Live

Doar 11 țări NATO au cheltuit anul trecut cel puțin 2% din PIB pentru Apărare

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Statele membre NATO au continuat anul trecut să-şi crească bugetele apărării, dar numai 11 dintre ele cheltuie 2% din PIB pentru Apărare, potrivit raportului pentru anul 2023 al secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

FB: Susţinerea Ucrainei „nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securităţi”, spune Jens Stoltenberg.

Ţinta alocării a cel puţin 2% din PIB a fost atinsă anul trecut de 11 state membre ale NATO, număr care ar urma să crească anul acesta la 18 - din cele 32 de ţări membre, în urma aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă -, după ce în 2014 numai trei atingeau această ţintă, relatează Agerpres.

Bugetele militare ale statelor membre în NATO au însumat anul trecut circa 1.100 de miliarde de dolari, din care două treimi, respectiv 67%, reprezintă bugetul SUA pentru Apărare, în timp ce PIB-ul SUA reprezintă mai mult de jumătate (53%) din PIB-ul total al statelor membre ale NATO. În termeni reali, pe ansamblul Alianţei, cheltuielile pentru apărare au crescut în 2023 cu 11% faţă de anul 2022.

„(În timp ce) războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, există un nou război în Orientul Mijlociu, iar aliaţii se confruntă cu o competiţie tot mai mare din partea statelor autoritare, inclusiv China. În plus, ne confruntăm în continuare cu o serie de alte ameninţări la adresa securităţii noastre, inclusiv terorismul, atacurile cibernetice şi schimbările climatice. Lumea a devenit mai periculoasă, dar NATO este mai puternică”, scrie Stoltenberg în raport.

Susţinerea în continuare a Ucrainei de către NATO în războiul cu Rusia „nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securităţi”, a mai spus în document secretarul general al Alianţei. „Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin învinge, aceasta ar transmite un semnal periculos către alţi lideri autoritari în lume că-şi pot atinge obiectivele prin război şi violenţă”, consideră Stoltenberg.

În acest timp, „China ne urmăreşte acţiunile cu atenţie”, semnalează el.

„China nu ne împărtăşeşte valorile, ne ameninţă interesele, iar Beijingul se aliniază tot mai mult Moscovei. Vom continua să facem comerţ şi să dialogăm cu China, dar trebuie să gestionăm riscurile şi să ne pregătim pentru o competiţie de durată”, mai remarcă Stoltenberg, aflat la finalul mandatului ce i-a fost prelungit de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

„Anul 2024 marchează a 75-a aniversare a NATO. În toţi aceşti ani, legătura între Europa şi America de Nord a menţinut naţiunile şi popoarele noastre în siguranţă. La summitul de la Washington, în iulie, vom transmite un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi hotărâre - pentru a preveni războiul şi prezerva pacea”, notează Stoltenberg în încheiere.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Partenerii noștri