Live

După ce Putin a amenințat "statele cu teritorii mici", Rusia face noi acuzații: NATO "provoacă Ucraina să continue războiul fără sens"

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Peskov acuză NATO că "provoacă Ucraina să continue războiul fără sens" FOTO: Profimedia Images

Kremlinul i-a acuzat joi pe membrii NATO că au deschis o nouă fază de tensiuni în antagonismul lor cu Rusia și că "provoacă" Ucraina "să continue războiul fără sens".

"În ultimele zile şi săptămâni, membrii NATO au intrat într-o nouă fază de escaladare a tensiunilor. Şi o fac în mod conştient", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Peskov, Alianţa Atlantică provoacă Ucraina "să continue acest război fără sens". "Ţările membre ale NATO, mai ales SUA şi alte capitale europene, au început în ultimele zile, în ultimele săptămâni, un nou ciclu de escaladă. Ele provoacă Ucraina prin toate mijloacele posibile pentru a continua acest război fără sens", a susţinut Peskov. "Toate acestea vor avea în mod inevitabil consecinţe şi, ca rezultat final, vor provoca pagube uriaşe intereselor acelor ţări care au decis să escaladeze tensiunile", a avertizat el, scrie Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa cu "consecinţe grave" dacă ţările NATO permit Ucrainei să folosească arme occidentale împotriva Rusiei.

"Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special în Europa, în special în ţările mici, trebuie să fie conştienţi cu ce se joacă. Ei trebuie să-şi amintească că, de regulă, acestea sunt state cu teritorii mici, dar dens populate", a declarat Putin.

În timpul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Chişinău, în Republica Moldova, Blinken a spus că administraţia americană nici nu a înlesnit şi nici nu a încurajat atacuri cu arme americane asupra unor ţinte situate în afara Ucrainei, dar că ucrainenii trebuie să-şi ia singuri deciziile legate de modalităţile alese pentru a se apăra în mod eficient.

"Nu am încurajat sau facilitat atacuri în afara Ucrainei. Dar (...) Ucraina trebuie să ia propriile decizii cu privire la cea mai bună şi mai eficientă modalitate de a se apăra. (...) Şi noi vom face tot ce putem pentru a-i oferi echipamentul de care are nevoie pentru a face acest lucru", a explicat Blinken într-o conferinţă de presă la finalul vizitei sale în Republica Moldova.

Regatul Unit a autorizat recent Ucraina să lovească teritoriul inamic cu armele sale, iar Franţa pare să fi susţinut această poziţie, dar, în ciuda insistenţelor preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Statele Unite, Germania şi majoritatea aliaţilor Kievului nu au permis încă acest lucru.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Se naște o nouă forță în România? Are o afacere de peste 200.000.000 de euro și a anunțat ce echipă vrea să preia

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Soțul celei mai bogate femei din Rusia este acuzat de omor, după un atac armat la „Amazonul rusesc”, lângă Kremlin

CSAT a analizat Planul de înzestrare a Armatei României 2025 – 2034. Implementarea Pactului Civil privind Apărarea, aprobată

Partenerii noștri