La șase luni după incendiul de la catedrala Notre Dame, promisiunile președintelui Macron par total nefondate
Au fost imagini care au captat atenţia întregii lumi, în luna aprilie: istorica Notre Dame, catedrala din Paris, cuprinsă de flăcări. A urmat un val de generozitate: elita Franţei s-a angajat să doneze milioane de euro pentru restaurarea ei şi preşedintele Emmanuel Macron a anunţat solemn că vestita catedrală va fi reconstruită în doar cinci ani. Acum, după câteva luni, însă, îngrijorarea creşte şi locuitori ai zonei, ca Denise Charensol, se tem că promisiunile preşedintelui sunt nefondate. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Cum văd războiul copiii ucraineni
Turcia, confruntată cu un exod al medicilor tineri
Șacalii, o problemă în Croația
Spania. Atacul balenelor ucigașe
Cum resimt turcii inflația galopantă
Drama unor părinți ucraineni
Ultimul râu sălbatic
Dilema olandeză: gaze sau cutremure?
Cotroversa adopțiilor forțate din Danemarca
Catedrala Notre Dame e parte integrantă din viaţa lui Denise Charensol. În fiecare zi, din balconul său, ea se uită să vadă dacă iubita clădire e încă în picioare. La jumătate de an după incendiu, Denise încă nu şi-a revenit din traumă.
„Acolo, drept în faţa noastră, era turla. Am văzut cum a luat foc, a început să se clatine, la dreapta şi la stânga, apoi s-a prăbuşit. A fost îngrozitor”, povestește Denise Charensol, localnică din Ile-de-la-Cité.
Viața locuitorilor din cartier după incendiul de la Notre Dame
Incendiul a izbucnit la 15 aprilie. Cauza lui e încă un mister. Consternaţi şi temându-se pentru Notre Dame, mii de oameni s-au adunat spontan în faţa catedralei şi milioane au rămas ţintuiţi în faţa televizoarelor. Denise şi soţul ei au privit, neliniştiţi, toată noaptea, din balconul lor.
„Simţeam căldura în piept. Stăteam acolo şi ţipam de furie. Nu înţelegeam de ce pompierii nu pot stinge focul. Lacrimile au venit abia în zori. Atunci am plâns”, povestește Denise.
Din noaptea incendiului, nimic, în cartierul ei, nu mai e la fel. Acolo unde era înainte intrarea la metrou, oamenii dau de un gard de şantier. Bătrâna Doamnă, cum numesc ei, cu afecţiune, catedrala, este, brusc, inaccesibilă. Şi mulţi suferă din această cauză.
„Eu m-am născut aici, ca şi străbunicii şi bunicul meu. Copiii mei au fost botezaţi în catedrală. Fiul meu mă întreabă tot timpul dacă Notre Dame va mai fi din nou cum a fost. Eu îi spun: Uite, se lucrează. Macaraua ridică materiale de construcţie. Nu trebuie să priveşti prea departe în viitor. Fiecare zi e un mic pas înainte”, spune Florence Mathieu, vânzătoare de suveniruri.
Arhitecții sunt supărați pe președintele Emmanuel Macron
Poate că se fac paşi înainte, dar mult mai încet decât ar dori localnicii. Catedrala e încă în pericol să se prăbuşească. Clădirea în sine trebuie mai întâi stabilizată, spune arhitecta Elisa Querub. Ea e supărată pe preşedintele Emmanuel Macron. El a promis că va reconstrui catedrala în doar cinci ani. O promisiune total nerealistă.
„Renovările vor dura cel puţin 10 ani şi asta doar dacă se întâmplă un miracol şi se găseşte felul potrivit de lemn şi de piatră şi dacă toţi lucrătorii muncesc aşa cum trebuie. Acest incendiu ne-a afundat într-o criză enormă. Ne-am aşteptat ca guvernul să-i ceară poporului francez să aibă încredere în noi, experţii. Dar asta nu s-a întâmplat”, spune arhitecta Elisa Querub.
La urma urmei, Notre Dame face parte din Patrimoniul mondial UNESCO. Guvernul trebuie să facă absolut toate eforturile. Le-o datorează parizienilor şi turiştilor. 15 milioane de oameni de pe tot globul vizitau acest loc în fiecare an, înainte de incendiu.
„Sunt foarte tristă. Bineînţeles”, spune o turistă.
„Acest lucru a afectat întreaga lume. Am văzut totul la televizor şi m-a durut foarte tare, fiindcă noi fuseserăm acolo cu câteva zile înainte”, povestește un bărbat.
Călătorii şi turiştii de azi nu par să vrea să mai stea aici atât de mult sau să cumpere ceva, în preajma catedralei.
„Tatăl meu a trebuit să reducă programul angajaţilor noştri. Unii lucrează pentru noi de 35 de ani. Pentru familiile lor, acest lucru e traumatizant”, spune Florence Mathieu, vânzătoare de suverniruri.
400 de tone de plumb toxic
Lucrul pe care martorii oculari din noaptea incendiului n-au avut cum să-l ştie e că peste 400 de tone de plumb toxic aveau să se vaporizeze şi să se împrăştie asupra cartierului. Informaţiile oficiale despre pericolele de după incendiu au fost aproape inexistente.
Acest lucru a şocat-o atât de tare pe Mathé Toullier, încât a luat asupra sa sarcina pe care nu au îndeplinit-o autorităţile. În următoarele săptămâni a mers din uşă-n uşă, pentru a-i avertiza pe localnici.
„De fapt, întregul şantier trebuie izolat complet. Moleculele de plumb nu trebuie să ajungă în mediul înconjurător, în timpul lucrărilor de construcţie”, arată Mathé Toullier, de la Asociaţia împotriva intoxicării cu plumb.
Claude şi Denise îşi fac griji pentru copiii din cartier. Între timp, municipalitatea a curăţat curţile şcolilor şi grădiniţelor.
Claude şi Denise sunt catolici şi cred că Dumnezeu a protejat personal Notre Dame şi a salvat-o până acum de la prăbuşire.
„A existat o mână protectoare. Eu aşa văd lucrurile”, spune Claude.
„Madona cu pruncul n-a păţit nimic. Peste tot în jurul ei erau sfărâmături, iar ea n-a avut nici cea mai mică zgârietură. Asta e o surpriză”, arată Denise.
Claude şi Denise sunt foarte siguri că Notre Dame va rămâne în picioare, la fel de maiestuoasă ca înainte, şi speră că vor apuca să vadă acest lucru.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News