Decizie în premieră: primul lot de foști luptători bosniaci aduși în fața justiției pentru crime împotriva umanității
Paisprezece foști luptători bosniaci sunt acuzați de crime împotriva umanității, pentru uciderea, torturarea și detenția ilegală a etnicilor sârbi din Konjic și în satele din împrejurimi în 1992 și 1993.
De când și-a început activitatea în 2003, procuratura bosniacă nu a mai depus până acum acuzații împotriva etnicilor bosniaci pentru crime împotriva umanității, relatează Balkan Insight.
Procuratura de stat din Bosnia i-a pus acuzare joi pe frații Esad și Agan Ramici, Sefik Niksici, Adnan Alikadici, Mitko Pirkici, Redzo Balici, Hamed Lukomirko, Safaudin Cosici, Muhamed Cakici, Ismet Hebibovici, Alimir Padalovici, Enes Jahici, Senadin Cibo și Sead Iusufbegovici.
Potrivit procuraturii, aceștia sunt foști comandanți și membri ai armatei bosniace, ai forțelor teritoriale de apărare locală, ai Consiliului croat al Apărării, ai poliției și ai grupărilor paramilitare care au participat la un atac sistematic asupra populației sârbe din zona Konjic, un oraș situat în nordul Herțegovinei, la 50 de kilometri de capitala Sarajevo.
Pedeapsa maximă pe această speță este de 40 de ani de închisoare.
Într-un caz separat, procuratura bosniacă a elaborat un rechizitoriu pe numele a 4 foști luptători ai Brigăzii Vlasenica din cadrul armatei sârbe bosniace, acuzâdu-i de participare la genocidul de la Srebrenița.
Mile Kosorici, Borislav Stojisici, Momcilo Tesici și Rajko Drakulici sunt acuzați de uciderea a 21 de bosniaci, precum și de abuzarea sexuală a femeilor din Srebrenița în vara anului 1995.
Miercuri, un tribunal din Bosnia a condamnat-o la 14 ani de închisoare, pentru crime de război, pe Azra Bașici, o luptătoare căreia i se spunea „amanta vieții și a morții”.
Azra Bașici, fostă membră a forțelor paramilitare croate, a fost găsită vinovată pentru crime comise în timpul războiului din fosta Iugoslavie, inclusiv pentru torturarea unor civili etnici sârbi. Judecătorul a spus că Bașici a dat dovadă de o „deosebită cruzime” față de cei făcuți prizonieri de forțele croato-bosniace.
Sentința este cea mai severă pronunțată împotriva unei femei pentru atrocități comise în timpul conflictului din Bosnia.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News