Live

Dmitro Cistilin, colaborator al spionilor ruși, reținut în Moldova, a fost extrădat în Ucraina: ce acuzații îi aduce Kievul și ce riscă

Data publicării:
Dmitro Cistilin riscă închisoarea pe viață

Ucraina anunţă marţi arestarea unui ruso-ucrainean, Dmitro Cistilin, care colabora cu serviciile secrete ruse, considerat un agent de influenţă al Kremlinului, extrădat din Republica Moldova, unde a fost reținut, relatează AFP, preluată de News.ro.

Cistilin este acuzat de „înaltă trădare” în Ucraina, cu privire la faptul că a fost, acuză Kievul, unul dintre „ideologii” invaziei ruse în serviciul Kremlinului.

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) îl identifică pe acest bărbat ca fiind Dmitro Cistilin, un „asistent” al fostului consilier al Kremlinului Serghei Glaziev, cunoscut prin poziţii antioccidentale.

Închisoare pe viață

Bărbatul, care a plecat din Ucraina înaintea invaziei ruse în februarie 2022, a fost arestat în Republica Moldova şi a fost extrădat apoi către Ucraina „în weekend”. El a fost plasat în detenţie la Kiev, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al SBU, Artem Dehriarenko. Dmitro Cistilin deţine paşapoarte ucrainean şi rus, precizează purtătorul de cuvânt.

Bărbatul este acuzat de „înaltă trădare” în favoarea Rusiei şi de faptul că a „justificat” războiul Moscovei împotriva Ucrainei. El riscă închisoarea pe viaţă, a anunțat SBU într-un comunicat.

El este suspectat de „organizarea amestecului” rus în alegerile mai multor state din Europa Centrală şi de Est şi de faptul că a „ajutat servicile militare de informaţii” ruse (GRU) să ocolească sancţiuni impuse de Occident Moscovei.

„Reducerea” susținerii Kievului

Potrivit SBU, acest spion a participat la evenimente publice în Europa, unde s-a prezentat ca ucrainean şi a susţinut poziţii în favoarea Kremlinului în cadrul unor eforturi ruse de „reducere a susţinerii” occidentale a Kievului.

Ucraina îl acuză că faptul că pregătea din 2018 note de analiză - pentru Kremlin - în care „susţinea agresiunea armată” rusă asupra Ucrainei, după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea şi alimenta un conflict separatist prorus în estul Ucrainei.

Republica Moldova acuză cu regularitate Rusia de desfăşurarea unui „război hibrid” pe teritoriul său, o îngrijorare preluată de Occident.

Consiliul Europei (CoE) și-a exprimat în septembrie îngrijorarea cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale şi referendumul de la 20 octombrie din Republica Moldova cu privire la aderarea la UE, iar poliţia moldoveană a anunţat la 3 octombrie destructurarea unui sistem de cumpărare de voturi manevrat de Moscova şi finanţat cu 15 milioane de dolari (13.8 milioane de euro) în această ţară cu 2,5 milioane de locuitori.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Atac ucrainean cu rachete în regiunea Kursk, soldat cu cel puțin șase morți. Guvernatorul rus: „O tragedie imensă pentru noi”

Partenerii noștri