezistent”, a spus romancierul Hari Kunzru, care l-a vizitat pe Rushdie recent. „El este încă Salman care a fost. Şi-a pierdut ochiul şi încă se recuperează de pe urma celorlalte răni, dar asta nu i-a pus capăt”, a mai adăugat Kunzru.

Citește și: Salman Rushdie și-a pierdut vederea la un ochi și nu-și mai poate folosi o mână după atacul din vară

Salman Rushdie este unul dintre cei mai celebri scriitori contemporani din lume. El a publicat 14 romane, care îmbină adesea istoria şi politica cu elemente de realism. 

Născut în Mumbai (India) în 1947, Salman Rushdie a publicat primul său roman, „Grimus”, o poveste ştiinţifico-fantastică în 1975. În 1981, a publicat „Midnight’s Children”, o fabulă realistă care i-a dus premierul Booker Prize.

Şapte ani mai târziu, viaţa lui Salman Rushdie s-a schimbat după ce a lansat „Versetele satanice”, un roman care includea o imagine fictivă a vieţii profetului Mahomed, cu reprezentări pe care unii musulmani le considerau blasfemii. 

Citește și: Atacul asupra scriitorului Salman Rushdie a dus la creșterea vânzărilor cărţii „Versetele Satanice”

La scurt timp după aceea, ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa în care cere moartea lui Rushdie, punând o recompensă de 2,5 milioane de dolari pe capul său. Rushdie s-a ascuns timp de aproape un deceniu, un calvar pe care îl povesteşte în cartea sa de memorii „Joseph Anton”.

După ce fatwa a fost anulată în 1998, Rushdie părea să se bucure de libertate şi şi-a exprimat recunoştinţa celor care i-au fost alături şi i-au apărat dreptul de a publica. S-a mutat la New York şi a devenit o parte activă în viaţa literară şi culturală a oraşului, un mentor pentru scriitorii mai tineri.

Citește și: Cine este Salman Rushdie și de ce mulți i-au dorit moartea

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adevărul întunecat din spatele proiectului "NEOM". Ce a încercat să ascundă mega-orașul de un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autoarea britanică Samantha Harvey a câștigat Booker Prize cu „Orbital”, o poveste despre spațiu. Din premiu, ea își va lua o bicicletă

Ce șanse are Mircea Cărtărescu să câștige premiul Nobel pentru literatură în acest an. Predicțiile caselor de pariuri

Reacția Kremlinului la dezvăluirile potrivit cărora Trump l-ar fi sunat pe Putin de șapte ori, după plecarea de la Casa Albă

Actrița Reese Witherspoon a anunțat că scrie un roman în colaborare cu autorul de thrillere de succes Harlan Coben

Partenerii noștri