Live

Donald Tusk dă vina pe castori pentru inundațiile grave din Polonia. Expertii îl contrazic: Acuzațiile sunt „absurde”

Data publicării:
Ecologiștii susțin despre castori că nu contribuie la dezastrele naturale precum inundațiile, incendiile de vegetație și seceta. Foto: Profimedia

În timp ce Polonia se luptă cu inundațiile devastatoare care au provocat distrugeri în Europa Centrală, premierul polonez dă vina pe castori pentru intensificarea calamităților, relatează POLITICO. El a declarat că animalele pot deteriora barajele și digurile și a anunțat că Guvernul său va permite orice acțiune, în limitele legii, împotriva acestora. Ecologiștii însă îl contrazic și acuză Executivul de la Varșovia că folosește castorii în scopuri „pur politice”.

În cadrul unei reuniuni recente a echipei de criză, Tusk a declarat că siguranța barajelor și digurilor este amenințată de castori.

Animalele își creează propriile baraje pentru a-și face o casă confortabilă pentru familiile lor, protejându-se în același timp de prădători - dar, potrivit unor cercetători, cu care Tusk pare să fie de acord, aceste baraje pot deteriora malurile râurilor, pot slăbi digurile prin scormonire și pot provoca o acumulare de apă.

„Uneori trebuie să alegeți între dragostea pentru animale și siguranța orașelor, a satelor și stabilitatea digurilor”, a declarat Tusk, adăugând că infrastructura trebuie apărată de castori și că guvernul va permite orice acțiune, în limitele legii, împotriva castorilor pentru a proteja digurile.

„Faceți orice trebuie să faceți, voi apăra aceste decizii. Digurile sunt o prioritate absolută astăzi”, a declarat Tusk.

Precipitațiile excepționale din septembrie au dus la inundații devastatoare în Europa Centrală. Cel puțin 16 persoane și-au pierdut viața din această cauză, iar orașele din Republica Cehă și Polonia au fost evacuate, drumurile închise și evenimentele anulate.

Guvernul polonez a desfășurat armata în zonele cele mai afectate, în scene similare inundațiilor catastrofale anterioare din 1997 și 2010.

Ecologiștii îl contrazic pe Tusk

Andrzej Czech, biolog de mediu și expert în castori, a declarat că observațiile lui Tusk sunt „absurde” și că guvernul de la Varșovia folosește castorii în scopuri „pur politice”. „Acest lucru a fost anunțat doar pentru a dovedi că guvernul a găsit un țap ispășitor eficient și rapid pentru inundații”, a declarat Czech pentru POLITICO.

În plus, vânătorii și fermierii reprezintă un lobby puternic pentru unul dintre partenerii de coaliție ai lui Tusk, Partidul Popular Polonez (PSL), conservator în domeniul agrar, a declarat Czech. „Fermierii sunt de obicei împotriva castorilor, deoarece aceștia inundă uneori câmpurile și culturile”, a continuat biologul, adăugând că „doar 2 % din siturile castorilor” sunt problematice.

„Vânătorii sunt interesați să își îmbunătățească imaginea publică proastă, fiind văzuți ca salvatori și rezolvatori de probleme, și speră să obțină bani de la contribuabili pentru împușcarea castorilor, la fel cum au făcut-o pentru împușcarea mistreților în timpul pestei porcine africane”, a spus Czech. „Oamenii de rând vor fi fericiți că s-a făcut ceva rapid - iar vânătorii vor primi banii contribuabililor.”

Cu toate acestea, expertul crede că o vânătoare de castori va duce la „distrugerea în masă a habitatelor create de castori, reducerea retenției naturale, încălcarea reglementărilor și o furie generală. Aceasta nu este calea de urmat”.

Czech a sugerat o modalitate mai simplă de a proteja digurile de castori: așezarea unei plase în jurul acestora. Expertul a recunoscut că nu este o soluție strălucitoare, dar este mult mai ieftină decât să plătești oameni să vâneze castori.

Ecologiștii au susținut despre castori că nu contribuie la dezastrele naturale precum inundațiile, incendiile de vegetație și seceta, ci reprezintă o parte esențială a soluției prin facilitarea unor sisteme sănătoase de zone umede care, la rândul lor, rețin carbonul și încetinesc debitul râurilor.

La sfârșitul anilor '90, castorii erau pe cale de dispariție în Europa. Ca urmare, „bombardierii castorilor” din întreaga Europă s-au apucat de „operațiuni negre cu castori”: eforturi ilicite de reintroducere a mamiferului în cursurile de apă, conform unui raport realizat de Coda Story.

Reveniți de pe marginea prăpastiei, există în prezent peste 1,2 milioane de castori pe continent, a raportat Rewilding Europe.

„Castorii muncesc gratuit, muncesc în weekenduri, muncesc non-stop, crescând apa subterană și fiind un motor pentru biodiversitate”, a declarat pentru Coda Story Gerhard Schwab, un manager al vieții sălbatice din Bavaria - cunoscut drept „Pablo Escobar al castorilor”, datorită eforturilor sale de a reintroduce castorii în Europa.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scuze oficiale pentru „erori” în gestionarea inundațiilor catastrofale din Spania. „Mincinoși, asasini, demisia!”, strigă victimele

Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din mijlocul apelor au devenit virale

11 copii au murit în inundațiile din Valencia. La cât se ridică numărul total al victimelor

Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale

Partenerii noștri