Live

Digi24 și digi24.ro au fost interzise în Rusia, alături de alte zeci de publicații europene

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse / Sursa foto: Profimedia Images

Televiziunea Digi24 și site-ul digi24.ro sunt interzise în Rusia, începând de astăzi, alături de alte zeci de publicații europene. Este riposta Moscovei pentru că Uniunea Europeană a restricționat, în spațiul comunitar, trei instituții de propagandă ale Kremlinului. Potrivit Ministerului rus de Externe, cele 81 de televiziuni, ziare și agenții de știri din Europa interzise în Rusia sunt acuzate de răspândirea de informații false. 

Pe lista publicată marți de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova se numără 81 de publicații europene, precum Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Liberation (Franța), dar și canale pan-europene precum Politico and EUobserver. Lista mai include mai multe agenții de presă, precum AFP în Franța și EFE în Spania, precum și mai multe canale de televiziune, ziare, publicații online și companii de radiodifuziune care își desfășoară activitatea în țările UE.

Pe lista publicată de Ministerul Afacerilor Externe din Rusia se numără și trei televiziuni din România: ProTV, Digi24 și B1TV.

"Ca răspuns la decizia luată de Consiliul UE la 17 mai de a interzice „orice activitate de difuzare” a trei mass-media rusești (RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta), care intră în vigoare astăzi, 25 iunie, introducem contramăsuri de restricționare a accesului de pe teritoriul Federației Ruse la resursele de difuzare ale unui număr de instituții media din statele membre ale UE și operatori media la nivelul UE care difuzează în mod sistematic informații false cu privire la desfășurarea unei operațiuni militare speciale", au transmis oficialii ruși.

Ministerul rus de Externe susține că partea rusă a avertizat în mod repetat și la diferite niveluri că "hărțuirea jurnaliștilor autohtoni din motive politice și interdicțiile nefondate impuse presei ruse în spațiul UE nu vor trece neobservate". "În ciuda acestui fapt, la Bruxelles și în capitalele europene s-a ales calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri în oglindă și proporționale cu o altă interdicție ilegitimă. Responsabilitatea pentru o astfel de evoluție a evenimentelor revine exclusiv conducerii Uniunii Europene și țărilor din această asociație care au susținut o astfel de decizie", subliniază ministerul rus.

Oficialii au adăugat că, în cazul în care restricțiile asupra presei rusești vor fi ridicate, Moscova își va reconsidera decizia cu privire la operatorii media sancționați marți.

În luna mai, Consiliul UE a suspendat activitățile în UE a patru instituții media legate de Rusia - Vocea Europei, RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta - acuzându-le că răspândesc și susțin propaganda Kremlinului în războiul său împotriva Ucrainei. "Aceste instituții media se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și joacă un rol esențial și activ în promovarea și susținerea războiului de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei și în destabilizarea țărilor vecine", a afirmat Consiliul UE într-o declarație.

Site-ul de știri Vocea Europei, împreună cu Viktor Medvedchuk și Artem Marchevsky, aliați ai lui Putin, au fost sancționați de Republica Cehă la sfârșitul lunii martie pentru o presupusă activitate pro-rusă.

În martie 2022, UE a interzis oficial posturile media RT și Sputnik, susținute de Kremlin, într-un efort de a combate dezinformarea rusă în contextul invaziei Moscovei în Ucraina.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri