Video Trump a pledat nevinovat după ce a fost arestat și dus în fața judecătorului, la New York. Acesta a părăsit tribunalul după două ore
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, s-a predat în mod oficial autorităților din New York unde a fost arestat odată ce a ajuns la tribunal. Acesta a trecut prin procedura amprentării și a ajuns în fața judecătorului, unde i s-au comunicat cele 34 de capete de acuzare. Trump, care a pledat nevinovat, a părăsit tribunalul după două ore, fără nicio condiţie sau măsură de control judiciar.
Trump: Nimic nu a fost făcut ilegal
ACTUALIZARE 01:00 Donald Trump a avut prima reacție după arestarea și apariția sa în fața judecătorului, la New York.
"Audierea a fost șocantă pentru mulți prin faptul că ei n-au avut surprize, prin urmare nu există un caz", a scris Trump pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
"Practic fiecare specialist în legislație a spus că nu există un caz aici. Nimic nu a fost făcut ilegal", a scris Trump, potrivit CNN.
Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților vrea ca procurorul din cazul lui Trump să dea socoteală în fața Congresului
ACTUALIZARE 00:30 Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, l-a acuzat pe procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care se ocupă de dosarul lui Donald Trump, că încearcă să influențeze procesul electoral, adăugând că acesta va trebui să dea socoteală pentru acțiunile sale în fața Congresului.
"Alvin Bragg încearcă să influențeze procesul nostru democratic invocând legi federale pentru a aduce acuzații cu încărcătură politică împotriva președintelui Trump, folosind fonduri publice și argumentând că reprezentanții poporului din Congres nu au jurisdicția necesară pentru a ancheta această farsă. Nu e așa. Bragg va fi tras la răspundere în fața Congresului pentru faptul că folosește justiția federală ca o armă", a scris McCarthy pe Twitter.
Donald Trump și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă, anul viitor.
Procuror: Trump a făcut 34 de declarații false pentru a acoperi alte infracțiuni
ACTUALIZARE 23:10 Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a prezentat acuzațiile la adresa lui Donald Trump și a spus că fostul președinte a elaborat un plan pentru ca informații negative despre el să nu fie făcute publice, inclusiv plata de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels. Acest lucru a fost făcut prin inginerii financiare, a spus procurorul.
„În conformitate cu legea statului New York, falsificarea registrelor comerciale cu intenția de a comite fraude și a ascunde o altă infracțiune este în sine o infracțiune. Exact despre asta este vorba în acest caz: 34 de declarații fiscale false făcute pentru a acoperi alte infracțiuni. Acestea sunt infracțiuni în statul New York”, a spus Bragg.
„Indiferent despre cine e vorba, nu putem și nu vom normaliza comportamentul infracțional grav”, continuat Bragg.
Procurorul a spus că Trump a introdus în mod repetat declarații false în registrele contabile ale afacerilor sale din New York și i-a determinat pe alții să facă declarații false.
Bragg a mai spus că Trump susținea că îl plătește pe fostul său avocat, Michael Cohen, pentru servicii juridice, dar acest lucru „nu era adevărat”.
„Timp de nouă luni consecutive, inculpatul a ținut în mână documente care conțineau această minciună-cheie”, a spus procurorul, adăugând că Trump a semnat cecuri pentru Cohen în fiecare dintre cele nouă luni din 2017.
Dar, spune Bragg, aceste sume aveau de fapt ca scop să acopere alte infracțiuni, legate de alegerile prezidențiale din 2016.
Michael Cohen a recunoscut că i-a plătit lui Stormy Daniels cei 130.000 de dolari înainte de alegerile din 2016, în schimbul tăcerii ei cu privire la relația sexuală pe care ar fi avut-o cu Trump.
„Nu putea să spună pur și simplu că îi dădea banii înapoi pentru plata făcută către Stormy Daniels. Ar fi însemnat să recunoască o infracțiune. Așa că, în schimb, Trump spunea că îl plătește pe Cohen pentru servicii juridice fictive, în 2017, pentru a acoperi infracțiunile reale comise în anul precedent”, a spus Bragg.
Procurorul a subliniat de mai multe ori că registrele contabile corecte sunt importante, cu atât mai mult „în Manhattan, centrul financiar al lumii”.
"Portarul" și "Femeia 1", alte personaje care ar fi primit bani ca să tacă
Procurorii îl acuză pe Trump că a falsificat "în mod repetat și fraudulos documente ale afacerilor sale din New York pentru a ascunde un comportament infracțional prin care căuta să ascundă informații negative față de alegători în timpul campaniei electorale din 2016", se arată în rechizitoriu.
"Din august 2015 până în decembrie 2017, inculpatul a orchestrat o schemă alături de alții pentru a influența alegerile prezidențiale din 2016 prin identificarea și cumpărarea informațiilor negative despre el și prin suprimarea lor de la publicare în beneficul electoral al inculpatului", scrie în rechizitoriu, potrivit The Guardian.
Rechizitoriul menționează trei cazuri notabile în care informații compromițătoare despre Donald Trump ar fi fost suprimate.
"Portarul" - plătit cu 30.000 de dolari
În două dintre ele a fost implicată compania AMI, care deținea publicația National Enquirer. Această publicație ar fi cumpărat drepturile exclusive de publicare a unor informații negative despre Trump, fără să publice însă poveștile, la cererea lui Trump.
Într-unul dintre cazuri, un portar de la Trump Tower a încercat, în 2015, să vândă informația potrivit căreia Donald Trump are un copil făcut în afara căsătoriei. Dreptul exclusiv de folosire a informațiilor a fost cumpărat de compania AMI pentru 30.000 de dolari, de la portar, însă povestea nu a apărut niciodată. Mai mult, suma oferită portarului a fost trecută în registre ca având altă destinație.
"AMI a cumpărat informația de la portar fără să investigheze suplimentar cazul, însă directorul executiv al AMI a cerut ca afacerea să fie făcută în baza înțelegerii sale cu inculpatul (Donald Trump n.r.) și avocatul A", scrie în rechizitoriu.
"Femeia 1 - plătită cu 150.000 de dolari
Documentul arată un alt caz în care AMI, prin National Enquirer, a cumpărat drepturile de publicare a informațiilor de la o femeie care susținea că a fost amanta lui Trump.
"AMI a plătit 150.000 de dolari Femeii 1 în schimbul angajamentului ei de a nu vorbi despre presupusa ei relație sexuală. (...) AMI a trecut în mod fals această plată în registre", se arată în rechizitoriu.
Se crede că "Femeia 1" este Karen McDougal, un fost model Playboy care a spus că a avut o relație amoroasă cu Trump.
Al treilea caz și cel mai cunoscut este al actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, care ar fi primit 130.000 de dolari pentru a nu vorbi despre relația ei cu Trump.
ACTUALIZARE 22:55 Avocații lui Trump spun că fostul președinte este "dezamăgit și frustrat" de arestarea sa și acuzațiile care i-au fost aduse în prima apariție în fața instanței.
"E supărat, e frustrat. Dar nu se va opri. E exact ceea ce aștepta. Nu e nicio surpriză. Dar e supărat, dezamăgit, frustrat că acest lucru s-a întâmplat. Nu veți mai vedea niciodată un astfel de caz. (...) Nu este nimic, nu a fost violată nicio lege federală. Nu nu s-a spus ce a ascuns fostul președinte. Vom lupta", a declarat Todd Blanche, unul dintre avocații lui Trump.
"Domnia legii a murit astăzi. Dacă ar fi fost un om obișnuit și nu fostul președinte, nu ne-am fi aflat aici, astăzi", a declarat la rândul său Joe Tacopina, un alt avocat al lui Trump.
"M-a uimit faptul că (acuzarea n.r.) nu a prezentat niciun fapt concret. În mod normal, într-o inculpare ai parte și de niște presupuse fapte", a adăugat acesta.
Următoarea înfățișare la care va participa Donald Trump a fost programată pentru 4 decembrie.
ACTUALIZARE 22:30 Donald Trump a părăsit tribunalul din Manhattan în care a fost arestat și i s-au adus la cunoștință capetele de acuzare. Fostul președinte, care a pledat nevinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare, a refuzat să vorbească cu reporterii prezenți la fața locului.
Donald Trump urmează să zboare în scurt timp spre Florida, la reședința sa de la Mar-a-Lago .
Autoritățile din Palm Beach, unde se află stațiunea deținută de Donald Trump, au sporit măsurile de securitate înainte ca fostul președinte să se întoarcă aici.
O porțiune din drumul care duce la Mar-a-Lago a fost blocată cu garduri de protecție.
Donald Trump urmează să ajungă aici în jurul orei locale 20:15 (03:15 ora României) și să susțină un discurs în fața susținătorilor săi.
ACTUALIZARE 22:00 Donald Trump a pledat nevinovat în timpul înfățișării în care i-au fost aduse la cunoștință capetele de acuzare. Potrivit Reuters sunt în total 34 de capete de acuzare pentru falsificarea registrelor contabile în urma anchetei care a pornit de la banii de campanie pe care avocatul lui Trump i-ar fi oferit actriței Stormy Daniels pentru ca aceasta să nu facă publică relația pe care ar fi avut-o cu Trump. Fostul președinte este acuzat și că a ascuns rolul său în această tranzacție.
Potrivit NBC News, Donald Trump însuși a fost cel care a pledat nevinovat, în timp ce unul dintre avocații săi, Todd Blanche, a continuat să vorbească în numele fostului președinte.
În imaginile publicate de cei cinci fotografi cărora li s-a permis accesul în sala de judecată, Donald Trump poate fi văzut la masa acuzaților, alături de avocații săi.
Judecătorul Juan Merchan a interzis transmiterea în direct a procedurilor, ca parte a măsurilor de securitate necesare în cazul unui fost președinte.
ACTUALIZARE 21:35 Donald Trump a ieșit din biroul procurorului general, unde i-au fost luate amprentele, ca parte a procedurii de arestare și a intrat în sala de judecată în care urmează să îi fie comunicate capetele de acuzare. Potrivit CNN, sunt mai mult de 30 de capete de acuzare care au la bază fraude, dar și folosirea ilegală a fondurilor de campanie pentru a cumpăra tăcearea unei actrițe pentru filme pentru adulți, care susține că a avut o relație cu Trump.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Mario Iorgulescu cere o nouă expertiză în Italia. Este dispus să plătească deplasarea specialiștilor din România
Nou derapaj marca Donald Trump: Joe Biden și Kamala Harris au probleme mintale
Cât costă ceasul Trump, noua afacere a republicanului candidat la Casa Albă
Ginerele lui Nicolae Ceauşescu cere rejudecarea procesului dictatorului
Trump o atacă pe Kamala la întâlnirea cu Netanyahu: „Nu știu cum ar putea cineva care este evreu să voteze cu ea”
Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican
Trump a lansat o nouă modă. Mai mulți susținători au venit cu bandaje pe ureche la un miting republican
Audiat în dosarul lui "Maru", Vlad Pascu a înșirat toți dealerii
Știrea inițială:
O mulțime de oameni s-a adunat în fața tribunalului unde va începe procesul acestuia. În cursul acestei zile, Trump a calificat aducerea sa în fața instanței drept "o zi tragică pentru republica noastră" într-un e-mail trimis persoanelor care sunt abonate la newsletterul său.
Fostul președinte nu a scăpat ocazia de a solicita cu această ocazie contribuții financiare pentru campania sa, cerându-le susținătorilor să "contribuie pentru a salva America" și incluzând în e-mail și un link către contul său de strângere de fonduri, scrie BBC.
În mesajul său, Trump a afirmat că Statele Unite devin o "țară marxistă din lumea a treia".
La scurt timp după trimiterea e-mailului, Trump a postat un alt mesaj pe platforma sa Truth Social, în care a criticat faptul că tribunalul unde are loc procesul este un loc "nedrept cu unele zone în care s-a votat pentru republicani în proporție de 1%".
Trump la numit pe judecătorul în fața căruia urma să apară drept "foarte părtinitor", adăugând că membrii familiei acestuia sunt "binecunoscuți anti-trumpiști".
Trump, în drum spre tribunal: "Wow, mă vor aresta. Totul pare ireal"
Donald Trump a postat pe rețeaua socială Truth Social, pe care o deține, și în timpul deplasării cu limuzina spre instanță, calificând experiența drept una "ireală", scrie CNN.
"Sunt în drum spre Manhattan, spre tribunal. Totul pare ireal. Wow, mă vor aresta. Nu îmi vine să cred că se întâmplă acest lucru în America", a scris Trump, care și-a încheiat mesajul cu abrevierea "MAGA" - sloganul său de campanie - "Să facem America mare din nou".
Procedura prevede ca Trump să apară mai întâi în fața procurorului general, care are biroul în aceeași clădire cu instanța în care va fi judecat. Fostul președinte trebuie să fie amprentat și să fie fotografiat față-profil. În acest moment este considerat arestat oficial.
În unele cazuri inculpatul este încătușat, însă echipa lui Trump a anunțat că nu se va întâmpla acest lucru cu fostul președinte.
Apoi, Donald Trump va apărea în fața judecătorului, unde plicul cu capetele de acuzare va fi desgilat iar acuzațiile îi vor fi aduse la cunoștință.
Este de așteptat ca Trump să pledeze nevinovat.
Procesul efectiv ar urma să înceapă, însă, în câteva luni, până atunci urmând să fie mai multe ședințe preliminarii.
Fostul președinte va fi, cel mai probabil, eliberat cu anumite restricții de călătorie după prima înfățișare.
În mod obișnuit, acuzații ar trebui să iasă din clădire prin ușile principale, însă Secret Service va dori, foarte probabil, să limiteze timpul de expunere publică a lui Trump, așa că fostul președinte va fi dus înapoi la mașină prin coridoare lăturalnice.
Trump se va întoarce apoi la Mar-a-Lago, în Florida, cu avionul. La sosire, este de așteptat să susțină un discurs.
Apropiați ai lui Trump: "Ar putea urma o cascadă de inculpări"
Donald Trump a fost arestat pentru că ar fi utilizat fonduri de campanie pentru a cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, care susține că a avut relații sexuale cu fostul președinte. Aceasta ar fi primit 130.000 de dolari în 2016, pentru a ține relația secretă și a nu strica imaginea lui Trump, în campanie.
Ilegal este faptul că s-au folosit fonduri de campanie, iar plata a fost trecută în registre ca având altă destinație.
Însă apropiați ai președintelui se tem că acest proces este doar primul din multe altele care urmează, scrie CNN.
"Ar putea apărea o situație în care vom avea o cascadă de inculpări", a declarat o sursă apropiată de Trump.
Trump este investigat în alte două anchete ce țin de modul în care a gestionat documente secrete, precum și implicarea sa în atacul de la Capitoliu.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News