Decizie istorică: Donald Trump a fost scos de pe buletinul de vot din Colorado și nu mai poate candida în acest stat
Într-o decizie uluitoare și fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat marți pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot al statului, pentru alegerile la președinția SUA din 2024, hotărând că nu este un candidat eligibil pentru această funcție din cauza „implicării în acțiunile insurecționiste” din timpul asediului Capitoliului și invocând al 14-lea amendament, transmite CNN.
Instanța a menținut decizia judecătorului că Trump s-a implicat în insurecția din 6 ianuarie 2021 și a anulat concluzia că interdicția nu se aplică președinției. Hotărârea 4-3 va fi suspendată până pe 4 ianuarie, în așteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluționa problema.
Decizia Curții Supreme de stat se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va afecta campania prezidențială din 2024. Oficialii electorali din Colorado au spus că problema trebuie soluționată până pe 5 ianuarie, care este termenul limită legal pentru stabilirea listei de candidați pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie.
„Președintele Trump nu a incitat doar la insurecție”
„Chiar și atunci când asediul Capitoliului a fost pe deplin în desfășurare, el a continuat să-l susțină cerând în mod repetat vicepreședintelui (Mike) Pence să refuze să-și îndeplinească datoria constituțională și a încercat să-i convingă pe senatori să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acțiuni au constituit o participare deschisă, voluntară și directă la insurecție”, se spune în hotărâre.
„Conchidem că dovezile de mai sus, cea mai mare parte a cărora au fost de necontestat la proces, au stabilit că președintele Trump s-a implicat în insurecție”, au mai argumentat judecătorii. „Eforturile directe și exprese ale președintelui Trump, de-a lungul mai multor luni, prin care și-a îndemnat susținătorii să meargă la Capitoliu pentru a preveni ceea ce el a caracterizat în mod fals drept o presupusă fraudă, au fost indiscutabil deschise și voluntare.”
În plus, instanța a respins afirmațiile lui Trump privind libertatea de exprimare, scriind: „Discursul președintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament”.
Ratificat după Războiul Civil, al 14-lea amendament spune că oficialii care depun jurământul de a susține Constituția sunt banați din viitoarele funcții dacă „s-au angajat în insurecție”. Dar formularea amendamentului este vagă, nu menționează în mod explicit președinția și a fost aplicată doar de două ori din 1919 încoace.
Toți cei șapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiți de guvernatori democrați. Șase dintre cei șapte au câștigat ulterior alegerile pentru a rămâne în funcție. Al șaptelea a fost numit în 2021 și nu s-a confruntat încă cu alegătorii.
Stafful de campanie al lui Trump promite că va face apel „rapid”
Stafful de campanie al lui Trump a declarat marți că va „depune rapid recurs” la decizia Curții Supreme din Colorado.
„Curtea Supremă din Colorado a emis o decizie complet viciată în această seară și vom depune rapid un recurs la Curtea Supremă a Statelor Unite și o cerere concomitentă de suspendare a acestei decizii profund nedemocratice. Avem deplină încredere că Curtea Supremă a SUA va decide rapid în favoarea noastră și va pune capăt în cele din urmă acestor procese neamericane”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, într-un comunicat.
Aliații fostului președinte s-au declarat uimiți de decizia Înaltei Curți din Colorado de a-l elimina pe Trump de la votul statului din 2024, au declarat surse pentru CNN.
În timp ce stafful de campanie al lui Trump a spus că se pregătește pentru orice rezultat înainte ca judecătorul să concluzioneze că interdicția nu se aplică președinției - și a subliniat cât de repede au reușit să facă o declarație - echipa fostului președinte și-a exprimat încrederea că instanțele ar decide în favoarea lor.
În urma deciziei, Trump, favoritul nominalizării la președinția republicană, a atras sprijinul membrilor Congresului, precum și a cel puțin unui alt candidat la alegerile primare republicane pentru prezidențiale.
Președintele Camerei, Mike Johnson, a numit decizia Curții „nesăbuită”
„Hotărârea de astăzi care încearcă să-l descalifice pe președintele Trump de la votul din Colorado nu este altceva decât un atac partizan subțire. Indiferent de apartenența politică, fiecărui cetățean înscris pentru a vota nu ar trebui să i se refuze dreptul de a sprijini fostul nostru președinte și persoana care este lider în fiecare sondaj al primarelor republicane”, spune Johnson, un aliat de multă vreme a lui Trump, care îl susține pe fostul președinte pentru 2024. „Avem încredere că Curtea Supremă a SUA va anula această decizie nesăbuită și va lăsa poporul american să decidă următorul președinte al Statelor Unite.”
Între timp, candidatul la primarele republicane la președinție, Vivek Ramaswamy, a numit decizia un „atac real la democrație” și „ingerință în alegeri”. El s-a angajat să se retragă de la alegerile primare din Colorado, dacă nu i se permite lui Trump să participe la vot.
„După ce a încercat fiecare truc din carte pentru a-l elimina pe președintele Trump de la a candida la aceste alegeri, instituția bipartizană implementează acum o nouă tactică pentru a-l împiedica a deține vreodată un mandat: al 14-lea amendament”, a postat Ramaswamy pe X.
Stafful lui Trump a trimis rapid un e-mail de strângere de fonduri adresat susținătorilor, atacând decizia ca interferență electorală și cerând donații pentru a se „alătura luptei”.
Trump neagă faptele din 6 ianuarie de care este acuzat și a condamnat procesele care invocă al 14-lea amendament drept un abuz al procesului legal. El se află sub acuzare federală și de stat în legătură cu încercările sale de a răsturna alegerile din 2020 – și a pledat nevinovat.
Sentința vine în timp ce un recurs similar este în curs de judecată în Michigan, unde Trump s-a impus. El a învins acuzațiile cu cel de-al 14-lea amendament în mai multe state cheie, în timp ce cei care îl contestă s-au angajat să continue să lupte în instanțe, eventual, chiar și după alegerile prezidențiale din 2024, dacă va câștiga.
Constatările cheie care au dus la scoaterea de pe buletinul de vot
Instanța a emis mai multe constatări cheie în decizia sa cuprinzătoare:
• Legea statului Colorado permite alegătorilor să conteste eligibilitatea lui Trump în temeiul „interdicției insurecționiste” din constituția federală;
• Instanțele din Colorado pot aplica interdicția fără nicio acțiune din partea Congresului;
• Interdicția de insurecție se aplică președinției;
• Atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA a fost o insurecție;
• Trump s-a „angajat” în insurecție;
• Discursul lui Trump „instigând mulțimea” din 6 ianuarie „nu a fost protejat de Primul Amendament”.
Președintele Brian Boatright, unul dintre cei trei dizidenți ai tribunalului format din șapte membri, a scris că el crede că legea electorală din Colorado „nu a fost adoptată pentru a decide dacă un candidat s-a implicat în insurecție” și a spus că ar fi respins contestația privind eligibilitatea lui Trump.
„În absența unei condamnări legate de insurecție, aș considera că o cerere de descalificare a unui candidat conform secțiunii a treia a celui de-al 14-lea amendament nu este o cauză adecvată de acțiune conform codului electoral din Colorado”, a scris el.
Un grup de alegători republicani și independenți au intentat procesul, în coordonare cu un grup de supraveghere guvernamental liberal, Citizens for Responsibility and Ethics din Washington. Un judecător de district a condus un proces de o săptămână și a emis o hotărâre uimitoare în noiembrie, care l-a etichetat pe Trump drept insurecționist, dar a spus că președinția este scutită de interdicția „vagă” din cel de-al 14-lea amendament.
Curtea Supremă din Colorado a susținut argumente orale la începutul acestei luni, unde judecătorii păreau, pe alocuri, divizați. Unele dintre întrebările lor sugerau că sunt deschiși la ideea că interdicția se aplică lui Trump, în timp ce, alteori, unii judecători nu erau siguri dacă instanța de fond avea măcar competența de a judeca chestiunea în primul rând.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News