Live

După ce a rupt relațiile diplomatice, Algeria amenință Franța, în urma anunțului susținerii pentru autonomia Saharei Occidentale

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

După retragerea ambasadorului său de la Paris, Algeria va lua şi alte măsuri împotriva Franţei în urma anunţului de sprijin al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, faţă de planul de autonomie al Marocului pentru teritoriul disputat al Saharei Occidentale, a anunţat, miercuri, şeful diplomaţiei algeriene, Ahmed Attaf, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Aceasta nu este doar o simplă rechemare a ambasadorului pentru consultări. Este o diminuare a nivelului de reprezentare diplomatică. Un pas important pentru a ne exprima condamnarea şi dezaprobarea”, a declarat ministrul de externe algerian la o conferinţă de presă. „Retragerea ambasadorului este un prim pas care va fi urmat de altele”, a adăugat el.

Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă disputată de aproape 50 de ani de Maroc şi Frontul Polisario susţinut de Algeria, este controlată pe o suprafaţă de aproximativ 80% din teritoriul său de Maroc, care propune un plan de autonomie sub suveranitate marocană.

De partea sa, Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, convenit într-o înţelegere de încetare a focului în 1991, dar care nu a fost niciodată organizat.

Franţa va recunoaşte planul de autonomie a Saharei Occidentale în cadrul suveranităţii marocane ca bază unică pentru o soluţie durabilă a acestei chestiuni, a spus preşedintele francez într-o scrisoare transmisă regelui Mohammed al VI-lea al Marocului şi publicată, marţi, de guvernul de la Rabat.

„Decizia franceză nu serveşte soluţionării paşnice a chestiunii Saharei Occidentale şi este contrară eforturilor diplomatice ale ONU şi ale altor actori internaţionali”, a mai declarat ministrul algerian de externe, care a dat de înţeles că o anulare a vizitei în Franţa a preşedintelui algerian, Abdelmadjid Tebboune, prevăzută pentru luna septembrie, se va număra printre măsurile prin care Algeria va protesta contra deciziei Franței de susţinere a planului de autonomie sub suveranitate marocană pentru Sahara Occidentală.

Prin gestul său, Franţa „apără legitimitatea ordinii coloniale și încurajează renaşterea acestui proiect din cenuşă”, a mai spus ministrul algerian de externe.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Echipamentele celor 36 de echipe din Champions League, de la cel mai frumos la cel mai urât! Liderul-surpriză

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

200 de elefanți vor fi sacrificați în Zimbabwe pentru a hrăni populația afectată de secetă

Cum se ascund oligarhii ruși sancționați de UE pe Riviera Franceză. Totul ține de bani pe Coasta de Azur (Politico)

Dezvăluiri în cazul care a cutremurat Franța: bărbatul care își droga soția și o oferea străinilor avea un discipol

Trei atentate au fost dejucate în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din Franța: cinci inculpați, printre care și un minor

Partenerii noștri